Чіпси- це один з найбільш шкідливих і при цьому один з найпопулярніших продуктів, особливо у молоді.
Користь чіпсів.
Ні про які корисні властивості чіпсів говорити не доводиться, навіть зроблених дійсно з натуральної цільної картоплі, так як в процесі смаження знищуються всі вітаміни і корисні компоненти цього овоча, при цьму втрачається будь-яка харчова цінність. Єдина принадність чіпсів – це їх чудовий смак, який досягається за допомогою вдалого поєднання смакових добавок, крохмалю та безлічі інших хімічних речовин.
Шкода від вживання чіпсів
Чіпси – це смажений продукт, а саме обсмажування крохмалю, з якого зараз роблять чіпси більшість виробників, в низькосортних маслах призводить до утворення дуже небезпечних для людського організму речовин:
•Акриламід. Це токсична речовина, яка утворюється в разі хімічних реакцій між цукрами в момент смаження. Він негативно впливає на нервову систему, нирки, печінку і очну слизову оболонку.
•Гліціамід. Відрізняється підвищеними канцерогенними властивостями, що приводять до утворення злоякісних пухлин. Але його шкода ще не вивчена до кінця. Утворюється ця речовина в ході неповного розпаду акриламіду.
•Акролеїн. Його утворення супроводжується розкладанням жирів в ході термічної обробки. Ця речовина підвищеної токсичності, здатна сильно дратувати внутрішні органи. Саме тому акролеїн входить до списку найбільш небезпечних речовин, які тільки існують.
Навіть найякісніші чіпси, зроблені з цільної картоплі, в які не додавалися ні смакові добавки, ні крохмаль, ні інші шкідливі домішки, все одно дуже шкідливі для організму, так як виділяють безліч канцерогенів, які з’являються в процесі смаження картоплі в олії низької якості.
Та й картопля в такому випадку використовується, швидше за все, модифікована. В результаті добавок різних хімікатів, чіпси стають набагато більшими, рівнішими і без будь-яких пошкоджень. У підсумку, вживання таких чіпсів призводить до хвороб кишківника, гастриту, печії, порушенню метаболізму, серцево-судинних захворювань і погіршення росту кісток.
Основним канцерогеном, що виділяється в процесі обсмажування картоплі, виступає раніше згаданий акриламід, який при його регулярному вживанні в кінцевому підсумку призведе до раку. Крім того, акриламід пагубно впливає на репродуктивні органи у жінок, викликаючи розвиток злоякісних пухлин.
Але на прилавках магазинів чіпси з картоплі ви вже навряд чи де зустрінете, так як зараз їх готують зі звичайного борошна в поєднанні з крохмалем, причому не звичайним, а модифікованим, приготованим з сої. Потрапляючи в наш організм, такий крохмаль перетворюється на глюкозу, яка накопичується в печінці, що може призвести до ожиріння. Крім усього іншого, в чіпсах міститься третя частина жиру, але саме їх відмінний смак змушує нас не замислюватися про наслідки їх вживання.
Можна виділити основні негативні наслідки для нашого організму від регулярного вживання чіпсів:
•Розвиток діабету;
•Зниження рівня тестостерону і погіршення репродукції організму;
•Порушення обміну речовин, що призводить до ожиріння;
•Підвищення рівня холестерину в крові, що збільшує ризики утворення холестеринових бляшок в судинах, порушує кровообіг, погіршує роботу серця і притуплює мозкову активність;
•Провокування розвитку ракових пухлин;
•Поява гастриту, виразки та багатьох інших проблем у функціонуванні шлунково-кишкового тракту.
Будь-якій розсудливій людині було б наївно вважати, що поняття користі чіпсів взагалі існує в природі. Тому вибір за вами – ласувати смачною і шкідливою їжею, не думаючи про своє здоров’я, або все ж приберегти себе, особливо дітей – можливо, навіть своє життя.
Про це пише Рівненський обласний лабораторний центр у Фейсбуці
250 переглядів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

5 × 5 =