Пахощі перших весняних квітів, теплі промені сонечка… усе таке миле оку та серцю. Шкода, що тільки дратівливість, сонливість та постійна слабкість часто не дають можливості удосталь насолодитись весняними принадами. Причиною цьому може бути весняний гіповітаміноз. Довга зима, відсутність у достатній кількості свіжих овочів та фруктів призводять до браку вітамінів у організмі, що у свою чергу позначається на зовнішньому вигляді та самопочутті.
«Новини по-рівненськи» вирішили поцікавитись у рівнянок, а як же вони долають весняний гіповітаміноз:

  Аліна Літвінець        Алла Зімбіцька       Світлана Прокопчук       Людмила Рибчук       Анна Котеля

Аліна Літвінець, персональний тренер Оздоровчо-розважального комплексу «BLISS»:
Перш за все дотримуюсь правильного раціону харчування. Не сиджу на дієтах та не зловживаю алкоголем. Особливу увагу приділяю питному режиму – недостатня кількість води досить негативно позначається на загальному стані організму. У моєму харчуванні завжди є овочі, зелень, фрукти та продукти тваринного походження – м‘ясо, яйця, кисломолочний сир. Намагаюся так харчуватися круглий рік.
А ще, запорукою хорошого самопочуття для мене є систематичні заняття спортом. Спорт до слова, покращує імунітет. Оберіть ті фізичні навантаження, які будуть приносити вам задоволення – біг на свіжому повітрі, плавання, фітнес… Вибір дуже великий.
Ну і звісно потрібен відпочинок і хороший сон.
Якщо дотримуватись простих правил – правильно харчуватися, висипатися, займатися спортом, мати улюблену справу та просто отримувати задоволення від життя, тоді ніякий гіповітаміноз не страшний.
Алла Зімбіцька, голова ГО «Асоціація  батьків дітей-інвалідів»:
Я стараюсь постити весь піст, таким чином оздоровлююсь та очищую організм. Їм в цей час багато фруктів та сухофруктів. Після посту роблю акцент та молочних продуктах, їх мені у цей період особливо хочеться.  Відвідую з сином басейн. Як тільки дозволяє погода виїжджаємо відпочивати на природі. На свіжому повітрі, подалі від міста, весняне сонце дуже додає бадьорості і гарного настрою.
Світлана Прокопчук, власний кореспондент телеканалу НТН у Рівненській області:
 Я твердо переконана, що щасливим людям авітаміноз не страшний. Вони не помічають його симптомів, а головокружіння сприймають як наслідок від надміру позитивних емоцій. Втім, численні дослідження свідчать, що авітаміноз є, а значить, з ним або треба навчитися жити (принаймні до свіжих домашніх овочів і фруктів),  або долати його.  Як на мене, спосіб може обрати кожен свій і навряд чи одна порада підійде усім. Але я все-таки за психосоматику. Тобто, вважаю, що усі негаразди з організмом пов’язані із негативним налаштуванням, стресами і нервами. А отже, і долати хвороби треба від протилежного, заряджаючись позитивом. Мій позитив – це подорожі. Після кількарічної перерви я знову відчула їх смак. В результаті, не могла зрозуміти, від чого в мене крутиться голова: від авітамінозу чи від аромату квітів у парку Кекенхоф (Нідерланди), від чого в мене шалена втома: від 25-кілометрових піших прогулянок чи все-таки від нестачі якогось вітаміну. Своє натхнення і щастя ми шукаємо самі, для цього непотрібна чиясь участь у вашому житті, чиїсь рекомендації, поради чи заборони. Слухайте себе, робіть, як хочеться вам і жоден авітаміноз вам не страшний!
Люмила Рибчук, керівник благодійного фонду «Наше майбутнє»:
Якщо говорити про харчування то страви мають бути корисними і смачними. До прикладу, ви не любите сочевицю і їсте її через силу тільки тому, що вона корисна – користі від такої трапези не буде. А ще хоч би, як не хотілося свіженьких овочів ранньою весною купувати їх не поспішаю – велика кількість нітратів, які часто містяться у ранніх  овочах, аж ніяк не допоможуть подолати гіповітаміноз.
Для мене важливо, щоб поряд із здоровим харчуванням був повноцінний сон та відпочинок. Систематичні надмірні фізичні та розумові навантаження не сприяють хорошому самопочуттю. Усе має бути в міру – і не тільки навесні.
Анна Котеля, мама 8 дітей:
У нас в денному раціоні завжди і обов’язково є фрукти і овочі… Це те чому я приділяю найбільше уваги. Ми прийшли до висновку, що ліпше буде купувати систематично гранати, мандарини, грейпфрут і яблука ніж відновлювати здоров’я і лікувати хворобу. Так, ми щодня їмо взимку салати з капусти, буряку (сирі), часник маринований в бальзомічному оцті і маслиновій олії, цибулю червону і звичайну, діти вже залюбки її їдять. Фрукти, кожного дня.
Спортзал три рази на тиждень, після нього апетит такий, що не натішуся. Діти лягають спати о дев’ятій годині. Встають бадьорі. На сніданок кисломолочний сир або вівсяна каша з куркою або яблуками з корицею. Какао з домашньою випічкою. У нас з раціону виключенні фаст-фуди, газовані напої, магазинні соки, чіпси, штучні приправи. Смажена їжа це дуже велика рідкість. Діти люблять м’ясо. На перекуси: горіхи, сухофрукти і шоколад.
Якщо вже діти десь підхоплять ГРВІ застосовую мінімум ліків, переважно це тільки жарознижувальні, при високій температурі. А так, теплий чай з лимоном, алое і медом. Малиновий компот і багато цитрусових.
Гіповітаміноз часто викликаний дисбактеріозом, ми часто споживаємо кисломолочні продукти.
У нашому районі ми сама багатодітна родина і найменше за всіх хворіємо. Приділяємо увагу харчуванню, свіжому повітрю, активному відпочинку, спорту, гігієнічні і режиму дня!
 Сподіваємося, що досвід рівнянок стане вам у нагоді і ні що не завадить вам сповна отримати насолоду від цієї весни.
566 переглядів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

2 + пять =