Швидкий-рецепт-паскиЗавтра – Чистий четвер, найкращий день аби випікати паски. А у передвеликодній підготовці – це найважливіша та найвідповідальніша справа. Адже вважається, що від того наскільки вдалою вийде випічка настільки і хорошим буде увесь рік до наступного Великодня. Отож, сайт «Новини по-рівненськи» спеціально для рівненських господинь підготував низку порад, які допоможуть спекти пасочки високими та смачними. І як виявилось рецепт тут відіграє не головну роль.

Перш ніж ставати до випікання найважливішої великодньої страви кожна господиня має ретельно прибрати – усе має виблискувати чистотою. Господиня має одягнути чистий одяг та попросити у Бога перед запаленою свічкою допомоги у цій відповідальній справі. Ні в якому разі не можна сваритися. Відженіть від себе усі лихі думки. Протягом усього часу приготування паски господиня має бути у гарному настрої. Попросіть аби домашні зайвий раз вас не зачіпали та не відволікали. За звичаєм поки печеться паска господині не можна сідати й відпочивати – бо у такому випадку тісто «впаде».

Наші предки вважали поганим знаком, якщо до хати зайде хтось чужий у той час коли господиня виймає з печі паску.

Їдять паску тільки після того, як її посвятать. Їсти її до того – гріх.

І на завершення рецепт класичної паски, для тих хто ще немає свого улюбленого:

Для приготування потрібно: 500-600 г борошна 1.5 склянки молока 6 яєць 150-200 г вершкового масла 2 склянки цукру 40-50 гpaska пресованих дріжджів 50 г родзинок, щіпка солі, ванілін або ванільний цукор за смаком, трохи борошна для обсипання. Потрібно приготувати опару. Дріжджі і одну столову ложку цукру розчиніть в молоці та поступово додавайте, розмішуючи 150-200 г просіяного борошна. Дивіться аби не було грудок, і поставте в тепле місце. Відокремте яєчні жовтки. Білки поставте в холодильник. З цукром, що залишився розітріть 5 жовтків. Далі необхідно розтопити вершкове масло і дати йому охолонути до температури тіла. Коли об’єм опари збільшиться вдвічі, додайте в неї жовтки, розтерті з цукром, сіль, ванілін і ретельно перемішайте. Охолоджені білки збийте в піну і введіть в опару. Потім, помішуючи, додайте борошно. Тісто замішують, поки в ньому не з’являться бульбашки повітря. Добре вимішане тісто має вільно відставати від стінок посуду. Накрийте тісто і тримайте в теплому місці, поки воно не збільшиться в кілька разів. Ізюм промийте, висушіть і обваляйте в борошні та додайте в тісто, ретельно вимішуючи протягом 5 хвилин і знову поставте в тепле місце.  Підготуйте форми для випічки пасок. На дно форми покладіть промаслений кружок пергаментного паперу, стінки змастіть рослинною олією і обсипте борошном. Розкладіть тісто, що підійшло, у форми (приблизно на 1/3 висоти), дайте тісту піднятися до країв форми і змастіть верх паски жовтком, що залишився. Випікайте паски при температурі 180 ° С до готовності, протягом 40-60 хвилин, час від часу обережно повертаючи форми. Якщо до увіткненої дерев’яної спиці не буде приставати тісто, значить паска готова. Після того як поверхні пасок зарум’яняться, накрийте їх кружками паперу, змоченими у воді. Готові паски обережно витягніть з форм, покладіть їх боком на м’яку подушку, застелену рушником, прикрийте іншим рушником і дайте охолонути, час від часу повертаючи для того, щоб зробити процес охолодження більш плавним. Паски готові. Потім їх слід прикрасити і поставити в тепле місце на ніч “дозрівати”.

Галина Чубюк

725 переглядів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

пятнадцять + 11 =