gotuyemo-do-novogo-roku-retsept-originalnogo-salatu-olivye-300x200Унікальні рецепти салату «Олів’є» та деякі особливості його приготування до новорічного столу
Хто не знає величний салат «Олів’є»? Звичайно ж, його знають всі і вся, оскільки «Олів’є» воістину сама популярна новорічна страва. Та й не тільки новорічна, адже його полюбляє готувати чи не кожна господиня як у святкові, так і в будні дні, а смакувати їм не відмовиться жоден домочадець. Широка популярність наздогнала «Олів’є» в 60-ті роки минулого століття. Саме тоді домогосподарки мало не всього світу почали готувати цей салат.

До уваги рівнянок, сайт «Новини по-рівненськи» представляє топ-5 унікальних варіантів салату «Олів’є» до новорічного столу, та, звісно ж, традиційний, як в народі ще його називають – м’ясний. А також праісторія винайдення рецепту та секрети приготування інгредієнтів, аби страва була вдалою й незрівнянною.
Традиційний салат «Олів’є» з куркою.
Склад:
Курка (500 г) – грудинка (вона дієтична), або стегенця (вони соковитіші і м’якші)
Картопля (6 шт)
Морква (3 шт)
Консервований зелений горошок (1 банка)
Яйця (4 шт)
Огірки мариновані (5-6 шт) – тут у кількості по вашому смаку
Майонез (~400 г)
Приготування:
Картоплю і моркву ретельно вимити, відварити в шкірці. Час варіння картоплі і моркви приблизно однаковий, тому можна варити їх в одній каструлі. Якісна картопля вариться близько 20 хв. Але деякі сорти варяться довше (40 хв і навіть більше). Готовність продуктів можна перевірити, якщо проколоти їх ножем або виделкою. При проколюванні недовареної картоплі, відчувається, що вона щільніша в серединці, ніж біля шкурки. Для «Олів’є» важливо картоплю не переварити, інакше кубики не будуть акуратними. Яйця зварити круто. Час варіння – 10 хв. М’ясо відварити. Приблизно за 15 хв до закінчення варіння посоліть бульйон, в якому вариться м’ясо, і додайте близько 10 перців горошком. Картоплю очистити і нарізати невеликими акуратними кубиками. Моркву очистити і нарізати кубиками. Існує думка, що всі компоненти салату повинні бути одного розміру. Тому робіть на Ваш розсуд. Хто не любить смак вареної моркви, наріжте дрібніше. Очистіть і поріжте яйця. З консервованого горошку злити рідину, додати горошок в «Олів’є». М’ясо розібрати на волокна, довгі шматочки розрізати ножем. Останніми додаємо мариновані огірочки, регулюючи їх кількість на смак. Адже вони можуть сильно відрізнятися за смаком: більш або менш кислі, солоні, гострі.
Акуратно перемішуємо салат, щоб не зіпсувати рівні кубики. Пробуємо на смак, при необхідності можна додати ще огірочок.
Заправляємо Олів’є майонезом, бажано свіжо приготованим, домашнім. Акуратно перемішуємо. Пробуємо на смак. При необхідності можна злегка присолити. В ідеалі сіль не потрібна, оскільки солоні огірочки і майонез вже впоралися з цим завданням, однак регулюйте сіль за смаком.
Рекомендації по вибору продуктів
Звичайно ж, у кожної господині є свої родзинки і секрети приготування знаменитого салату «Олів’є», хтось прибирає ряд інгредієнтів, хтось додає нові, а деякі геть відступають від традиційного рецепту, але, тим не менше, до складу салату входить ряд компонентів, які просто не можна не додати, інакше яке це «Олів’є». Саме про ці інгредієнти ми зараз і поговоримо.
З покоління в покоління крім рецепта також передаються рекомендації з вибору необхідних для нього продуктів, головні з яких будуть розглянуті далі.
Безумовно, одним з найбільш важливих інгредієнтів є стара добра картопля. До її вибору слід підходити дуже відповідально, вибираючи ті сорти, які не розваряться і не зіпсують зовнішній вигляд салату. Бульби повинні бути середньої величини з червоною або жовтою шкіркою, оскільки ці сорти не мають властивості розварюватися. Втім, якщо значно переварити, то розвариться що завгодно! Саме тому варто варити картоплю в злегка підсоленій воді не більше 20 хвилин після закипання води. Попередньо необхідно добре вимити бульби картоплі, ретельно протерши, і в декількох місцях проткнути кожну ножем або виделкою, щоб в процесі варіння шкірка не потріскалася. Після того як картопля буде зварена, необхідно злити воду і остудити до кімнатної температури, після чого очистити від шкірки і нарізати кубиками в салат.
Ще одним важливим компонентом, звичайно ж, стало м’ясо птиці або шинка. Любителі м’яса можуть додати і те, і інше. М’ясо птиці попередньо слід зварити, давши йому покипіти не більше 40 хвилин, а потім охолодити і нарізати на дрібні шматочки проти м’ясних волокон. Шинку можна вибрати абсолютно будь-яку, ту, яка найбільш приємна на смак. Її слід нарізати дуже дрібними кубиками.
Огірки, ну який же «Олів’є» обійдеться без маринованого огірочка! До речі, огірки слід брати саме мариновані, а не солоні, оскільки вони додадуть вашому салату дивовижну пікантність смаку. Огірки зазвичай очищають від шкірки, але цього можна і не робити, а потім нарізати дрібними кубиками.
Ну і, нарешті, яйця. Ось їх краще брати свіжими, бажано з ринку, оскільки тільки домашні яйця можуть повністю проявитися в салаті, на відміну від практично позбавлених смаку магазинних яєць. Головне завдання при варінні яєць – не переварити, але в той же час і не недоварити їх. Оскільки, якщо ви переварите яйця, жовтки придбають некрасивий синій відлив, ну, а, якщо недоварите, то вони, відповідно, залишаться сирими. Ще один цікавий факт: яйця необхідно кип’ятити на повільному вогні для того щоб жовток став більш твердим, а білок зберіг деяку рихлість. Це дуже важлива особливість в приготуванні салату «Олів’є».
Як і з чим подавати салат «Олів’є»rznomantnst-zimovogo-raconu-salati-po-sezonu_561
Салат «Олів’є» можна подавати до абсолютно різноманітних страв і з кожною він або зіллється в єдину смакову гамму, або додасть додаткові смакові нотки. Немає такого святкового столу, на якому завадив би «Олів’є». Він ідеально підійде до страв з м’яса у якості гарніру, через те, що: по-перше, за рахунок картоплі, шинки і яєць він дуже ситний, а, по-друге, за рахунок присутності овочів і трав салат буде сприяти кращому засвоєнню жирної м’ясної їжі.
Що стосується алкогольних напоїв, то салат «Олів’є» може послужити відмінною закускою до традиційної горілки. Крім того, до салату можна подавати біле сухе і напівсухе вино – воно підійде як не можна краще. Втім, тут все залежить тільки від вас і ваших уподобань.
Історія походження салату «Олів’є»
Дивною особливістю походження сучасного салат «Олів’є» є те, що він, на подив багатьох, не має нічого спільного з оригінальним рецептом Люсьєна Олів’є. Так-так, я не помилилася! Давайте зануримося в історію і дізнаємося, чому так сталося.
Колись давно, в 40-х роках ХХІ століття, француз Олів’є вирішив придбати триповерхову будівлю в Москві, з якої потім він зробив милий ресторанчик, іменований “Ермітаж”. До речі, нічого спільного з Ермітажем в Санкт-Петербурзі він не має, тому, що в перекладі з французької слово “ермітаж” означає “скромний куточок”. Так і існував цей “скромний куточок”, дивуючи відвідувачів французькими вишукуваннями. І ось, одного разу, Люсьєн Олів’є вирішив приготувати щось дуже незвичайне, дуже вишукане, чого раніше не пробували. І салат став згодом знаменитим «Олів’є», от тільки рецепт він тримав у секреті навіть від кухарів свого ресторану, що і послужило причиною кардинальної зміни оригінальної рецептури салату.
Як стало відомо пізніше, тодішній рецепт включав в себе дуже багато екзотичних інгредієнтів: це і м’ясо рябчиків, і велика кількість раків, і телячий язик, кілька свіжих огірків, соус на основі бобів, а також багато іншого. Зовсім не схоже на сучасний рецепт, правда? А все тому, що рецепт автора був загублений і, на жаль, не дійшов до нас.
Найбільш популярні рецепти приготування олів’є.
Різноманіття світових рецептур приготування олів’є вражає. Кожен шеф-кухар неодмінно вносить якісь зміни в приготування класичного салату, який згодом стає ще одним популярним варіантом рецепта, які ми і розглянемо далі.
Дуже популярною модифікацією салату «Олів’є» в радянські часи був салат “Столичний”
Інгредієнти:
300 гр відвареного філе птиці;
маринований огірок;
банка зеленого горошку;
велика варена картоплина;
2 варених яйця;
майонез (бажано домашнього приготування);
сіль і перець за смаком;
зелень петрушки, кропу, руколи.
Приготування:
Картопля, яйця, м’ясо птиці і огірок порізати дрібними кубиками. Додати промитий зелений горошок і нарубану зелень. Заправити майонезом за смаком присипати сіллю і перцем. Все ретельно перемішати. При подачі прикрасити зеленню.

Салат «Олів’є» з пікантним соусом
Інгредієнти:
300 гр вареного м’яса птиці;
100 гр копченої шинки;
1 сирий огірок;
2 великі варені картоплини;
3 варених яйця;
зелень;
сіль, перець за смаком;
Для соусу:
сік половини великого лимона;
1 круто зварене яйце;
1 середній маринований огірок;
2 великих яєчних жовтки;
2 – 3 зубчики часнику;
оливкова олія.
Приготування:
Для початку приготуємо соус: змішуємо оливкову олію, пропущений через прес часник, яєчні жовтки, сіль, перець і лимонний сік. Ретельно перемішаємо до отримання однорідної маси. Прибрати соус для настоювання в холодильник на 5 – 10 хвилин. У цей час порізати дрібними кубиками овочі і порівну розкласти по порційних піалах. Заправити соусом, гарненько перемішавши для того, щоб всі аромати злилися в єдиний букет. При подачі прикрасити гілочками зелені.
Салат «Олів’є» з креветками і гострим соусомsalat-olvye-klasichn-ta-smachn-pokrokov-recepti-prigotuvannya-z-foto_757
Інгредієнти:
7 – 8 великих королівських креветок;
4 середні варені картоплини;
300 гр вареного м’яса птиці;
2 невеликих маринованих огірки;
3 варених яйця;
1 свіжий огірок;
жменя оливок;
майонез (бажано домашнього приготування);
зелень кропу, петрушки;
2 зубчики часнику;
сік половини великого лимона;
сіль, перець за смаком.
Приготування:
Починаємо готувати, як повелося, з соусу. Для цього змішуємо майонез з пропущеним через прес часником, дрібно нарубаною зеленню, соком половини великого лимона, сіллю і перцем за смаком. Ретельно перемішуємо, ставимо в холодильник.
У цей час нарізаємо картоплю, свіжі і мариновані огірки, яйця – дрібними кубиками. М’ясо птиці акуратно поділяємо на невеликі волокна. Оливки нарізаємо кружечками. Перемішуємо.
Розкладаємо салат в порційні піали і заправляємо гострим соусом. Все ретельно перемішуємо. При подачі зверху необхідно розкласти креветки, прикрасивши гілочками зелені.
Салат «Олів’є» з ковбасою
Інгредієнти:
300 г лікарської або молочної ковбаси;
банка зеленого горошку;
3 великих варених картоплини;
5 круто зварених яєць;
майонез;
сіль, перець за смаком;
зелень кропу, петрушки;
листя салату для прикрас.
Приготування:
Для початку необхідно порізати дрібними кубиками лікарську ковбасу, потім додати до нього дрібно нарізані картоплю і яйця, зелений горошок та дрібно посічену зелень петрушки і кропу. Перемішати. Заправити майонезом, додавши сіль і перець за смаком. При подачі прикрасити салат «Олів’є» листям салату й гілочками петрушки і кропу.
Новорічний «Олів’є»
Цей «Олів’є» по істині можна назвати новорічним, оскільки відрізнятися він буде не тільки по складу, але і за ціною.
Інгредієнти:
3-4 картоплини;
2-3 моркви;
1 банка консервованого зеленого горошку;
2-3 маринованих огірки;
3-4 курячих яйця плюс 4-5 штук перепелиних для прикраси;
150 г червоної малосолоної копченої або солоної риби;
2 ст. ложки червоної ікри;
200 г майонезу;
зелень для прикраси.
Приготування:
Овочі треба відварити, остудити, почистити і нарізати маленьким кубиком або пластиком. Яйця відварити. Курячі порізати і відправити в салат, а перепелиними прикрасити його зверху. Рибу і огірки так само нарізати тонкими скибочками.
Всі інгредієнти з’єднати, посолити за бажання, поперчити і заправити майонезом. Прикрасити салат можна зеленню, перепелиними яйцями, червоною ікрою.
Приємного апетиту і вдалих веселих свят!!!

Підготувала Лариса Качановська

(фото узяте з мережі Інтернет)

Читайте також у “Новинах по-рівненськи”:

Як рівнянам задобрити Вогняну Мавпу, щоб 2016 рік вдався

Поради рівнянкам, як не зіпсувати собі Новий Рік!

Що робити рівнянам аби не провести свята зі застудою у ліжку

Спеціально для рівнянок – топ-10 домашніх масок для обличчя в холодну пору року

Як рівнянкам доглядати за шкірою обличчя в домашніх умовах взимку

Оля Полякіна: «Мені генетика дозволяє не дотримуватися дієт»

Як досягти ідеальної фігури – радить супермодель Рівненщини Лілія Боць

Догляд за волоссям в економ-умовах – поради рівнянкам від перукаря вищої категорії Бурмак Оксани.

tomat_green-01

1 411 переглядів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

вісімнадцять − 2 =