парфуми

Чорна смородина, вважають лікарі, є чемпіоном серед ягід із вмісту вітаміну С.  Проте, як і будь-яка літня ягода, вона має обмежений сезон. А що потім?
Між тим, фахівці радять: обов’язково заготуйте смородину на зиму. При правильному методі заготівлі вона збереже усі корисні вітаміни та мікроелементи, і взимку кращого “лікаря” — годі й знайти.
— Як краще заготовити смородину на зиму?
— Напевно, такого перелiку способiв заготовки не має жодна ягода. Зi смородини варять варення, повидло, джеми, пастилу. З неї закручують компоти, якi зберiгають смак та аромат ягiд, — каже Олександр Мартинчук, лікар-дієтолог. — Великою популярнiстю користується заморожування ягiд смородини, але я б цей спосiб не дуже рекомендував, адже втрачається найголовнiший компонент — вiтамiн С. Хоча, звiсно, не настiльки, як при тепловiй обробцi.Щоб зберегти усi вiтамiни та мiкроелементи в натуральному виглядi, найкращий спосiб — це перетирання смородини з цукром. Ягоди змiшують з цукром у вiдношеннi 1:2, перетирають та закривають банки звичайними пластмасовими кришками.
— Знаю, що лiкувальнi властивостi має ще й чай з листя смородини…
— Так, вiн має загальнозмiцнюючу дiю, протидiє застудним та  вiрусним захворюванням. Адже листя смородини мiстить рослиннi антибiотики. Тому рекомендую засушити листя на зиму i пiд час епiдемiй грипу та рiзноманiтних ГРЗ пити чаї з смородинового листя.А завдяки пото- та сечогiннiй дiї, такий чай сприяє виведенню з органiзму пуринових речовин, а тому рекомендуєтсья людям, що страждають вiд подагри, ревматизму, сечокам’яної хвороби. Дiтям можна робити ванни з вiдварами смородинового листя — при дiатезах або для загального змiцнення органiзму.
До речi, недарма смородинове листя використовують при засолцi овочiв та грибiв. Його фiтонциди та дубiльнi речовини запобiгають псуванню закруток та надають неповторного аромату.
Джерело: dobryjlikar.com
1 757 переглядів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

девять − один =