Новини по-рівненськи
  • Головна
  • Новини
  • Блоги
  • Всі рубрики
    • Топ-теми
    • Кримінал
    • Здоров’я
    • Відпочинок
    • Спорт
    • На замітку
    • Рекламні оголошення
  • Головна
  • Новини
  • Блоги
  • Всі рубрики
    • Топ-теми
    • Кримінал
    • Здоров’я
    • Відпочинок
    • Спорт
    • На замітку
    • Рекламні оголошення
Головна » Цікаво » Здоров'я » На Рівненщині третє масове харчове отруєння

На Рівненщині третє масове харчове отруєння

22-Лип-2019

У м. Дубно 20 та 22.07.2019, за медичною допомогою з ознаками гострої кишкової інфекції (ГКІ) звернулося 14 осіб. З них 10 госпіталізовано в інфекційне відділення Дубенської ЦРЛ, 4 особи відмовилися від госпіталізації та лікуються амбулаторно. Серед захворілих 3 дітей.
Своє захворювання пов’язують з вживанням шаурми придбаної у підприємця, який розгорнув торгове місце під час рок-фестивалю «Тарас Бульба» в м. Дубно.
З настанням літніх спекотних днів підвищується небезпека зараження гострими кишковими інфекціями. Літо ще триває, а це вже третє масове харчове отруєння в області.
Джерелом інфекції при ГКІ є хворі люди, бактеріо- та вірусоносії. Зараження здійснюється через вживання харчових продуктів, води, що містять збудник або його токсини, забруднені предмети побуту, руки або при ковтанні води під час купання у відкритих водоймах.
Найчастіше збудники кишкових інфекцій передаються через продукти тваринного походження (м’ясо, яйця, молоко) та готові страви, кондитерські вироби, немиті фрукти, ягоди, овочі. Захворювання супроводжується лихоманкою, блюванням, проносом, болями в животі, підвищенням температури.
Профілактика – кращий спосіб захисту і тут, найголовніше, виконувати прості та доступні кожному правила:
1. Дотримуватись правил особистої гігієни: ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні.
2. Не вживати продукти та напої із простроченим терміном зберігання. Зберігати харчові продукти в холодильнику та у спосіб, зазначений на упакуванні.
3. Не купувати харчові продукти на стихійних ринках або з рук у приватних осіб. Купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції.
4. Не готувати продукти із запасом. Приготовлені страви бажано вживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають піддаватись вторинній термічній обробці.
5. Термін зберігання страви без холоду не повинен перевищувати двох годин.
6. Не брати у дорогу продукти, що швидко псуються (м’ясні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання).
7. Окремо готувати та зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м’ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо).
8. Для обробки сирих і готових продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо).
9. При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми – за можливості обдати окропом.
10. Запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються харчові продукти.
11. Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання. З вказаною метою використовувати воду тільки з перевірених джерел водопостачання або бутильовану. При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для пиття та приготування їжі, миття посуду і рук необхідно мати з собою запас питної води.
12. Для купання та відпочинку слід користуватися лише пляжами, що перевірені на предмет медичної безпеки.
При підозрі на захворювання кишковою інфекцією необхідно звернутися до лікаря і не займатися самолікуванням.
Про це повідомляє Рівненський обласний лабораторний центр

Позначки:
гостра кишкова інфекціяотруєнняшаурма

Маєте важливі і цікаві новини? Пишіть нам на електронну адресу: [email protected] або телефонуйте за номер телефону 098 37 98 993.

Новини партнерів:
Читайте також:
17-Січ-2021Здоров'я

За добу на COVID-19 захворіло 145 жителів Рівненщини, 141 одужав

20-Вер-2021Здоров'я

На Рівненщині – понад півсотні нових інфікувань коронавірусом

15-Гру-2022Здоров'я

До лікарень Рівненщини тимчасово призупинили планові госпіталізації

21-Жов-2021Здоров'я

Лікарні Рівненщини отримають препарат для лікування нанізму (низькорослості) у дітей

Останні новини

22-Лис-2025

Артпаб “Ліхтар” запрошує на літературно-мистецьку подію з елементами перформансу – “Фактура солі”

20-Лис-2025

Молодь Рівненщини запрошують на курси польської мови від WSIiZ (Жешув)

20-Лис-2025

У Рівному, в центрі ментального здоров’я “Повернення”, військовослужбовець малює нейомвірні картини

20-Лис-2025

Міжнародний день відмови від куріння: зробіть перший крок до життя без нікотину вже сьогодні

20-Лис-2025

Спортсменка «Інваспорту» стала чемпіонкою XXV Літніх Дефлімпійських ігор

Популярні новини

10-Лис-2025

Майже шістсот людей оглянули обласні дерматологи під час виїзних прийомів в різні громади Рівненщини

29-Жов-2025

На Рівненщині обговорили, як посилити участь жінок у безпеці та відбудові країни

10-Лис-2025

ДТП на Дубенщині: один водій загинув, інший отримав тяжкі травми

11-Лис-2025

Поліцейські затримали зловмисника, який у Дубно вбив знайомого

07-Лис-2025

На Рівненщині відзначили найкращих працівників культури

Ми в мережі

Новини по-рівненськи
Погода
Рівне

вологість:

тиск:

вітер:

Погода на 10 днів від sinoptik.ua

Всі права захищені чинним законодавством України.
Повне або часткове використання матеріалів сайту можливе лише за умови посилання (для інтернет-видань — гіперпосилання) на tomat.rv.ua
Редакція може не поділяти думку авторів. Адміністрація сайту залишає за собою можливість редагувати надані їй матеріали.
Блоги – це матеріали, які відображають винятково точку зору автора. Редакція не несе відповідальність за публікації блогерів.
Контакти сайту: Електронна адреса: [email protected] 
© ТОВ «ІНФОРМАЦІЙНЕ АГЕНТСТВО «НОВИНИ ПО-РІВНЕНСЬКИ» 2014-2020

Розробка сайту.