черемшаВесна – це чудовий настрій, нові враження та сподівання, а ще відчуття втоми, сонливість та авітаміноз. Для того, аби перші теплі сонячні промені приносили лише задоволення, варто попіклуватися про свій організм та підживити його порцією свіженьких вітамінів. І тут на допомогу приходить вона – черемша.
Дивовижна рослина нагадує за зовнішнім виглядом листя конвалії, схожа за смаком на молодий часник, саме вона першою з’являється на прилавках ринків та магазинів.
Ця рослина відноситься до роду цибулевих, до слова її ще називають ведмежа цибуля.
Чому ж варто включити її у свій раціон? А тому, що у її складі величезна кількість мікроелементів та вітамінів, та ще й біологічно активних речовин – вітаміни групи В. РР, А, С, ефірні масла, мінерали, фтор, сірка, калій і кальцій, мікроелементи марганець, йод, бор, мідь, залізо, цинк, селен, жири і амінокислоти, які просто життєво необхідні  для нашого організму.
Тим же хто дбає про фігуру, черемша також прийдеться до смаку, адже уживати її можна без докорів сумління – у 100 грамах цієї рослини усього 36 кКал. Рекомендується в день з’їдати по 15-20 листочків в день. Якщо кількість буде надто великою, можна спровокувати запальні процеси у шлунку та кишківнику.
З своїми фармакологічними особливостями черемша  схожа до часнику.
Черемша корисна гіпертонікам, адже при регулярному вживанні перешкоджає накопиченню в організмі холестерину. Також вона стимулює роботу серцево-судинної системи і зміцнює всі кровоносні судини. З її допомогою можна нормалізувати обмін речовин. Відмічають навіть позитивний вплив на організм черемші при хворобах щитовидної залози. Також черемша застосовується при лихоманці, цинзі, атеросклерозі, отитах, ревматизмі. Вона позбавляє від весняної втоми і депресії, бореться з безсонням та допомагає впоратися з застарілим кашлем.
Однак, є ряд протипоказань до вживання цієї зелені.
Якщо у вас виразка шлунки чи гастрит, або ж інші гострі запальні процеси в шлунково-кишковому тракті, гепатит або ж епілепсія варто відмовитись від уживання черемші, або ж смакувати нею після консультації з лікарем та за його рекомендацією.
Якщо ж вам жувати просто зелень надто нудно, мережа Інтернет рясніє рецептами різноманітних салатів з черемшею. До вашою уваги один з них:
Салат з черемші з яйцем та зеленим огірком.
Простенький салат на який потрібні наступні продукти:
  • 200 гр зелені черемші
  • 3-4 стеблинки зеленої цибулі
  • 2 варених курячих яйця
  • 1 зелений огірок
  • 1 ст ложка майонезу
  • 1 ст ложка сметани
  • сіль і перец за смаком
Варене яйце порізати кубиками, огірок почистити і порізати соломкою або ж кубиками. Черемшу і зелену цибульку дрібненько порізати, або ж навпаки покласти великими листками. То вже, як кажуть справа смаку.  Якщо ви естет – то кілька листочків черемші можна лишити аби прикрасити салат.
Салатик заправити в рівних частинах майонезом та сметаною. Сіль і перець добавити за смаком. Готовий страву можна прикрасити з допомогою листочків черемші та перетертого вареного жовтка. b4671afb
Смачного та корисного вам частування!
Підготувала Вікторія Малецька
737 переглядів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

девять + девятнадцять =

НОВИНИ