грипРеспіраторні вірусні інфекції, на фоні яких розвиваються епідемії і пандемії грипу, складають досить велику групу захворювань. Кількість вірусів, що викликають ці грипоподібні захворювання, нараховується більше сотні. Джерелом інфекції являється людина. Для цієї групи інфекцій характерний повітряно-краплинний механізм передачі. Після того, як збудник потрапив в організм, необхідний час, щоб він подолав захисні бар’єри організму і почав розмножуватися в достатній кількості, виявляючи свій вплив на організм. Для ГРВІ тривалість інкубаційного періоду становить від декількох годин до 3-х діб, залежить від агресивності вірусу, кількості вірусних часток і стану захисних сил організму. Далі починає поступово розвиватися клінічна картина ГРВІ. Її можна розділити на 2 синдроми — катаральний та інтоксикаційний. (підвищення температури тіла, загальна слабкість, нежить, біль у горлі, кашель.)
Як попередити зараження?
На сьогодні одним з найефективніших специфічних методів профілактики грипу залишається вакцинація населення протигрипозною вакциною, до складу якої обов’язково входять штами вірусів, які циркулюватимуть на території України та можуть стати можливою причиною захворювань.
Досить простими і ефективними методами неспецифічної профілактики ГРВІ та грипу залишається дотримання рекомендацій по підвищенню стійкості організму до інфекцій.
  1. Уникайте близького контакту з хворими людьми;
  2. Уникайте торкання руками очей, носа чи рота, саме так поширюється вірус грипу.
  3. Захворіли — лишайтеся вдома.
  4. Прикривайте ніс та рот під час кашлю та чхання грип розповсюджується особливо швидко. Прикрийте серветкою органи дихання — це знизить ймовірність передачі інфекції іншим.
  5. Часте миття рук допоможе захиститися від мікробів. Якщо поруч немає води та мила, використовуйте спреї для рук на спиртовій основі.
  6. У харчовий раціон слід включати не менше 50% рослинної їжі в сирому вигляді (капуста кольорова, білокачанна, морква, буряк, часник, цибуля, шпинат, хрін, помідори, яблука, гарбуз), також у  раціоні повинні бути бобові, горіхи, які виконують роль природних імуномодуляторів.
  7. Рекомендовано вживати до 2 літрів рідини на день, застосовувати неспецифічні імуномодулятори імунітету, а саме: настойку ехінацеї, елеутерококу, вітамінні препарати, зокрема вітамін С.
  8. Дотримуйтесь здорового способу життя, що передбачає повноцінний сон (не менше 7-8 годин на добу), фізичні вправи з обов’язковими елементами дихальної гімнастики.
Інфографіка – як розпізнати та вберегтися від грипу
Про це повідомляє завідувач відділення організації епідеміологічних досліджень Рівненського обласного лабораторного центру Міністерства охорони здоров’я України” Ю.М. Герасимчук
545 переглядів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

13 + чотирнадцять =