гепатитВірусний гепатит А – гостре кишкове інфекційне захворювання вірусної етіології, що супроводжується підвищенням температури тіла, ураженням печінки, жовтяницею склер, слизових оболонок  та шкірних покривів. На питання, що потрібно знати рівнянам про вірусний гепатит А, відповідає помічник лікаря – епідеміолога Здолбунівського районного лабораторного відділення Рівненського міжрайонного відділу
ДУ „Рівненський ОЛЦ МОЗ України” Місюра І.М.:

Як можна заразитися вірусом гепатиту А?
Єдиним джерелом інфекції є хвора людина, найчастіше із безсимптомними, безжовтяничними та атиповими формами гепатиту А, а також хворі в переджовтяничній фазі захворювання. Інкубаційний період триває до 50 днів, в середньому 15-30 днів. Основний механізм передачі – фекально-оральний з реалізацією через звичайні для кишкових інфекцій чинники передачі – воду, харчові продукти, предмети побуту, брудні руки. Забруднення харчових продуктів вірусом може здійснюватись при використанні інфікованої збудником  води для їх обробки, миття посуду, приготування їжі особами, які перебувають в інкубаційному періоді і виділяють вірус. Реалізація контактно-побутового шляху передачі здійснюється через інфіковані предмети побуту (посуд, іграшки, білизну, рушники загального користування, дверні ручки, інші предмети).
Коли хворий стає заразним?
Хворий починає виділяти вірус у зовнішнє середовище з фекаліями ще в інкубаційному періоді, за 1-3 тижні до появи клінічних проявів. Пік вірусовиділення відмічається в останні 7-10 днів інкубації і в переджовтяничний період захворювання. Після появи жовтяниці виділення вірусу гепатиту А з фекаліями різко знижується і хворий не становить особливої небезпеки для оточуючих.
Основні ознаки захворювання на вірусний гепатит А .
1. У більшості випадків хвороба починається гостро, підвищення температури до 38,50С спостерігається протягом перших 2-3 днів, грипоподібний стан з короткочасною ломотою у тілі, першінням у горлі.
2. Загальна слабість, погіршення апетиту, нудота, іноді блювання.
3. Біль або відчуття важкості у правому підребер’ї та надчеревній ділянці.
4. Сеча набуває темного кольору, спостерігається свербіж шкіри.
5. При тяжкому та середньому перебігу хвороби жовтіють склери, шкіра та слизові оболонки.

Як уникнути зараження вірусом гепатиту А?
Найбільш ефективним засобом профілактики вірусного гепатиту А є вакцинація дорослих та дітей, що може забезпечити імунологічний захист на 20 років.
Для попередження захворювання на вірусний гепатит А, необхідно дотримуватись простих правил:                   1 ) дотримуватись правил особистої гігієни, що включає обов’язкове миття руки з милом перед приготуванням їжі та перед її вживанням, після кожного відвідування туалету;
2 ) овочі та фрукти перед вживанням ретельно мити, обдавати окропом;
3 ) не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (річки, озера, підземні джерела, поверхневі води);
4 ) при неорганізованому відпочинку для миття посуду і рук використовувати питну або кип”ячену  воду;
5 ) дотримуватись технології приготування та споживання (реалізації) страв;
6 ) вживати тільки  свіжі харчові продукти, дотримуватись  умов їх зберігання, транспортування;
7 ) не купувати підозрілі харчові продукти на стихійних ринках, магазинах;
8 ) проводити гігієнічне виховання серед близьких людей.

Що робити, якщо хтось із сім’ї захворів на гострий вірусний гепатит А?
У випадку виявлення перших ознак захворювання хворого необхідно ізолювати від оточуючих та терміново звернутись до лікувального закладу! Хворих на вірусний гепатит А госпіталізують у інфекційні відділення лікувально-профілактичних закладів. У вогнищі, де перебував хворий, необхідно провести заключну дезінфекцію приміщень вологе прибирання.

За матеріалами Державної установи “Рівненський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України”

1 517 переглядів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

9 + пять =

НОВИНИ