Як повідомлялося раніше, у Рівному школярі ЗОШ №1 стали скаржитися на погане самопочуття. На своїй сторінці у Фейсбуці керівник Рівненського обласного лабораторного центру Роман Сафонов зазначив, що близько 40 дітей мають блювоту та ряд інших супутніх симптомів.
“На початку були побоювання щодо можливого хімічного отруєння, які були відкинуті у перші години роботи групи. Наразі маємо результати по одному з перших захворілих – норовірусна інфекція. Мікробіологічні дослідження харчових продуктів тривають, але вірусологічні дослідження продуктів та робочих поверхонь харчоблоку забруднення вірусами не показали.
Всі діти наразі на амбулаторному лікуванні із легкою формою перебігу хвороби. Основними її проявами є нудота та блювання, температура у більшості дітей невелика, пронос у небагатьох, головний біль, болі в тілі та у декого лихоманка”, – пише Роман Сафонов.
Про результати дослідження від 18 листопада нинішнього року повідомляє Тетяна Мамчур, головний спеціаліст відділу санітарно-епідеміологічного нагляду та організації розслідування спалахів управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства:
Слід зазначити, що під час епідрозслідування випадку спалаху норовірусної інфекції в ЗОШ №1 м. Рівне на замовлення Держпродспоживслужби у вірусологічній лабораторії обстежено 6 працівників харчоблоку вказаної школи. Норовірус не виділений у всіх 6 обстежених працівників харчоблоку“.
Тим часом фахівці Держпродспоживслужби у Рівненській області нагадують, щоб уникнути інфікування потрібно ретельно дотримуватися правил особистої гігієни: мити руки з милом перед приготуванням і вживанням їжі, після відвідування туалету, після повернення з вулиці.
Слід ретельно мити фрукти і овочі, вживати термічно оброблені продукти харчування. Вживати гарантовано безпечну воду і напої. При купанні в басейнах і водоймах уникати попадання води в рот. При догляді за хворим проводити вологу обробку всіх поверхонь, з якими контактував хворий як мінімум раз на день з додаванням хлорвмісних дезінфікуючих засобів. Посуд, яким користувався хворий, необхідно кип’ятити, речі, забруднені блювотними масами, необхідно відразу дезінфікувати та попрати .
Дотримуючись цих правил, можна попередити подальше розповсюдження інфекції та повторне зараження людей.
Неухильне дотримання правил особистої гігієни та своєчасне звернення за допомогою до медичного закладу – це головний захист від кишкових захворювань. Особливо це стосується дітей, цих елементарних правил необхідно навчати з раннього віку.
Довідково: Норовірусна інфекція (зимова блювотна хвороба) – висококонтагіозна гостра кишкова інфекція, яка характеризується симптомами гастроентериту та зневоднення організму.
Інкубаційний (прихований) період норовірусу становить від декількох годин до 3 діб. Захворювання проявляється раптово, гостро у вигляді нудоти, багаторазової блювоти, спазмів в животі. Потім упродовж 6–8 годин підвищується температура тіла, частіше до 37,5–38 С°. Тривалість блювання 1–2 дні. Рідкі водянисті випорожнення з’являються через 6–18 годин від початку блювання, спостерігаються явища метеоризму, біль у животі без чіткої локалізації. У дітей головним чином переважає блювання, а у дорослих — діарея. Можуть спостерігатися інші прояви — млявість, сонливість, головний біль, загальна слабкість, гарячка і біль у м’язах, у половини випадків розвивається тяжке зневоднення.
Самопочуття нормалізується протягом декількох днів, але людина може бути заразною до 1 місяця після одужання, що і обумовлює активне зараження оточуючих та епідемічну небезпеку.
945 переглядів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

один × пять =