Новини по-рівненськи
  • Головна
  • Новини
  • Блоги
  • Всі рубрики
    • Топ-теми
    • Кримінал
    • Здоров’я
    • Відпочинок
    • Спорт
    • На замітку
    • Рекламні оголошення
  • Головна
  • Новини
  • Блоги
  • Всі рубрики
    • Топ-теми
    • Кримінал
    • Здоров’я
    • Відпочинок
    • Спорт
    • На замітку
    • Рекламні оголошення
Головна » Новини » Тарілка здорового харчування: проста підказка у виборі їжі

Тарілка здорового харчування: проста підказка у виборі їжі

17-Лис-2025

Концепція «Тарілки здорового харчування», створена експертами Гарвардського університету, допомагає краще зрозуміти, як має виглядати збалансований прийом їжі. Це не дієта і не обмеження, а модель, яка полегшує щоденний вибір на користь здоров’я. Вона наочно демонструє, скільки і яких продуктів потрібно вживати, щоб забезпечити організм основними поживними речовинами та підтримувати енергію, гарне самопочуття і профілактику захворювань.

Що має бути на тарілці здорового харчування

Половина тарілки, за можливості, — овочі, фрукти та ягоди. Вони є джерелом клітковини, вітамінів, мінералів і антиоксидантів. Такий раціон підтримує імунну систему, сприяє здоровому травленню та допомагає організму справлятися з навантаженнями.

Найкраще віддавати перевагу сезонним і доступним овочам, які добре зберігаються і залишаються джерелом корисних речовин. Використовувати їх можна для різних страв — салатів, супів і тушкованих гарнірів. Різноманітність кольорів на тарілці також має значення: кожен відтінок овочів і фруктів свідчить про наявність певних корисних речовин.

Зважте, що картопля не входить до загальної кількості овочів на «тарілці», бо в ній багато вуглеводів.

Одна чверть тарілки — складні вуглеводи, переважно цільнозернові продукти. До них належать вівсянка, гречка, перловка, бурий рис, кіноа та інші крупи, які піддаються мінімальній обробці. Ці продукти багаті на вітаміни групи В, залізо, магній і антиоксиданти — поживні речовини, важливі для загального здоров’я та обміну речовин.

Складні вуглеводи з цільного зерна перетравлюються повільніше, забезпечуючи тривале відчуття ситості та стабільний рівень енергії. Вони допомагають уникнути різких коливань цукру в крові, на відміну від простих вуглеводів — цукерок, печива чи солодких напоїв. Крім того, клітковина у цільнозернових продуктах підтримує нормальну роботу травної системи, сприяє здоров’ю кишківника і допомагає контролювати масу тіла.

Друга чверть тарілки — продукти, що містять білки, як тваринного, так і рослинного походження: риба, птиця, яйця, бобові.

Білки — незамінна частина раціону. Вони допомагають росту та відновленню тканин, зміцнюють імунітет, беруть участь у формуванні ферментів і гормонів.

Додаючи до раціону більше рослинного білка, ви урізноманітнюєте харчування, отримуєте більше клітковини й зменшуєте споживання насичених жирів, що містяться в деяких м’ясних продуктах.

Жири теж важливі

Наслідком повної відмови від жирів може бути порушення гормонального балансу і втрата важливих поживних компонентів. Треба не відмовлятися від жирів як таких, а зменшувати споживання трансжирів і надлишку насичених жирів.

Корисні жири містяться в оливковій олії, горіхах, насінні, а також у жирній рибі (лосось, скумбрія, оселедець). Ці жири підтримують здоров’я серцево-судинної системи, мозку, шкіри, сприяють засвоєнню вітамінів A, D, E і K, а також допомагають регулювати запальні процеси.

Вода — основа всього

Без чистої води — ніяк. Вода незамінна для всіх процесів в організмі: від терморегуляції до обміну речовин. Вона сприяє травленню, концентрації та загальному тонусу. На відміну від соків, солодких напоїв або навіть підсолодженого чаю, вода не містить калорій і цукру, не перевантажує організм.

Потреба у воді в кожного різна та залежить від температури повітря, рівня рухової активності, стану здоров’я та раціону. У спеку, під час занять спортом чи хвороби організм потребує більше рідини, тому важливо прислухатися до відчуття спраги й регулярно пити протягом дня.

Любителям кави та чаю радимо вживати ці напої без цукру.

Повідомляє Центр громадського здоров’я України

Позначки:
здоров'яхарчування

Маєте важливі і цікаві новини? Пишіть нам на електронну адресу: [email protected] або телефонуйте за номер телефону 098 37 98 993.

Новини партнерів:
Читайте також:
11-Сер-2017Новини

Погода в Рівному та Рівненській області на п’ятницю, 11 серпня

08-Вер-2017Новини

У Рівненській дитячій лікарні запроваджують німецькі стандарти надання допомоги дітям

25-Січ-2016Новини

НА САРНЕНЩИНІ ЗА ДЕНЬ ПРАЦІВНИКИ ПОЛІЦІЇ ВИЯВИЛИ ДВА “НЕЗАКОННИХ” АВТО

12-Вер-2015Новини

Місія Світового банку працюватиме на Рівненщині

Останні новини

17-Лис-2025

Тарілка здорового харчування: проста підказка у виборі їжі

17-Лис-2025

У Рівному на День Святого Миколая стартує Різдвяний фестиваль «Скрудж Фест»

17-Лис-2025

«Небо — моя стихія»: історія нацгвардійця Лосяша з Рівненщини

17-Лис-2025

У Рівному під колесами авто загинула пішохідка

12-Лис-2025

Реверс і 64% ПДФО мають бути в бюджетах громад

Популярні новини

10-Лис-2025

Майже шістсот людей оглянули обласні дерматологи під час виїзних прийомів в різні громади Рівненщини

29-Жов-2025

На Рівненщині обговорили, як посилити участь жінок у безпеці та відбудові країни

10-Лис-2025

ДТП на Дубенщині: один водій загинув, інший отримав тяжкі травми

11-Лис-2025

Поліцейські затримали зловмисника, який у Дубно вбив знайомого

23-Жов-2025

«Квест у коробці»: на Рівненщині молодь вчилася правилам безпечної міграції

Ми в мережі

Новини по-рівненськи
Погода
Рівне

вологість:

тиск:

вітер:

Погода на 10 днів від sinoptik.ua

Всі права захищені чинним законодавством України.
Повне або часткове використання матеріалів сайту можливе лише за умови посилання (для інтернет-видань — гіперпосилання) на tomat.rv.ua
Редакція може не поділяти думку авторів. Адміністрація сайту залишає за собою можливість редагувати надані їй матеріали.
Блоги – це матеріали, які відображають винятково точку зору автора. Редакція не несе відповідальність за публікації блогерів.
Контакти сайту: Електронна адреса: [email protected] Тел: 098 37 98 993
© ТОВ «ІНФОРМАЦІЙНЕ АГЕНТСТВО «НОВИНИ ПО-РІВНЕНСЬКИ» 2014-2020

Розробка сайту.