Рівнянин з’їв тушонки та захворів на ботулізм
У Рівненській області зареєстровано шостий за 2016 р. випадок ботулізму. Захворів житель м. Рівне, 1987 року народження. Зі скаргами на розлад зорової функції – двоїння в очах (диплопія), утруднене ковтання, м’язову слабкість, порушення мови (дизартрія) хворий був госпіталізований до інфекційного відділення центральної міської лікарні м. Рівне. Чоловік отримує адекватне лікування. Було введено ботуліновий антитоксин. Стан хворого покращився.
Захворювання пов’язане з вживанням тушонки зі свинини, домашнього приготування (консервоване м’ясо свині). Стерилізація продукту проводилася в духовій шафі.
Провідну роль у запобіганні захворювання на ботулізм відіграє суворе дотримання санітарно-гігієнічних норм і правил під час транспортування, виготовлення та зберігання продуктів харчування, особливо консервованої продукції, ковбас, рибної продукції.
Під час забою худоби і птиці в домашніх умовах необхідно не допускати контакту м’яса з землею та вмістом кишківника.
Потрібно дотримуватися технології стерилізації продуктів, які консервуються , особливо м’ясних та рибних. Консервовану продукцію слід зберігати в холодних приміщеннях.
Варто пам’ятати, що в домашніх умовах термічна обробка консервації не виключає можливість зберігання спор бактерій ботулізму, які за сприятливих умов можуть проростати і продукувати ботулотоксин. Тому перед вживанням продуктів домашнього консервування їх необхідно прогріти, відкривши банку, до 100 градусів протягом 30 хвилин.
Фрукти,овочі і гриби слід ретельно вимити перед консервуванням від бруду, адже саме там може бути небезпечна бактерія.
Бомбажні банки використовувати заборонено.
Не купуйте консерви домашнього приготування та на стихійних ринках.
Виконання зазначених заходів вбереже Вас від ботулізму!
Про це повідомляє лікар-епідеміолог відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань ДУ «Рівненський ОЛЦ МОЗ України» Л.В. Грицюта
Маєте важливі і цікаві новини? Пишіть нам на електронну адресу: [email protected] або телефонуйте за номер телефону 098 37 98 993.
Новини партнерів: