Рівненських рибалок застерігають – риба йде на зимівлю
Зима – найвідповідальніший та найскладніший період у житті водних біоресурсів та водних безхребетних. При зниженні температури води нижче 8 градусів починається зимова міграція водних біоресурсів до місця зимівлі. В цей період у мешканців водойм різко знижується активність, практично повністю припиняється споживання їжі, уповільнюється інтенсивність росту, знижується частота серцевих скорочень, сповільнюються реакції на подразники, обмін речовин в організмі підтримується за рахунок накопичених влітку жирових запасів. У цей період майже всі риби перестають споживати їжу, їх активність знижується практично до нуля.
Оскільки в царстві риб існують різноманітні види, то й зимують вони різними способами. Так, наприклад, теплолюбні риби (лин, лящ, короп), вже наприкінці осені починають готуватися до зими. Вони збираються у великі зграї, причому зграї зазвичай складають риби одного віку і виду й відправляються у так звані зимувальні ями. Зимувальними ямами називаються місця, в заглибинах дна водойм, де скупчується велика кількість риб. У цих ямах риби майже весь період зимівлі не рухаються, щільно притискаються один до одного. Часто у риб, що знаходяться у найнижчих шарах до весни утворюються пролежні в області черевця.
А ось хижі риби (щука, окунь, судак) в зимувальні ями не йдуть, але й риб в ямах не чіпають, тому що ті, виділяють слиз, який служить їм ізолюючим засобом. Харчуються хижаки в зимовий період рибкою, яка взагалі не реагує на крижаний панцир і не залишає звичайних своїх місць проживання. До них відносяться плітка, уклейка, йорж. Вони й складають, так би мовити, зимовий раціон рибних хижаків.
Минь – обожнює зиму, і ледве-ледве переносить літню спеку. Він влітку спить. А з настанням зими його активність досягає свого апогею, минь веселиться, інтенсивно відгодовується, і з успіхом розмножується. Причому якщо миню виповнюється рік, то він переходить з планктону на рибну дієту.
Цікавий факт: якщо водойма мала і промерзає до самого дна, а в таких водоймах часто можна зустріти звичайного карася, то він наприклад, заривається в мул. Коли обмерзання досягає самого дна – карась стає наче «в’язнем крижаної в’язниці». Найцікавіше, що навіть у такому полоні риба не гине, у них приголомшлива стійкість до низьких температур. Навесні ці риби оживають, відтаюють, відгодовуються і навіть залишають потомство.
Ось так виходить, що всі риби різні і зимують вони по різному, як і люди.Проте тут варто зазначити, що людська діяльність відіграє не останню роль. Оскільки як перезимує риба, як ми її збережемо взимку залежать і майбутні улови.Рибні запаси необхідно берегти та примножувати. З метою їх збереження Управлінням охорони, використання і відтворення водних біоресурсів та регулювання рибальства в Рівненській області видано наказ від 25.10.2015 року №13-ОД «Про встановлення заборони вилову водних біоресурсів на зимувальних ямах у водоймах, що знаходяться в зоні діяльності Рівнерибоохорони», яким затверджено Перелік зимувальних ям рибогосподарських водних об’єктів Рівненської області, де заборонено промисловий та любительський і спортивний вилов риби з 1 листопада 2016 року і до закінчення зимового періоду.
Закликаємо всіх рибалок-любителів дотримуватись Правил любительського і спортивного рибальства: любительський лов риби в зимовий період (від льодоставу до скресання криги) дозволяється зимовими вудками з блешнею вертикального блесніння з гачком не більше № 10, мормишкою, наживною і живцевою снастями із загальною кількістю гачків на водоймах загального користування не більше п’яти на рибалку. Добова норма вилову риби становить 3 кг. У разі здійснення лову риби на рибозимувальних ямах порушники будуть притягуватись до адмінвідповідальності згідно чинного законодавства.
Звертаємось до всіх громадян, у разі виявлення фактів браконьєрства у водоймах Рівненської області повідомляти про це на номер «гарячої» лінії»Рівнерибоохорони – (0362) 63-39-32 та (068) 833-95-26.
Повідомляє прес-служба Рівнерибоохорони
Маєте важливі і цікаві новини? Пишіть нам на електронну адресу: [email protected] або телефонуйте за номер телефону 098 37 98 993.