Новини по-рівненськи
  • Головна
  • Новини
  • Блоги
  • Всі рубрики
    • Топ-теми
    • Кримінал
    • Здоров’я
    • Відпочинок
    • Спорт
    • На замітку
    • Рекламні оголошення
  • Головна
  • Новини
  • Блоги
  • Всі рубрики
    • Топ-теми
    • Кримінал
    • Здоров’я
    • Відпочинок
    • Спорт
    • На замітку
    • Рекламні оголошення
Головна » Новини » На Рівненщині щорічно реєструють випадки захворювання на ботулізм

На Рівненщині щорічно реєструють випадки захворювання на ботулізм

01-Чер-2017

парфуми1

фото ілюстративне з мережі Інтернет

фото ілюстративне з мережі Інтернет

За 5 місяців 2017 р. випадків захворювання на ботулізм у Рівненській області не зареєстровано. Однак випадки захворювання реєструються в нашій області щорічно. У минулому році було 10 випадків захворювання (2015 р.− 5 випадків). Серед захворілих 9 дорослих і 1 дитина. Зареєстровано 1 осередок з 3 випадками в Острозькому районі, 1 осередок з 2 випадками в Березнівському районі та осередки з 1 випадком в Здолбунівському (2), Сарненському районах, м. Вараш і м. Рівне. По факторах: в 3 випадках це тушонка домашнього приготування (з свинини ; з качок) по 1 випадку паштет свинячий консервований домашнього приготування, паштет з телячого м’яса та субпродуктів консервований домашнього приготування, риба копчена невідомого походження придбана на стихійному ринку та приготована курятина невідомого походження, а в сімейному осередку з 3 випадками – рибна консерва з тюльки домашнього приготування.

Ботулізм − це небезпечна токсикоінфекція основну роль у виникненні якої відіграє токсин, а не бактерія (Clostridium botulinum). Збудник ботулізму у вигляді спор тривалий час зберігається в грунті. В організм людини токсин потрапляє в основному з продуктами харчування.

Підступність ботулізму в тому, що розмноження збудника і утворення токсину не змінює смакових якостей продукту.

Інкубаційний період при ботулізмі від 2 годин до 2-5 діб і залежить від дози ботуліністичного токсину, який потрапив з їжею в організм.

Захворювання починається з нудоти, блювання, характерного болю у животі, порушення випорожнення без патологічних домішок. Це продовжується, у середньому, 20-24 години. В подальшому з’являється неврологічна симптоматика: порушення зору – одна з перших ознак ботулізму (хворого турбує «сітка» перед очима, двоїння предметів, важкість читання. Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворий скаржиться на відчуття «грудки» в горлі, біль під час ковтання, подразнення.

Хворий на ботулізм обов’язково підлягає госпіталізації, тому що без своєчасного введення протиботулінічної сироватки хвороба, як правило, закінчується смертю.

Провідну роль у запобіганні захворювання відіграє суворе дотримання санітарно-гігієнічних норм і правил під час транспортування, виготовлення та зберігання продуктів харчування, особливо консервованої продукції, ковбас, рибної продукції.

Під час забою худоби і птиці в домашніх умовах необхідно не допускати контакту м’яса з землею та вмістом кишківника.

При консервації кухонна сіль за концентрації 6-7% у водній фазі продукту гальмує розвиток збудника захворювання, цукор – за концентрації більше 47-50%, але вони не інактивують ботулотоксин. Потрібно дотримуватися технології стерилізації продуктів, які консервуються, особливо м’ясних та рибних. Консервовану продукцію слід зберігати в холодних приміщеннях.

Потрібно пам’ятати, що в домашніх умовах термічна обробка консервації не виключає можливість зберігання спор бактерій ботулізму, які за сприятливих умов можуть проростати і продукувати ботулотоксин. Тому перед вживанням продуктів домашнього консервування їх необхідно прогріти, відкривши банку, до 100 градусів протягом 10-15 хвилин.

Фрукти, овочі і гриби слід ретельно вимити перед консервуванням від бруду, адже саме там може бути небезпечна бактерія. Бомбажні банки використовувати заборонено.

Не купуйте консерви домашнього приготування на стихійних ринках.

Повідомляє лікар-епідеміолог відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань Державної установи “Рівненський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України” Л.В. Грицюта

Позначки:
ботулізмпрофілактика

Маєте важливі і цікаві новини? Пишіть нам на електронну адресу: [email protected] або телефонуйте за номер телефону 098 37 98 993.

Новини партнерів:
Читайте також:
09-Кві-2021Новини

«Верес» розпочинає продаж акцій: спеціальна презентація для підприємців

18-Бер-2021Новини

Пенсії для медиків і соціальні стипендії: на Рівненщині з обласного бюджету фінансують важливі соцвиплати

14-Бер-2019Новини

На Рівненщині затримали жінку, яка замахнулася на життя співмешканця

01-Тра-2018Новини

Залишено без змін вирок жителю Рокитнівщини за умисне тяжке тілесне ушкодження, що спричинило смерть потерпілого

Останні новини

03-Лис-2025

«МІС ВСЕСВІТ УКРАЇНА»-2025 РІВНЯНКА СОФІЯ ТКАЧУК ВІДПРАВИЛАСЬ НА ФІНАЛ «МІС ВСЕСВІТ», ЯКИЙ ВІДБУДЕТЬСЯ В ТАЇЛАНДІ

03-Лис-2025

Військовослужбовець з Рівненщини Сергій Осипчук відзначений орденом Героя України «Золота Зірка»

03-Лис-2025

На Рівненщині зменшується кількість хворих на ГРВІ

01-Лис-2025

На Рівненщині зафіксовано вже 70 випадків сказу серед тварин

01-Лис-2025

На Сарненщині під колесами авто травмувався малолітній

Популярні новини

29-Жов-2025

На Рівненщині обговорили, як посилити участь жінок у безпеці та відбудові країни

16-Жов-2025

У центрі розвитку ТЕДІ-Р допоможуть зрозуміти з чого починається розвиток дитини

09-Жов-2025

У Дубні відбулося засідання секції секретарів рад Рівненщини

23-Жов-2025

«Квест у коробці»: на Рівненщині молодь вчилася правилам безпечної міграції

13-Жов-2025

«Культурний код: відчуй себе в традиції»: інноваційна примірочна ожила у Білокриницькій громаді

Ми в мережі

Новини по-рівненськи
Погода
Рівне

вологість:

тиск:

вітер:

Погода на 10 днів від sinoptik.ua

Всі права захищені чинним законодавством України.
Повне або часткове використання матеріалів сайту можливе лише за умови посилання (для інтернет-видань — гіперпосилання) на tomat.rv.ua
Редакція може не поділяти думку авторів. Адміністрація сайту залишає за собою можливість редагувати надані їй матеріали.
Блоги – це матеріали, які відображають винятково точку зору автора. Редакція не несе відповідальність за публікації блогерів.
Контакти сайту: Електронна адреса: [email protected] Тел: 098 37 98 993
© ТОВ «ІНФОРМАЦІЙНЕ АГЕНТСТВО «НОВИНИ ПО-РІВНЕНСЬКИ» 2014-2020

Розробка сайту.