Новини по-рівненськи
  • Головна
  • Новини
  • Блоги
  • Всі рубрики
    • Топ-теми
    • Кримінал
    • Здоров’я
    • Відпочинок
    • Спорт
    • На замітку
    • Рекламні оголошення
  • Головна
  • Новини
  • Блоги
  • Всі рубрики
    • Топ-теми
    • Кримінал
    • Здоров’я
    • Відпочинок
    • Спорт
    • На замітку
    • Рекламні оголошення
Головна » Новини » На Рівненщині щорічно реєструють випадки захворювання на ботулізм

На Рівненщині щорічно реєструють випадки захворювання на ботулізм

01-Чер-2017

парфуми1

фото ілюстративне з мережі Інтернет

фото ілюстративне з мережі Інтернет

За 5 місяців 2017 р. випадків захворювання на ботулізм у Рівненській області не зареєстровано. Однак випадки захворювання реєструються в нашій області щорічно. У минулому році було 10 випадків захворювання (2015 р.− 5 випадків). Серед захворілих 9 дорослих і 1 дитина. Зареєстровано 1 осередок з 3 випадками в Острозькому районі, 1 осередок з 2 випадками в Березнівському районі та осередки з 1 випадком в Здолбунівському (2), Сарненському районах, м. Вараш і м. Рівне. По факторах: в 3 випадках це тушонка домашнього приготування (з свинини ; з качок) по 1 випадку паштет свинячий консервований домашнього приготування, паштет з телячого м’яса та субпродуктів консервований домашнього приготування, риба копчена невідомого походження придбана на стихійному ринку та приготована курятина невідомого походження, а в сімейному осередку з 3 випадками – рибна консерва з тюльки домашнього приготування.

Ботулізм − це небезпечна токсикоінфекція основну роль у виникненні якої відіграє токсин, а не бактерія (Clostridium botulinum). Збудник ботулізму у вигляді спор тривалий час зберігається в грунті. В організм людини токсин потрапляє в основному з продуктами харчування.

Підступність ботулізму в тому, що розмноження збудника і утворення токсину не змінює смакових якостей продукту.

Інкубаційний період при ботулізмі від 2 годин до 2-5 діб і залежить від дози ботуліністичного токсину, який потрапив з їжею в організм.

Захворювання починається з нудоти, блювання, характерного болю у животі, порушення випорожнення без патологічних домішок. Це продовжується, у середньому, 20-24 години. В подальшому з’являється неврологічна симптоматика: порушення зору – одна з перших ознак ботулізму (хворого турбує «сітка» перед очима, двоїння предметів, важкість читання. Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворий скаржиться на відчуття «грудки» в горлі, біль під час ковтання, подразнення.

Хворий на ботулізм обов’язково підлягає госпіталізації, тому що без своєчасного введення протиботулінічної сироватки хвороба, як правило, закінчується смертю.

Провідну роль у запобіганні захворювання відіграє суворе дотримання санітарно-гігієнічних норм і правил під час транспортування, виготовлення та зберігання продуктів харчування, особливо консервованої продукції, ковбас, рибної продукції.

Під час забою худоби і птиці в домашніх умовах необхідно не допускати контакту м’яса з землею та вмістом кишківника.

При консервації кухонна сіль за концентрації 6-7% у водній фазі продукту гальмує розвиток збудника захворювання, цукор – за концентрації більше 47-50%, але вони не інактивують ботулотоксин. Потрібно дотримуватися технології стерилізації продуктів, які консервуються, особливо м’ясних та рибних. Консервовану продукцію слід зберігати в холодних приміщеннях.

Потрібно пам’ятати, що в домашніх умовах термічна обробка консервації не виключає можливість зберігання спор бактерій ботулізму, які за сприятливих умов можуть проростати і продукувати ботулотоксин. Тому перед вживанням продуктів домашнього консервування їх необхідно прогріти, відкривши банку, до 100 градусів протягом 10-15 хвилин.

Фрукти, овочі і гриби слід ретельно вимити перед консервуванням від бруду, адже саме там може бути небезпечна бактерія. Бомбажні банки використовувати заборонено.

Не купуйте консерви домашнього приготування на стихійних ринках.

Повідомляє лікар-епідеміолог відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань Державної установи “Рівненський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України” Л.В. Грицюта

Позначки:
ботулізмпрофілактика

Маєте важливі і цікаві новини? Пишіть нам на електронну адресу: [email protected] або телефонуйте за номер телефону 098 37 98 993.

Новини партнерів:
Читайте також:
14-Гру-2017Новини

Рівненські перукарі створили святкові зачіски вихованцям дитячого будинку

30-Бер-2015Новини

НА РІВНЕНЩИНІ ШУКАЮТЬ ПРАВОЗНАВЦІВ ІЗ ДОСВІДОМ РОБОТИ

03-Лют-2018Новини

Будьте обережні – прогнозують складні погодні умови

17-Гру-2020Новини

Від білоруського кордону на Рівненщині проклали 12 км нової дороги

Останні новини

30-Чер-2025

На Березнівщині постраждали двоє неповнолітніх велосипедистів

30-Чер-2025

У Вараському районі внаслідок обвалу бетонного паркану загинув малолітній

30-Чер-2025

«Ми не самі»: підсумки зустрічі родин зниклих безвісти та фахівців на Рівненщині

30-Чер-2025

На Рівненщині у двох медзакладах безоплатно лікують безпліддя

30-Чер-2025

До команди Клеванської обласної лікарні приєднується відомий педіатр

Популярні новини

12-Чер-2025

На Рівненщині додому на щиті повернулися двоє Захисників

12-Чер-2025

На Кореччині внаслідок ДТП загинув мотоцикліст

02-Чер-2025

На Рівненщині сталася смертельна ДТП

16-Чер-2025

На Рівненщині повернувся додому на щиті Віктор Остапчук з Дубенщини

04-Чер-2025

Березнівські поліцейські задокументували злочин у сфері довкілля

Ми в мережі

Новини по-рівненськи
Погода
Рівне

вологість:

тиск:

вітер:

Погода на 10 днів від sinoptik.ua

Всі права захищені чинним законодавством України.
Повне або часткове використання матеріалів сайту можливе лише за умови посилання (для інтернет-видань — гіперпосилання) на tomat.rv.ua
Редакція може не поділяти думку авторів. Адміністрація сайту залишає за собою можливість редагувати надані їй матеріали.
Блоги – це матеріали, які відображають винятково точку зору автора. Редакція не несе відповідальність за публікації блогерів.
Контакти сайту: Електронна адреса: [email protected] Тел: 098 37 98 993
© ТОВ «ІНФОРМАЦІЙНЕ АГЕНТСТВО «НОВИНИ ПО-РІВНЕНСЬКИ» 2014-2020

Розробка сайту.