Новини по-рівненськи
  • Головна
  • Новини
  • Блоги
  • Всі рубрики
    • Топ-теми
    • Кримінал
    • Здоров’я
    • Відпочинок
    • Спорт
    • На замітку
    • Рекламні оголошення
  • Головна
  • Новини
  • Блоги
  • Всі рубрики
    • Топ-теми
    • Кримінал
    • Здоров’я
    • Відпочинок
    • Спорт
    • На замітку
    • Рекламні оголошення
Головна » Цікаво » Здоров'я » Добираючи до святкового меню засушені фрукти, зважайте на небезпеку, яку вони можуть приховувати

Добираючи до святкового меню засушені фрукти, зважайте на небезпеку, яку вони можуть приховувати

03-Кві-2018

Щоб Великдень був не тільки смачний, але й корисний…
Добираючи до святкового меню розмаїті екзотичні засушені фрукти та плоди, зважайте на небезпеку, яку вони можуть приховувати. Так, у деяких з них можуть бути мікотоксини. Річ у тім, що деякі плісняві мікроскопічні гриби здатні виділяти шкідливі токсичні речовини, які викликають захворювання – мікотоксикози. Ці захворювання пов’язані не з руйнівною дією самого грибка на тканини організму, а з отруєнням продуктами його життєдіяльності – мікотоксинами.
Тому перш ніж придбати в супермаркеті чи на базарі арахіс, фісташки, мигдаль, волоський горіх, курагу, фініки, родзинки та інші сушені екзоти, придивіться до них уважніше: чи свіжими вони виглядають, як пахнуть, зберігаються.
Найкраще купувати такі смаколики у фабричному розфасуванні. Якщо ж сушені фрукти чи горіхи не золотистого чи коричневого кольору, а тьмяного, ще й пахнуть цвіллю, то перед вами зіпсовані продукти. Якщо ж куплені сухофрукти зіпсувалися вдома (залежалися, вкрилися пліснявою), без жалю викиньте їх. Висока вологість, тепло псують сушені продукти, тому запасатися ними на півроку не слід. Не намагайтеся з них змити чи випарити цвіль. Її запах залишиться та й ви випарите всі вітаміни, а мікотоксини залишаться, бо дуже стійкі.
До слова, з курагою (сушеним абрикосом) треба бути дуже обережним. Щоб зберігся колір і був захист від плісняви, її обробляють сірчистим газом. Тому надто яскравий колір кураги має викликати у вас підозру. Цілком можливо, що це не справжній колір абрикосів, а вияв надмірної дози сірчистого ангідриду при обробці плодів.
Як правило, мікотоксини в організмі людини виконують нейротоксичну дію, уражають печінку, нирки, серцево-судинну систему. Багато з них мають мутагенні (змінюють генетичну інформацію), тератогенні (зумовлюють порушення в розвитку потомства) та канцерогенні (стимулюють ріст злоякісних пухлин) властивості.
Оскільки мікотоксини є сильнодіючими біологічними отрутами та виявляють свою активність у малих концентраціях, їхню ГДК встановлюють у мг на кг маси продукту та диференціюють залежно від виду токсину і призначення продукту від 1 мг/кг до 0,0005 мг/кг. У продуктах дитячого та дієтичного харчування наявність мікотоксинів взагалі забороняється.
З найвідоміших мікотоксинів більш токсигенними й розповсюдженими в природі є афлатоксини, патулін, охратоксин, дезоксиниваленон, зеараленон, токсин Т-2.
Основними умовами навколишнього середовища, які сприяють розвитку грибів-продуцентів та синтезу мікотоксинів є позитивні температури (від 12-13˚С до 44-46˚С), а також висока вологість субстрату (9-18%) та атмосферного повітря (не менше ніж 85%). Максимальний синтез мікотоксинів спостерігається на продуктах, які багаті на крохмаль (наприклад зернові) та на ліпіди (арахіс, насіння соняшнику та інші). Мікотоксини, що накопичилися в продовольчій сировині та харчових продуктах, характеризуюся високою стійкістю, як у довкіллі, так і в процесі технологічного оброблення.
На базі Рівненського обласного лабораторного центру проводяться визначення наступних мікотоксинів: афлатоксину В1 і В2, М1 і М2 патуліну; зеараленону і дезоксиниваленолу; Т2 токсину та охратоксину. Фахівцями центру в період з 2010 по 2018 роки було проведено 1031 дослідження харчових продуктів на вміст мікотоксинів. Афлатоксини виявлялися у рисі, горіхах, куразі.
Важливим заходом профілактики мікотоксикозів є санітарний контроль якості продовольчої сировини та харчових продуктів, коли визначається відповідність вмісту мікотоксинів регламенту.
Повідомляє Рівненський обласний лабораторний центр

Позначки:
харчування

Маєте важливі і цікаві новини? Пишіть нам на електронну адресу: [email protected] або телефонуйте за номер телефону 098 37 98 993.

Новини партнерів:
Читайте також:
19-Бер-2015Новини

Працівники ДАІ склали адміністративний протокол на водія — порушника

01-Сер-2018Новини

Патрульні зупинили п’яного комбайнера

06-Лис-2016Новини

У Карпилівці була пожежа

23-Жов-2021Новини

На Рівненщині для фінансування обрали книги

Останні новини

28-Лип-2025

На Рівненщини провели останнім земним шляхом Захисника

26-Лип-2025

На Рівненщині віддали останню шану шістьом захисникам

25-Лип-2025

Костопільські поліцейські затримали наркодилера

25-Лип-2025

Хотів зробити фото на вагоні: медики борються за життя 14-річного рівнянина, якого вдарило струмом

25-Лип-2025

У СІЗО на час слідства перебуватиме костопільчанин, підозрюваний в умисному вбивстві знайомого

Популярні новини

23-Лип-2025

Поблизу Костополя внаслідок ДТП тяжко травмувався водій легковика

23-Лип-2025

У Костополі поліцейські затримали зловмисника за умисне вбивство знайомого

20-Лип-2025

Сім годин медики Березнівської ЦРЛ боролися за життя чоловіка, який постраждав у ДТП

10-Лип-2025

У Березному внаслідок ДТП тяжко травмувався велосипедист

14-Лип-2025

На Володимиреччині автомобіль врізався у дерево: травмований пасажир помер у лікарні

Ми в мережі

Новини по-рівненськи
Погода
Рівне

вологість:

тиск:

вітер:

Погода на 10 днів від sinoptik.ua

Всі права захищені чинним законодавством України.
Повне або часткове використання матеріалів сайту можливе лише за умови посилання (для інтернет-видань — гіперпосилання) на tomat.rv.ua
Редакція може не поділяти думку авторів. Адміністрація сайту залишає за собою можливість редагувати надані їй матеріали.
Блоги – це матеріали, які відображають винятково точку зору автора. Редакція не несе відповідальність за публікації блогерів.
Контакти сайту: Електронна адреса: [email protected] Тел: 098 37 98 993
© ТОВ «ІНФОРМАЦІЙНЕ АГЕНТСТВО «НОВИНИ ПО-РІВНЕНСЬКИ» 2014-2020

Розробка сайту.