Антикризова профілактика авітамінозу
Весна завжди приносить з собою усіляки приємності – тепле сонечко, перші квіти, спів пташок. А ще вона приносить загострення хронічних захворювань та авітаміноз… Сьогодні мова піде саме про нестачу вітамінів у нашому оргінізмі. Адже проявляється цей недуг у вигляді апатії, роздратованості, сонливості, та і опірність організму до хвороб значно знижується. А ще виникає непереборне бажання не покидати нагрітий диван. І тоді вже не до сонечка, квітів та птахів. В умовах шаленого здорожчання цін ми не будемо розглядати такий варіант, як синтетичні вітамінні комплекси та імуномодулятори. З тієї ж причини проігноруємо мега-корисні морепродукти та «заморські» фрукти. У нашому списку лише антикризові продукти, які доступні кожному.
Тож увага, топ-5 продуктів, які поповнять запаси вітамінів на весні.
1 Капуста. І не має різниці свіжа чи квашена, саме з капустою ви отримаєте вітамі С. А ще у квашеній капусті є молочна кислота, яка сприяє правильному травленню.
2. Зелень. Не полінуйтеся і посадіть зелень у себе на підвіконні. Цибуля, кріп, петрушка, листовий салат уся ця смакота не потребує особливих умов для вирощування зате збагатить ваш організм вітамінами та мікроелементами. А ще зелень багата на антиоксиданти.
3. Бобові.Як відомо бобові багаті на білок та фолієву кислоту, сприяють зниженню рівня цукру в крові, оскільки містять молібден. А за рахунок марганцю, що входить до їх складу ваше волосся завжди буде блискучим і густими.
4. Кефір та йогурт. Мова йде не про куплені у супермаркеті продукти а про домашні та натуральні. Благо тепер можна приготувати дома ці чудо-продукти просто та легко.
5. Не забувайте і про коренеплоди. Буряк, морква, картопля. Головне правильно приготувати – запікання, тушкування, відварюваня. Клітковина виведе з організму різноманітні токсини та збереже від окислення ті вітаміни, які є у організмі.
А щоб на наступну весну не страждати від нестачі вітамінів заготуйте цього літа корисні та смачні – ягоди. Сушіть та заморожуйте. До речі при заморожуванні зберігається більше 90-95% від початкової кількості вітамінів у продукті харчування і не залежно від сезону року, ви вживаєте насичені вітамінами продукти.
І наостанок – незабувайте у стані стресу вітаміни швидше згоряють, тому бережіть себе, свої нерви та радійте весні.
Галина Чуб’юк
Маєте важливі і цікаві новини? Пишіть нам на електронну адресу: [email protected] або телефонуйте за номер телефону 098 37 98 993.