Новини по-рівненськи
  • Головна
  • Новини
  • Блоги
  • Всі рубрики
    • Топ-теми
    • Кримінал
    • Здоров’я
    • Відпочинок
    • Спорт
    • На замітку
    • Рекламні оголошення
  • Головна
  • Новини
  • Блоги
  • Всі рубрики
    • Топ-теми
    • Кримінал
    • Здоров’я
    • Відпочинок
    • Спорт
    • На замітку
    • Рекламні оголошення
Головна » Цікаво » Здоров'я » На Рівненщині третє масове харчове отруєння

На Рівненщині третє масове харчове отруєння

22-Лип-2019

У м. Дубно 20 та 22.07.2019, за медичною допомогою з ознаками гострої кишкової інфекції (ГКІ) звернулося 14 осіб. З них 10 госпіталізовано в інфекційне відділення Дубенської ЦРЛ, 4 особи відмовилися від госпіталізації та лікуються амбулаторно. Серед захворілих 3 дітей.
Своє захворювання пов’язують з вживанням шаурми придбаної у підприємця, який розгорнув торгове місце під час рок-фестивалю «Тарас Бульба» в м. Дубно.
З настанням літніх спекотних днів підвищується небезпека зараження гострими кишковими інфекціями. Літо ще триває, а це вже третє масове харчове отруєння в області.
Джерелом інфекції при ГКІ є хворі люди, бактеріо- та вірусоносії. Зараження здійснюється через вживання харчових продуктів, води, що містять збудник або його токсини, забруднені предмети побуту, руки або при ковтанні води під час купання у відкритих водоймах.
Найчастіше збудники кишкових інфекцій передаються через продукти тваринного походження (м’ясо, яйця, молоко) та готові страви, кондитерські вироби, немиті фрукти, ягоди, овочі. Захворювання супроводжується лихоманкою, блюванням, проносом, болями в животі, підвищенням температури.
Профілактика – кращий спосіб захисту і тут, найголовніше, виконувати прості та доступні кожному правила:
1. Дотримуватись правил особистої гігієни: ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні.
2. Не вживати продукти та напої із простроченим терміном зберігання. Зберігати харчові продукти в холодильнику та у спосіб, зазначений на упакуванні.
3. Не купувати харчові продукти на стихійних ринках або з рук у приватних осіб. Купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції.
4. Не готувати продукти із запасом. Приготовлені страви бажано вживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають піддаватись вторинній термічній обробці.
5. Термін зберігання страви без холоду не повинен перевищувати двох годин.
6. Не брати у дорогу продукти, що швидко псуються (м’ясні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання).
7. Окремо готувати та зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м’ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо).
8. Для обробки сирих і готових продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо).
9. При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми – за можливості обдати окропом.
10. Запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються харчові продукти.
11. Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання. З вказаною метою використовувати воду тільки з перевірених джерел водопостачання або бутильовану. При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для пиття та приготування їжі, миття посуду і рук необхідно мати з собою запас питної води.
12. Для купання та відпочинку слід користуватися лише пляжами, що перевірені на предмет медичної безпеки.
При підозрі на захворювання кишковою інфекцією необхідно звернутися до лікаря і не займатися самолікуванням.
Про це повідомляє Рівненський обласний лабораторний центр

Позначки:
гостра кишкова інфекціяотруєнняшаурма

Маєте важливі і цікаві новини? Пишіть нам на електронну адресу: [email protected] або телефонуйте за номер телефону 098 37 98 993.

Новини партнерів:
Читайте також:
22-Кві-2020Здоров'я

На Рівненщині підтверджено 31 новий випадок захворювання на COVID-19

31-Бер-2021Здоров'я

COVID-19 на Рівненщині: за добу зафіксовано 591 новий випадок

29-Лис-2021Здоров'я

На Рівненщині за добу виявлено 109 нових хворих на коронавірус

28-Лип-2020Здоров'я

На Рівненщині зареєстровано 32 нових випадки захворювання на COVID-19

Останні новини

18-Лип-2025

У Рівному жінки вишиватимуть імена зниклих безвісти воїнів: стартує акція «Рушник надії»

18-Лип-2025

На Рівненщині попрощалися із пʼятьма військовослужбовцями

18-Лип-2025

Автономне функціонування до 12 годин: на Рівненщині 4 школи стануть енергонезалежними

17-Лип-2025

Дев’ять громад Рівненщини отримають підтримку від Програми Polaris для розвитку ЦНАПів

17-Лип-2025

На Рівненщині житель Сміли намагався заволодіти зброєю прикордонника

Популярні новини

10-Лип-2025

У Березному внаслідок ДТП тяжко травмувався велосипедист

14-Лип-2025

На Володимиреччині автомобіль врізався у дерево: травмований пасажир помер у лікарні

10-Лип-2025

За скоєння смертельної ДТП у Рівному перед судом постане житель Дубенського району

27-Чер-2025

Понад 200 школярів Рівненщини взяли участь у військово-патріотичній грі “Сокіл” (“Джура”)

20-Чер-2025

Проблеми родин зниклих безвісти: результати дослідження у Рівненській області

Ми в мережі

Новини по-рівненськи
Погода
Рівне

вологість:

тиск:

вітер:

Погода на 10 днів від sinoptik.ua

Всі права захищені чинним законодавством України.
Повне або часткове використання матеріалів сайту можливе лише за умови посилання (для інтернет-видань — гіперпосилання) на tomat.rv.ua
Редакція може не поділяти думку авторів. Адміністрація сайту залишає за собою можливість редагувати надані їй матеріали.
Блоги – це матеріали, які відображають винятково точку зору автора. Редакція не несе відповідальність за публікації блогерів.
Контакти сайту: Електронна адреса: [email protected] Тел: 098 37 98 993
© ТОВ «ІНФОРМАЦІЙНЕ АГЕНТСТВО «НОВИНИ ПО-РІВНЕНСЬКИ» 2014-2020

Розробка сайту.