Цьогорічне літо на Рівненщині «врожайне» на спалахи кишкових інфекцій
Паб «Бочка», кафе «Гурман», вагончик з шаурмою на рок-фестивалі, кулінарний відділ супермаркету «Велмарт» – харчування в цих закладах поклало на лікарняні ліжка 113 осіб, з них 24 дитини. Ці спалахи об’єднує спільна причина та схожі обставини, що їм сприяли. Про них ми поговоримо детальніше:
1. Паб «Бочка» (м. Рівне): захворіло 6 відвідувачів (з них 1 дитина), які 12-13 червня 2019 харчувались у пабі. У всіх заключний діагноз – сальмонельоз. За результатами епідеміологічного розслідування спалаху встановлено, що причиною його виникнення стало вживання страв забруднених сальмонелою. Популярною стравою у закладі був майонез власного приготування, у склад якого входили сирі яйця, придбані на місцевому ринку. Органом контролю озвучені умови, що могли сприяти виникненню спалаху: не дотримання в закладі поточності приготування страв, порушення процесу розморожування сировини, відсутність контролю температурного режиму в холодильному обладнанні, порушення товарного сусідства в холодильниках тощо.
2. Кафе «Гурман» (смт Мізоч Здолбунівського району): після святкувань 13-14 липня за медичною допомогою звернулися 86 осіб, з них 17 дітей. За останні 12 років – це наймасовіший спалах в області. Причиною отруєння людей, стала вже добре нам знайома сальмонела ентерітідіс. Залишків продуктів після весілля не залишилось. Тому епідеміологам прийшлось шукати їх у організаторів весілля. Як з’ясувалось, більшість страв (70%) були забруднені сальмонелою. Як і в попередньому випадку, при приготуванні багатьох страв використовувався… майонез власного виробництва. Яйця невідомого походження також були придбані на ринку. Не всі контаміновані продукти містили майонез, разом з тим, забруднення ножа, дошки, посуду сальмонелою дає відповідь на питання про причини масовості спалаху.
При перевірці виявлені схожі з попереднім випадком обставини, що сприяли виникненню спалаху: порушення технології приготування страв, дезінфекційного режиму, не проходження медичного огляду персоналом, створення перехресних потоків між готовими стравами та сировиною, відсутність термометрів в холодильних шафах, відсутність маркування кухонного посуду та інвентарю, відсутність супровідних документів на харчові продукти та сировину, не проходження медичного огляду та гігієнічного навчання персоналом.
3. Після вживання шаурми 19 – 21 липня на рок-фестивалі «Тарас Бульба» (м. Дубно) захворіло 18 людей, з них 3 дітей. У всіх діагноз гострий гастроентероколіт. Фіхівцями лабораторного центру з біологічного матеріалу хворих виділено умовно патогенні ентеробактерії (протей, ентеробактер), що свідчить про те, що продукція була інтенсивно контамінована вказаними мікроорганізмами, внаслідок порушення технологічного режиму при приготуванні шаурми та антисанітарних умов її реалізації.
4. Після вживання страв, придбаних у кулінарному відділі супермаркету «Велмарт» (м. Рівне), 25 липня троє дітей з діагнозом “харчова токсикоінфекція” госпіталізовані до інфекційного відділення Рівненської центральної міської лікарні. Поки що розслідування даного спалаху триває. Про результати повідомимо пізніше. Тут доречно нагадати, про наш квест дворічної давності по кулінарних відділах десяти супермаркетів Рівного, коли безпечної продукції на жодному такому об’єкті не було знайдено.
Спалахи гострих кишкових інфекцій в закладах громадського харчування зазвичай трапляються, якщо мають місце системні порушення санітарних правил на різних етапах (виробництва, зберігання та реалізації продукції) та багатьма людьми. Не так часто причиною масових отруєнь є якийсь одиничний чинник.
Наприклад, причиною захворювань, як ми бачимо, можуть стати яйця контаміновані сальмонелою або м’ясо умовно-патогенними ентеробактеріями.
Продукти тваринництва і птахівництва, що виробляється промисловістю мають постійно контролюватись виробником щодо дотримання вимог безпеки та періодично органами державного контролю. Проміжний реалізатор роздрібної чи гуртової продукції має забезпечити належні умови зберігання та наявність усіх документів щодо її якості та безпечності.
Навіть, якщо на згаданих вище етапах мали місце якісь порушення, персонал закладів громадського харчування, зможе нівелювати загрозу для здоров’я грамотним поводженням із сировиною, дотриманням технологічних вимог при приготуванні страв, виконанням інших вимог санітарного законодавства. Але, на жаль, з кожним роком ми спостерігаємо все гіршу обізнаність персоналу таких закладів навіть про елементарні заходи безпеки.
Тому бажаємо споживачам і самим бути пильними. Бо, врешті-решт, саме від споживача найбільше залежить чи буде країна рухатись у цивілізованому напрямку покращення стандартів якості наданих послуг.
Повідомляє Рівненський обласний лабораторний центр
Маєте важливі і цікаві новини? Пишіть нам на електронну адресу: [email protected] або телефонуйте за номер телефону 098 37 98 993.