Новини по-рівненськи
  • Головна
  • Новини
  • Блоги
  • Всі рубрики
    • Топ-теми
    • Кримінал
    • Здоров’я
    • Відпочинок
    • Спорт
    • На замітку
    • Рекламні оголошення
  • Головна
  • Новини
  • Блоги
  • Всі рубрики
    • Топ-теми
    • Кримінал
    • Здоров’я
    • Відпочинок
    • Спорт
    • На замітку
    • Рекламні оголошення
Головна » Найцікавіше » В Україні зареєстроване перше географічне зазначення харчового продукту

В Україні зареєстроване перше географічне зазначення харчового продукту

18-Січ-2020


Гуцульська овеча бриндзя стала першим українським харчовим продуктом, який отримав свідоцтво про реєстрацію географічного зазначення і може тепер претендувати на реєстрацію в Європейському Союзі.
Про це розповів журналістам на прес-конференції у Рівненському медіа-центрі національний експерт з маркетингу й комунікацій проєкту ЄС «Підтримка розвитку системи географічних зазначень в Україні» Іван Гайванович.
Гуцульська овеча бриндзя, відома на цій території принаймні з XIV століття, є унікальним продуктом, який виробляється вручну з молока овець місцевої аборигенної гірсько-карпатської породи лише на високогір’ї Українських Карпат.

Експерт також розповів, що другим харчовим продуктом, для якого подана заявка на реєстрацію географічного зазначення, є гуцульська коров’яча бриндза, а ще до кінця поточного року планується подати заявку на реєстрацію географічного зазначення «мелітопольська черешня».
Всього ж в переліку пріоритетних географічних зазначень, над якими зараз ведеться робота, є, крім зазначених вище, кілька вин з Одеської області, вина та мед Закарпаття, а також херсонський кавун і мелітопольська черешня.
Іван Гайванович підкреслив, що реєстрація географічних зазначень є вигідною як для самих виробників, так і для споживачів, бо вона підтверджує якість та унікальність відповідних продуктів, їхню тривалу традицію виробництва, натуральність, і таким чином підвищує конкурентоспроможність виробників та збільшує додану вартість відповідних продуктів. Використовувати географічне зазначення можуть лише виробники з відповідної території, які дотримуються специфікації виробництва продукту й отримали сертифікат відповідності.
Для споживачів же, окрім гарантії якості, продукти з географічними зазначеннями є нагодою «скуштувати» частинку гастрономічної культури того чи іншого регіону, і це, зокрема, збільшує туристичну привабливість відповідних місцевостей.
І. Гайванович закликав виробників аграрних та харчових продуктів Рівненщини, споживачів, а також органи влади та місцевого самоврядування ідентифікувати місцеві потенційні географічні зазначення та сприяти їх реєстрації.
Довідка. Географічні зазначення – це один з видів добровільного захисту товарів від недобросовісної конкуренції та інструмент колективного просування товарів на ринках. Вони вказують на унікальність властивостей і репутації певного товару, які зумовлені певною місцевістю. Прикладами найвідоміших географічних зазначень є коньяк, шампанське, токай, фета, рокфор, пармезан. Використання цих назв для відповідних продуктів поза зонами їх виробництва у кожній з країн, де вони зареєстровані, є забороненим. Для низки продуктів, відповідно до Угоди про асоціацію, діє перехідний період в Україні: до кінця 2025 року для коньяку, шампанського, токаю, граппи , кальвадосу та ін., і до кінця 2022 року для сирів фета, рокфор, пармезан.

Позначки:
бринзагеографічне зазначення харчового продукту

Маєте важливі і цікаві новини? Пишіть нам на електронну адресу: [email protected] або телефонуйте за номер телефону 098 37 98 993.

Новини партнерів:
Читайте також:
20-Лис-2025Найцікавіше

Молодь Рівненщини запрошують на курси польської мови від WSIiZ (Жешув)

06-Кві-2017Найцікавіше

Підозрюваний у вбивстві прокурор каже, що оборонявся від агресії батька

18-Вер-2025Без категорії

«Сонечко на долоньці»: у Рівному презентують книжку, мультфільм і дитячі ілюстрації

21-Січ-2020Найцікавіше

Яким був минулий рік для рятувальників Рівненщини

Останні новини

23-Гру-2025

За кермом війни: шлях Олега з Дубна до 47-ї інженерної бригади

22-Гру-2025

У центрі Рівного презентували тактильну карту міста 1920–1930-х років

22-Гру-2025

Фасилітований діалог бізнесу та влади – у Гощі обговорили ваучерну підтримку підприємців

15-Гру-2025

Визнання для Рівненщини: громади та РВ АМУ відзначені на муніципальному форумі в Києві

13-Гру-2025

Сарненський молодіжний центр святкує свій перший День народження

Популярні новини

08-Гру-2025

На війні загинув військовослужбовець з Дубенщини

11-Гру-2025

Рівненщина на ХІХ Українському муніципальному форумі: діалог, прозорість, розвиток

15-Гру-2025

Визнання для Рівненщини: громади та РВ АМУ відзначені на муніципальному форумі в Києві

01-Гру-2025

Анестезіолог «Еней» із Дубна: шлях медика 104-ї бригади від реанімації до фронту

08-Гру-2025

Відрубав пальці знайомому: березнівські поліцейські викрили зловмисника

Ми в мережі

Новини по-рівненськи
Погода
Рівне

вологість:

тиск:

вітер:

Погода на 10 днів від sinoptik.ua

Всі права захищені чинним законодавством України.
Повне або часткове використання матеріалів сайту можливе лише за умови посилання (для інтернет-видань — гіперпосилання) на tomat.rv.ua
Редакція може не поділяти думку авторів. Адміністрація сайту залишає за собою можливість редагувати надані їй матеріали.
Блоги – це матеріали, які відображають винятково точку зору автора. Редакція не несе відповідальність за публікації блогерів.
Контакти сайту: Електронна адреса: [email protected] 
© ТОВ «ІНФОРМАЦІЙНЕ АГЕНТСТВО «НОВИНИ ПО-РІВНЕНСЬКИ» 2014-2020

Розробка сайту.