Дієта проти раку: не дай шансів ворогу
Дієта з вживанням певних продуктів є важливою стратегією, яку ви можете використовувати, щоб знизити ризик захворювання на рак. Наприклад, рекомендовано щодня вживати не менше п’яти порцій фруктів та овочів і постійно контролювати свою вагу.
Крім того, дослідники знаходять, що певні продукти можуть бути важливою частиною протиракової дієти.
Хоча споживання продуктів для боротьби з раком не може гарантувати запобігання раку, правильний вибір продуктів може допомогти знизити ризик. Пропонуємо вам рекомендації щодо дієти, яка допоможе знизити ризики розвитку раку:
Їжте багато фруктів і овочів.
Фрукти і овочі містять вітаміни і поживні речовин, які, як вважається, знижують ризик деяких видів раку. Вживання великої кількості рослинної їжі також залишає мало місця для продуктів з високим вмістом цукру. Замість того, щоб «заправлятися» обробленими або солодкими продуктами, їжте фрукти та овочі на закуску.
Прекрасним прикладом «протиракового раціону» э Середземноморська дієта що пропонує продукти, які можуть профілактувати рак, орієнтуючись в основному на рослинні продукти, такі як фрукти і овочі, цільне зерно, бобові і горіхи. Середземноморська дієта передбачає використання більш «здорових» продуктів: оливкова олія замість тваринних жирів і риба замість червоного м’яса.
Пийте зелений чай.
Зелений чай є потужним антиоксидантом і може бути важливою частиною протиракової дієти. Зелений чай, може знизити ризики раку печінки, молочної залози, підшлункової залози, легень, стравоходу і шкіри. Дослідники повідомляють, що нетоксичний інгредієнт, який міститься в зеленому чаї, епігаллокатехін-3-галлат, діє проти урокінази (ферменту, необхідного для росту ракової пухлини). Одна чашка зеленого чаю містить від 100 до 200 мг цього протипухлинного інгредієнта.
Їжте більше помідорів.
Дослідження підтверджують, що антиоксидант лікопін, який міститься в томатах, може бути більш потужним, ніж бета-каротин, альфа-каротин і вітамін Е. Ликопин пов’язують із захистом від деяких видів раку, таких як рак простати і рак легень. Обов’язково термічно обробляйте помідори, так як цей метод вивільняє лікопін і робить його доступним для вашого організму.
Використовуйте оливкову олію.
Оливкова олія, що містить багато поліненасичених жирних кислот, широко використовується як для приготування їжі, так і для приготування салатів, соусів тощо. Дослідження показують, що рівень захворюваності на рак молочної залози в країнах Середземномор’я ( з високим споживанням оливкової олії) на 50 відсотків нижче, ніж в Сполучених Штатах.
На закуску – виноград
У червоного винограду є насіння, наповнені суперантіоксідантним активином. Цей «борець з раком» також міститься в червоному вині і соку червоного винограду. Він може забезпечити значний захист від деяких видів раку, хвороб серця та інших хронічних дегенеративних захворювань.
Рясно використовуйте часник і цибулю.
Дослідження показали, що часник і цибуля можуть блокувати утворення нітрозамінів, потужних канцерогенів, які націлені на кілька ділянок тіла, зазвичай на товсту кишку, печінку і груди. Дійсно, чим гостріше страва і чим більше в ній часника або цибулі, тим більше в ній хімічно активних сполук сірки, які запобігають раку.
Їжте жирну рибу.
Жирна риба – така як скумбрія, лосось, тунець і оселедець – містить омега-3 жирні кислоти, тип жирних кислот, який був пов’язаний зі зниженим ризиком раку простати. Якщо ви в даний час не їсте рибу, ви можете подумати про додавання її в свій раціон запобігання раку. Ще один спосіб додати омега-3 в свій раціон – льняне насіння.
Будьте активні і виділіть в своєму раціоні більше місця для корисних продуктів, що можуть знизити ризик захворювання на рак.
Наталя Усенко Центр громадського здоров’я МОЗ України
фото ілюстративне з мережі Інтернет
Маєте важливі і цікаві новини? Пишіть нам на електронну адресу: [email protected] або телефонуйте за номер телефону 098 37 98 993.