10 овочів, які повинні бути на вашому столі в липні!
Літо в розпалі, а це означає, що нас чекають приємні посиденьки теплими вечорами, походи на природу з родиною та веселі водні заходи. Не важливо, як ви спланували свої вихідні – будете ви сидіти на балконі зі склянкою холодного лимонаду або підете купатися з сім’єю, не забутьте взяти з собою свіжі овочі та фрукти, які зараз доступніше і смачніше, ніж в будь-яку іншу пору року.
Ми підготували список з 10 корисних сезонних овочів, які обов’язково повинні бути на вашому столі:
- Буряк
Час коренеплодів тільки починається. Буряк ще не має своєї характерної щільної структури, сповнений солодкого соку і, звичайно, активно пахне землею, через що деякі намагаються уникати буряку в своєму раціоні. І зовсім даремно. Буряк, завдяки високому природному вмісту калію і нітро-сполук, є відмінним засобом для профілактики серцево-судинних захворювань і для нормалізації тиску. Буряк не обов’язково відварювати, натертий на крупній тертці або порізаний соломкою буряк відмінно смакує з часником і свіжою зеленню. Заправте страву корисною рослинною олією, додайте трохи лимонного соку, і ви отримаєте чудовий літній салат.
Також сік буряка можна додати в ваш домашній лимонад. Від цього він стане не тільки приголомшливо красивим, але і дуже корисним – червоний пігмент буряків беталаін має протизапальну, антиоксидантну дію, надає позитивний ефект при метаболічних, серцево-судинних і шлунково-кишкових захворюваннях.
- Солодкий перець
Сезон для солодкого перцю триває з липня по вересень. Так що, пора активно включати його в своє меню. Перець є відмінним джерелом вітаміну А,С , Е і вітаміну В6. Зрілий̆ солодкий перець містить в 6 разів більше вітаміну С, ніж лимон. А в червоному і жовтому перці зміст провітаміну А (каротину) такий самий, як у моркві. Деякі сорти перцю містять пекучу речовину капсаїцин, яке має протизапальну, болезаспокійливу і онкопротекторну властивість.
Дуже добре підходить для найрізноманітніших страв – овочевих рагу, соте, салатів, чудово поєднується з іншими овочами і м’ясом.
- Морква
Хоча морква доступна цілий рік, зараз вона особливо гарна. Вирушаючи з сім’єю відпочити на природу, захопіть з собою ці найсвіжіші соковиті коренеплоди в якості легкого перекусу. Морква не тільки ідеальне джерело мікроелементів, вона також багата вітамінами. А ще, морква, як і буряк, багата фолатами, які особливо необхідні дітям і вагітним жінкам. Нагадаємо, що морква є одним з лідерів за вмістом провітаміну А, необхідного нам для гарного зору, міцного імунітету і здорової шкіри.
- Кукурудза
Думаю, що нікого не доведеться умовляти купити і з’їсти качан кукурудзи. Хоча цей цінний овоч не є для України споконвічним, він прижився тут «як рідний» і став невід’ємною частиною раціону. Кукурудзяні зерна багаті вітамінами: РР, Е, D, К, вітаміни групи В (В1, В2), а також аскорбінової кислотою. У качанах цієї рослини знаходяться цінні мінеральні речовини: солі калію, кальцію, фосфору, заліза і магнію, а також мікроелементи: нікель і мідь. Але головне – кукурудза є чудовим джерелом клітковини, яка така корисна для нашого травлення і так необхідна для здоров’я. Купуйте і відварюйте ці сонячні ароматні качани, присмачуйте їх улюбленим маслом, додавайте спецій та насолоджуйтеся неповторним смаком літа.
- Огірки
Хоча вони доступні круглий рік, влітку огірки просто прекрасні. Зніжені сонячними променями, надихані повітрям полів, вони радують нас своїм завзятим хрумтінням і вгамовують спрагу соком. А як вони пахнуть! Огірки є прекрасним перекусом, якщо ви відправляєтеся на прогулянку в спеку – вони можуть притупити почуття голоду, вгамувати спрагу, та водночас побалувати ваш організм корисними вітамінами і мінеральними речовинами. Огірок містить аскорбінову, фолієву і пантотенову кислоту, а також інші вітаміни і біологічно активні речовини. Хрумтіть на здоров’я!
До слова, огірки можна використовувати не тільки як гарнір або в салатах. Ви можете додати сік огірка в свій лимонад. У поєднанні з цитрусами, огірок надає напою приголомшливий освіжаючий смак і аромат.
- Молода квасоля
Ми говоримо не про стручкову квасолю, а саме про молоді плоди квасольки, яка зараз на стільки м’яка і ніжна, що на її приготування піде буквально 15 хв. Ви можете готувати дивовижне лобіо, додавши до квасолі свіжі помідори, прянощі і ароматні трави або використовувати її в супах, салатах, м’ясних і овочевих стравах. Квасоля багата білками, вітамінами і мінеральними речовинами. Нагадуємо, що для підтримки молодості і здоров’я, принаймні половина білків в вашому раціоні повинні бути рослинного походження. Квасоля є відмінним джерелом рослинного білка.
- Молода картопля
Хоча традиційно ми розглядає картоплю як вуглеводну їжу, літню молоду картоплю ми віднесемо до крохмалисті овочів. У ній менше вуглеводів і більше води, ніж в зрілій осінньо-зимовій картоплі, її шкірка, багата вітамінами і мікроелементами, ще досить тонка та ніжна, і ви можете готувати картоплю різними способами прямо в шкірці, щоб не втрачати її корисні властивості. Молода картопля прекрасна відвареною з зеленню, запечена, грільована або тушкована з іншими літніми овочами. Насолоджуйтесь!
- Помідори
Помідори влітку кардинально відрізняються від тих червоних кульок, які ми купуємо в супермаркеті взимку. Неповторний аромат, який дарує їм сонце південних степів і легка солодкість, змішана з характерною кислинкою – ну що може бути апетитніше! Крім високого вмісту провітаміну А, вітаміну С та інших вітамінів, помідори містять особливу корисну для нас речовину – лікопін, який є прекрасним антиоксидантом і здатний знижувати ризик розвитку раку. Ця речовина стає більш доступною, якщо помідор піддався термічній обробці. Тому насолоджуйтеся помідорами не тільки в свіжому вигляді, а й сміливо додавайте їх в свої супи, соуси і овочеві рагу – вони стануть ще корисніші.
- Цибуля
Зелену цибулю і молоді головки цибулі цього сезону – це те, без чого не може обійтися жодна сім’я. Хоча поки що ніхто не придумав спосіб різання цибулі без сліз, страждання з лишком окупаються пряним смаком і корисністю цього овочу. Безпрецедентні антиоксидантні, протизапальні та імуномоделюючі властивості цибулі були знайомі ще древнім. А ми також знаємо, що цибуля багата вітамінами, зокрема вітаміном С, і мінеральними речовинами, такими важливими для нашого здоров’я. Додавайте цибулю в свою їжу в свіжому і термічно обробленому вигляді і будьте здорові.
- Баклажани
Баклажани будуть радувати нас своїм неповторним смаком до осені. Середина літа – відмінний час активно включити їх в своє меню. Звичайно, баклажан містить потрібні нам вітаміни і мінеральні сполуки. Але ми хочемо звернути увагу на високий вміст в баклажані поліфенолів, які такі корисні для серцево-судинної системи людини, перешкоджають розвитку діабету, знижують ризик розвитку раку і зміцнюють імунітет. Також сирі і відварені баклажани мають виражений антибіотичний ефект. Баклажан є настільки затребуваним і популярним овочем, що навіть важко перелічити основні страви з його використанням, це можуть бути і бутерброди, рагу, салати, або крем-супи, соуси та гострі заправки.
Креативьте, балуйте свої смакові рецептори і даруєте радість здоров’я собі і близьким!
Повідомляє Наталя Усенко ЦГЗ МОЗ України
Маєте важливі і цікаві новини? Пишіть нам на електронну адресу: [email protected] або телефонуйте за номер телефону 098 37 98 993.