Рибалкам Рівненщини невдовзі доведеться заховати всі свої рибацькі снасті.
Рибалкам області відомо, що з настанням більш теплих та стабільних температурних показників незабаром розпочнеться нерест. Тому Рівнерибоохорона попереджає любителів порибалити, що невдовзі доведеться заховати всі свої рибацькі снасті й залишити на озброєнні максимум – спінінг або вудку із одним гачком.
Для того щоб можна було зрозуміти чому ж все таки у цей період рибальство в зоні нерестовищ заборонено ми хотіли б детальніше зупинитися на такому понятті як нерест.
Нерест — це все те, що відноситься до відкладання ікри риб і її запліднення. Для різних риб це проявляється по-різному. Нерест – особливий період у житті мешканців водойм, який обумовлений наявністю сприятливих умов у місці проживання. На проходження нересту впливають багато умов, а в першу чергу – температура води. Для кожного виду риб діапазон температур свій. У більшості з видів, а саме тих, які мешкають у водоймах нашої області нерест проходить з весни до початку літа: в квітні нереститься щука, з середини до кінця травня – окунь, судак, лящ, короп, карась. Приведемо лише деякі усереднені температури, при яких різні види риб починають нереститися. Отже, раніше всіх починає метати ікру щука, температура води 3-6°С, плотва й окунь – при 8°С, лящ – при 12-13°С, головень і карась – при 17-18°С, краснопірка – при 18°С, лин – при 19°С, сазан, чехоня, короп, судак – при 18-20°С. Нерест щуки, коропа, ляща, судака проходить переважно в заплавах річок, на трав’янистих мілководдях. Кожен вид риби для нересту йде на спеціальні місця – нерестовища.
Плодючість у риб різна і виражається в тій кількості ікринок, яке викидає середньостатистична самка. Самка коропа, наприклад, відкладає до 3 млн.ікринок, а сома – всього 500 штук. Крім того, деяким видам риб притаманний порційних нерест, який розтягується в часі, що також допомагає виживанню потомства. Разовий нерест характерний для щуки, окуня. Порційний – для коропа і карася.
Проте не лише температурні показники є вирішальними для повноцінного проходження нересту, також важливим є кисневий режим, наявність субстрату для відкладання ікри, а також наявність партнера.
Тому об’єктивно, що для того аби риба «пішла на нерест» й відбувся природний процес відтворення їй необхідна велика кількість сприятливих природних факторів. А щодо так званих рибалок-любителів, які так з нетерпінням чекають на нерест аби скористатися й отримати якісь власні вигоди з того хочемо нагадати про адміністративну та кримінальну відповідальність за протиправні дії під час ходу риби на нерест. Про точні дати встановлення весняно-літньої заборони на лов риби та інших водних біоресурсів на водоймах області Рвінерибоохороною буде повідомлено пізніше.
Також висловлюємо прохання: в разі виявлення фактів порушення Правил любительского та спортивного рибальства повідомляти про це до Рівнерибоохорони (телефон «гарячої лінії» 0362-63-39-32 або 068-833-95-26).
Повідомляє прес-служба Рівнерибоохорони
Читайте також у “Новинах по-рівненськи”:
На Рівненській АЕС будують комплекс з переробки радіоактивних відходів
У Рівному рятувальники провели для дітей правоохоронців екскурсію у пожежно-рятувальній частині
НА РІВНЕНЩИНІ У ДТП ЗАГИНУЛИ ДВОЄ МОТОЦИКЛІСТІВ
НА РІВНЕНЩИНІ У ДТП ПОТРАПИЛО ІНКАСАТОРСЬКЕ АВТО
На Рівненщині правоохоронці спіймали двох чоловіків за видобуванням бурштину
На Рівненщині з колодязя підняли тіло загиблого чоловіка
Рівненська обласна рада продовжить підтримку проектів розвитку територіальних громад
На Рівненщині чоловік вистрелив собі у груди, але зброї правоохоронці поки не знайшли.
Автомайданівці показали з висоти пташиного польоту, як на Рівненщині видобувають бурштин
200 суб‘єктів господарювання Рівненщини та Волині з’їхалися до Рівного на податковий семінар
Маєте важливі і цікаві новини? Пишіть нам на електронну адресу: [email protected] або телефонуйте за номер телефону 098 37 98 993.