Чому рівнянам не варто ігнорувати гарбузовий сезон
Сьогодні рівняни дізнаються про універсальний чудо-овоч – гарбуз.
У багатьох він асоціюється з традиційним українським висловом “дати гарбуза”, що означає відмовити хлопцю у сватанні. Між тим цей овоч родом з Мексики, там він був улюбленим смаколиком індіанців. У Південній Америці гарбуз відомий ще за 3000 років до н.е, а от в Україні його почали вирощувати на початку XIX століття.
Використовують гарбуз по-різному – це і неодмінний атрибут свята Хеллоуїн, елемент декору інтер’єру, делікатес у ресторані або ж чудовий косметичний засіб.
Нині дієтологи рекомендують цей корисний і цінний овоч усім хто піклується про своє здоров’я. І на це є усі причини – гарбуз найбагатший з овочів за вмістом вітамінів і мікроелементів. Каротин, вітаміни С, В1, В2, В5, В6, Е, РР, Т та К – необхідний для згортання крові, жири, білки, вуглеводи, целюлоза, пектинові речовини, мінерали, у тому числі калій, кальцій, магній, залізо, фосфор, мідь, кобальт – не дивно, що він помічник у подоланні багатьох недуг.
Завдяки вітаміну Т, який містить у собі гарбуз, їжа краще засвоюється, пришвидшується обмін речовин – тому підходить для людей, які бажають позбавитись зайвої ваги. До слова гарбуз включають в дитячий раціон і дієтичне харчування. А ще цей продукт допомагає запобігти передчасному старінню.
Лікарі рекомендують включити в раціон гарбуз, якщо є проблеми з печінкою, набряками та при анемії. А ще виявляється його використовують для профілактики простудних захворювань. Аби подолати перевтому та безсоння також варто включити цей овоч у раціон.
Гарбузовий сік вважається відмінним антиоксидантом та зміцнює імунітет. А насіння гарбуза відмінно себе зарекомендувало як профілактичний засіб від гельмінтів. Підлітки, які страждають від вугрового висипу також мають споживати насіння.
Однак людям з цукровим діабетом зловживати гарбузом не варто.
Аби корисне було ще й смачним пропонуємо вашій увазі кілька рецептів страв із гарбуза, які ви завжди зможете зробити у себе на кухні.
Суп з гарбуза та грибів
Інгредієнти:
– 200 г гарбуза,
– 200 г грибів,
– 2 картоплини,
– 1 помідор
– корінь петрушки,
– цибулина,
– 2 ст. ложки олії,
– 5 стаканів води, сіль, перець за смаком, зелень.
Приготування: Гриби та цибулю нарізаємо невеликими шматочками, подрібнюємо корінь петрушки, перемішуємо та пасеруємо суміш на олії. Картоплю та гарбуз, порізані на брусочки, заливаємо гарячою водою та варимо 10 хвилин. Додаємо овочі, порізані помідори, сіль, перець, варимо до готовності. Перед подачею додаємо подрібнену зелень.
Каша з гарбуза
Інгредієнти:
– 300 г гарбуза,
– 0,5 склянки рису,
– 0,5 склянки молока,
– 30 г вершкового масла,
– 1,5 склянки води,
– 1 ч. ложка цукру, сіль за смаком.
Приготування: Гарбуз помийте, почистіть від шкірки і насіння і поріжте великими кубиками. У каструлю налийте молоко і доведіть до кипіння. У кипляче молоко помістіть гарбуз і варіть на повільному вогні, періодично помішуючи, 20-30 хвилин, поки гарбуз не стане м’яким. Приготуйте рис. Промийте рис холодною водою. Залийте чистою водою і поставте на вогонь. У закипілий рис додайте сіль, цукор і варіть на повільному вогні, періодично помішуючи, 15-20 хвилин. Готовий гарбуз перекладіть у зварений рис, перемішайте, додайте вершкове масло і залиште на слабкому вогні на 2-3 хвилини, щоб каша з гарбуза потомилася. Кашу з гарбуза і рису подавайте гарячою.
Печеня з гарбузом
Інгредієнти:
– 500 г яловичини,
– 5-6 шт. картоплі,
– 80 г масла вершкового,
– 2 морквини,
– 300 г гарбуза,
– 1 цибулина ріпчаста,
– 300 мл бульйону м’ясного,
– 100 мл сухого червоного вина,
– лист лавровий, перець чорний мелений, сіль за смаком.
Приготування: Усі овочі очистити та нарізати кубиками. Обсмажити в маслі до золотистого кольору, посолити. Розігріти бульйон в каструлі, перекласти овочі. М’ясо порізати, обсмажити до золотої скоринки. Посолити, поперчити, залити вином та тушкувати 10 хв. Перекласти м’ясо в каструлю до овочів разом з залишками вина. Накрити кришкою, тушкувати 40 хв. За 10 хв. до готовності покласти лаврове листя.
Гарбузові оладки
Інгредієнти:
– 400 г гарбуза,
– 1 яблуко,
– 2 яйця,
-1 склянка борошна,
– 0,5 склянки кефіру,
– 2 ст. ложки цукру,
– 3-4 ст. ложки олії, кориця на кінчик ножа, сіль за смаком.
Приготування: Яблуко і гарбуз помийте, очистіть від шкірки і насіння. Яблуко і гарбуз натріть на великій тертці. Змішайте яйця, цукор, сіль, корицю, кефір, додайте борошно і перемішайте. Додайте в тісто гарбуз, яблуко і ще раз перемішайте. Ложкою акуратно викладайте оладки з гарбуза і яблука на трохи розігріту сковороду з олією. Смажте оладки з гарбуза і яблука на слабкому вогні під кришкою з двох сторін до готовності 4-5 хвилин. Зняті зі сковороди оладки з гарбуза і яблука помістіть на паперовий рушник, щоб прибрати зайвий жир. Подавайте оладки з гарбуза і яблука гарячими зі сметаною або варенням.
Морквяно-гарбузовий смузі
Інгредієнти:
– морква: 4-5 шт.
– гарбуз: 100 г
– мед: 1 ст. ложка
– кориця, цедра апельсина за смаком
Приготування: Моркву почистити, витиснути сік за допомогою соковижималки. Гарбуз почистити, порізати на шматки. В блендер покласти порізаний гарбуз, мед, цедру апельсина та корицю. Налити морквяний сік та збити усе разом блендером в однорідну масу.
Нехай ваш раціон завжди буде смачним та корисним!
Підготувала Вікторія Малецька
(фото ілюстративні з мережі Інтернет)
Маєте важливі і цікаві новини? Пишіть нам на електронну адресу: [email protected] або телефонуйте за номер телефону 098 37 98 993.