Чим шкідлива розчинна кава?
Розчинна кава стала незамінною як для домашнього вжитку, так і офісного. Багато людей без чашки кави не уявляють початку свого робочого дня, але чи знають вони, що поряд з підбадьорюючими і тонізуючими властивостями, розчинна кава також може викликати негативний вплив на здоров’я людини?
У суєті робочих днів не завжди вистачає часу на приготування натуральної кави, саме тому людство винайшло розчинну. Кавові зерна обсмажують і подрібнюють, а потім використовується два способи виготовлення розчинної кави: подрібнені кавові зерна варять протягом чотирьох годин, до тих пір, поки волога не вбере всі її речовини, а після пропускають через фільтр і випарюють, або ж методом вакуумного сушіння, після чого отримують каву в гранулах. Ось і готовий ароматний напій в сухому вигляді.
Розчинну каву не рекомендується вживати людям, які страждають на атеросклероз, ішемічну хворобу серця, захворюваннями нирок, гіпертонії, глаукомі, а також при гіперзбудливості і безсонні. Також розчинна кава сприяє виникненню гастриту, печії та зниженню чоловічої потенції.
Кава-наркотик
Кава в першу чергу асоціюється з кофеїном, а кофеїн – це речовина, яка викликає звикання. У розчинній каві вміст кофеїну на більш ніж 50% вище, ніж в натуральній. Відмова від кави призводить до «кавової ломки», що може супроводжуватися сонливістю, загальмованістю, головними болями, дратівливістю і нудотою.
Якщо ви вирішили відмовитися від вживання кави, робіть це повільно і поступово, в залежності від кількості споживання і періоду.
Кава-отрута
Сьогодні в розчинній каві, як правило, всього 15% речовин натуральної кави, все решта домішки, які використовуються для того, що б здешевити собівартість розчинної кави. У неї «не соромляться» додавати різні добавки: ячмінь, овес, злакові культури, порошок жолудів і, звичайно ж, кавову лушпайку, стабілізатори і штучний кофеїн, також використовуються спеціальні ароматизатори, і розчинна кава набуває, загублений в процесі обробки, аромат. Але всі ці добавки негативно впливають на організм людини, а перенасичення ними викликає токсичне отруєння і серйозні проблеми зі здоров’ям, зокрема серця, печінки і шлунка.
Важливо
Визначити наявність в каві добавок. Для цього достатньо капнути пару крапель йоду в приготовану розчинну каву. Якщо Ви виявите, що кава придбала забарвлення синього кольору, то перед Вами кава з добавками і домішками.
При виборі кави керуйтеся тим, що краще побалувати себе чашкою натуральної кави, ніж постійно вживати розчинну каву.
Про це пише Рівненський обласний лабораторний центр у Фейсбуці.
Маєте важливі і цікаві новини? Пишіть нам на електронну адресу: [email protected] або телефонуйте за номер телефону 098 37 98 993.