Новини по-рівненськи
  • Головна
  • Новини
  • Блоги
  • Всі рубрики
    • Топ-теми
    • Кримінал
    • Здоров’я
    • Відпочинок
    • Спорт
    • На замітку
    • Рекламні оголошення
  • Головна
  • Новини
  • Блоги
  • Всі рубрики
    • Топ-теми
    • Кримінал
    • Здоров’я
    • Відпочинок
    • Спорт
    • На замітку
    • Рекламні оголошення
Головна » Відпочинок » Дари лісу Полісся – джерело традицій та обрядів Рівненщини

Дари лісу Полісся – джерело традицій та обрядів Рівненщини

13-Сер-2020 / переглядів: 1 037

Серія публікацій про кулінарні експедиції ГО “Агенція сталого розвитку міста”, які популяризують кулінарні традиції та нематеріальну спадщину м.Рівне та Рівненщини. В статті збережено діалект регіону та пряму мову.

З метою збереження та популяризації традиційної кулінарної спадщини Рівного та Рівненщини в 2020 році стартував міжнародний проєкт «Культурна спадщина кухні – просування кулінарних традицій через професіоналізацію гастрономічної пропозиції Любліна і Рівного», який реалізує Управління з питань стратегічного розвитку та інвестицій виконавчого комітету Рівненської міської ради та ГО «Агенція сталого розвитку міста» спільно з Урядом міста Люблін. Проєкт здійснюється за фінансової підтримки Європейського Союзу в рамках програми транскордонної співпраці «Польща-Білорусь-Україна 2014-2020».

Від давніх давен і до сьогодні жителі сіл Рокитнівського, Дубровицького, Зарічненського та Сарненського районів Рівненської області займаються збиральництвом та живуть за рахунок дарів лісу.

Тут збирають й квасять, мочать, сушать ягоди: чорниці, журавлину, лохину, малину, ожину, калину, брусницю, а також грушки-гнилички і яблука-кислички. Більше, як у інших регіонах України, збирають гриби (саме білий гриб тут вважається грибом), опеньки, маслюки, польські та зеленички.

Ягоди є невід’ємною частиною приготування різноманітних видів варення та морсів, а гриби завжди додавались у перші страви. Так, наприклад, журавлинний морс був щодня на столі в родині, варенням з чорниці або шишок смакували до традиційних млинців з печі – наліственніків.

Гриби ж чи то сушені, чи то смажені, є невід’ємною частиною страв в поліській кухні: зелений борщ з грибами та мациком, потравка з ребрами та грибами, кислий борщ з грибами та квашеною капустою, картопляники з грибами, курячий заколот з грибами, холодний борщ з грибами та рибою, інші.

Як бачимо, гриби – є одними із основних компонентів традиційної регіональної кухні. Від сьогодні все частіше традиційну регіональну кухню можна зустріти у ресторанах Рівного та області, якими дивують гостей та туристів.

Традиції та обряди Полісся

На півночі Полісся збереглась давня традиція вшанування вікових дерев, які тисячі років ростуть на Рівненщині. Кожне дерево має свою історію, легенду та традиції вшанування місцевими жителями.

Зокрема, неподалік від села Глинне Рокитнівського району, на території пам’ятки природи — урочища “Юзефінська Дача”, росте ботанічна пам’ятка природи, найстаріший дуб в Україні – Юзефінський дуб. Йому більше 1350 років, завдяки чому він потрапив до переліку Природних чудес України. В народі цей дуб називають Дуб князя Ігора. Легенда говорить про те, що саме в тих дубах древляни вбили князя за високий податок, привязали його за гілки двох дубів та відпустили. З тих часів навколишні дуби вважають місцем його смерті. Але водночас існує цікаве повір’я: щоб у сім’ї з’явилися діти – потрібно усією родиною обійняти дерево (місцеві жартують – потертись біля дуба) та запевняють, що у всіх родинах обов’язково були поповнення малюками.

Також у селі Вежиця Рокитнівського району є сімсотлітня сосна. Її називають Цар-деревом та щороку на Маковія проводять обряд “оброк”, приносячи цьому дереву в дари хустки, стрічки, рушники, свічки. У давнину це місце являло собою своєрідний сакральний ансамбль, центром якого було дерево, біля нього розташовувалося джерело з цілющою водою, а пізніше з’явилася дерев’яна каплиця. Вежичани вірять, що Цар-дерево захищає людей і село від блискавок, грому, допомагає жінкам-породіллям, бездітним, сюди приносили хворих дітей, приходили матері, сини яких йшли у військо. А настій на її гілках здатен позбавити від багатьох страшних хвороб.

Проєкт «Культурна спадщина кухні – просування кулінарних традицій через професіоналізацію гастрономічної пропозиції Любліна та Рівного» створено та реалізується за фінансової підтримки Європейського Союзу у рамках Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020. За зміст несе відповідальність лише ГО «Агенція сталого розвитку міста», і він не відображає позиції Європейського Союзу.

Фотограф Антон Трофімчук

Позначки:
ГО “Агенція сталого розвитку міста”Кулінарна спадщинаПолісся

Маєте важливі і цікаві новини? Пишіть нам на електронну адресу: [email protected] або телефонуйте за номер телефону 098 37 98 993.

Новини партнерів:
Читайте також:
20-Лис-2016Новини

У Рівненській піцерії, піцу подали з волоссям

14-Лип-2016Новини

Жінка з Одеси заплатила аванс та приїхала у Рівне за автомобілем, якого не знайшла…

14-Жов-2021Новини

Рівненська поліцейська Віта Шаляпіна: «Моя війна починалась тоді, коли ворожа куля знаходила живу мішень серед наших»

10-Січ-2018Новини

Рівненська ОДА готує звернення до ВРУ щодо прискорення легалізації видобутку бурштину

Останні новини

25-Тра-2022

Віталій Коваль перевірив бомбосховище в Рівненській міській лікарні

25-Тра-2022

ДТП за участю трьох авто: гощанські поліцейські відкрили кримінальне провадження

25-Тра-2022

Рівненщина прощалася з Героями

25-Тра-2022

У Рівному затримали чоловіка, який пропонував поліцейському 2 тис доларів США за закриття провадження

25-Тра-2022

Шанси поширення в Україні вірусу мавпячої віспи мінімальні

Популярні новини

03-Тра-2022

Захищаючи доньку, батько наніс тяжкі тілесні ушкодження жителю Вараського району

06-Тра-2022

На Рівненщині прокоментували ситуацію із дефіцитом пального на АЗС

03-Тра-2022

На крадіжці кабелів у багатоповерхівці впіймали жителя обласного центру

03-Тра-2022

Поліцейські встановлюють обставини смертельної ДТП у Рівненському районі

06-Тра-2022

У Рівному з‘явився новий патріотичний мурал

Ми в мережі

Новини по-рівненськи
Погода
Рівне

вологість:

тиск:

вітер:

Погода на 10 днів від sinoptik.ua

Всі права захищені чинним законодавством України.
Повне або часткове використання матеріалів сайту можливе лише за умови посилання (для інтернет-видань — гіперпосилання) на tomat.rv.ua
Редакція може не поділяти думку авторів. Адміністрація сайту залишає за собою можливість редагувати надані їй матеріали.
Блоги – це матеріали, які відображають винятково точку зору автора. Редакція не несе відповідальність за публікації блогерів.
Контакти сайту: Електронна адреса: [email protected] Тел: 098 37 98 993
© ТОВ «ІНФОРМАЦІЙНЕ АГЕНТСТВО «НОВИНИ ПО-РІВНЕНСЬКИ» 2014-2020

Розробка сайту.
Posting....