Новини по-рівненськи
  • Головна
  • Новини
  • Блоги
  • Всі рубрики
    • Топ-теми
    • Кримінал
    • Здоров’я
    • Відпочинок
    • Спорт
    • На замітку
    • Рекламні оголошення
  • Головна
  • Новини
  • Блоги
  • Всі рубрики
    • Топ-теми
    • Кримінал
    • Здоров’я
    • Відпочинок
    • Спорт
    • На замітку
    • Рекламні оголошення
Головна » Цікаво » Здоров'я » Як підняти гемоглобін після спекотного літа

Як підняти гемоглобін після спекотного літа

29-Сер-2024

За останній місяць усе більше донорів не можуть здати кров через низький рівень гемоглобіну.

Причина — спека, через яку ми їмо недостатньо продуктів, що містять залізо. Знижений рівень гемоглобіну не тільки унеможливлює донорство, а й може призвести до серйозних наслідків для здоров’я, тож у літній сезон варто подбати про залізо в своєму раціоні —

ДонорUA розповідає, як саме.

Які продукти містять найбільше заліза?

Найвищий вміст заліза
— в субпродуктах (8-13 мг/100 г) та червоному м’ясі: яловичині, свинині, баранині, індичці, качці (~3 мг). За ними йдуть курятина (1 мг) та риба з морепродуктами: устриці (3 мг), креветки (1,8 мг), тунець (1,5 мг), сардини (1,2 мг). 1,2 мг заліза містить також
100 г курячих яєць.

На добу дорослій людині потрібно 14-18 мг заліза. З продуктів тваринного походження воно засвоюється на 15-50% залежно від особливостей організму. З
рослинних
— гірше, на 1-10%, проте і міститися в них цього елементу може більше. Так, у водоростях — до 21 мг/100 г, у гарбузовому насінні — до 10 мг, у бобових — 6,6 мг, у тофу (соєвому сирі) — 5,4 мг, у горіхах — від 2,9 до 4,7 мг, у шпинаті — 2,7 мг.

Що їсти, аби у спеку “добирати” залізо?

У спеку, коли апетит знижується, а їсти якщо й хочеться, то щось легке і холодне, спробуйте себе перехитрити:

їжте побільше зелені та горіхів — останні можуть бути зручним і корисним перекусом (а ще їх можна додати до морозива);

готуйте салати, додаючи до них м’ясо, яйця, рибу чи субпродукти;

робіть бутерброди з тофу, печінковим паштетом, в’яленим м’ясом, хумусом;

готуйте холодні смузі, додаючи шпинат, горіхи чи гарбузове насіння.

Залізо у вигляді добавок приймайте лише за рекомендацією лікаря. А щоби з продуктів воно засвоювалося краще, їжте також фрукти та овочі, багаті на вітамін С: капусту, солодкий перець, ягоди, цитрусові, помідори, зелень — з цим влітку проблем немає.

Дбайте про своє здоров’я, аби допомагати іншим, і реєструйтеся на ДонорUA — ви будете отримувати сповіщення, коли у вашому місті знадобиться саме ваша кров.  

Позначки:
гемоглобіндоноркровхарчування

Маєте важливі і цікаві новини? Пишіть нам на електронну адресу: [email protected] або телефонуйте за номер телефону 098 37 98 993.

Новини партнерів:
Читайте також:
06-Лют-2018Новини

На Рівненщині дитячі пустощі на дорозі ледь не призвели до трагедії

20-Гру-2016Новини

Громадська рада при ОДА оновиться

14-Лип-2014Новини

Фотофакт: у центрі міста око рівнян, радуватимуть бегонії

02-Сер-2017Новини

На Рівненщині привітали воїнів-десантників з професійним святом

Останні новини

22-Лис-2025

Артпаб “Ліхтар” запрошує на літературно-мистецьку подію з елементами перформансу – “Фактура солі”

20-Лис-2025

Молодь Рівненщини запрошують на курси польської мови від WSIiZ (Жешув)

20-Лис-2025

У Рівному, в центрі ментального здоров’я “Повернення”, військовослужбовець малює нейомвірні картини

20-Лис-2025

Міжнародний день відмови від куріння: зробіть перший крок до життя без нікотину вже сьогодні

20-Лис-2025

Спортсменка «Інваспорту» стала чемпіонкою XXV Літніх Дефлімпійських ігор

Популярні новини

10-Лис-2025

Майже шістсот людей оглянули обласні дерматологи під час виїзних прийомів в різні громади Рівненщини

29-Жов-2025

На Рівненщині обговорили, як посилити участь жінок у безпеці та відбудові країни

10-Лис-2025

ДТП на Дубенщині: один водій загинув, інший отримав тяжкі травми

11-Лис-2025

Поліцейські затримали зловмисника, який у Дубно вбив знайомого

07-Лис-2025

На Рівненщині відзначили найкращих працівників культури

Ми в мережі

Новини по-рівненськи
Погода
Рівне

вологість:

тиск:

вітер:

Погода на 10 днів від sinoptik.ua

Всі права захищені чинним законодавством України.
Повне або часткове використання матеріалів сайту можливе лише за умови посилання (для інтернет-видань — гіперпосилання) на tomat.rv.ua
Редакція може не поділяти думку авторів. Адміністрація сайту залишає за собою можливість редагувати надані їй матеріали.
Блоги – це матеріали, які відображають винятково точку зору автора. Редакція не несе відповідальність за публікації блогерів.
Контакти сайту: Електронна адреса: [email protected] 
© ТОВ «ІНФОРМАЦІЙНЕ АГЕНТСТВО «НОВИНИ ПО-РІВНЕНСЬКИ» 2014-2020

Розробка сайту.