Новини по-рівненськи
  • Головна
  • Новини
  • Блоги
  • Всі рубрики
    • Топ-теми
    • Кримінал
    • Здоров’я
    • Відпочинок
    • Спорт
    • На замітку
    • Рекламні оголошення
  • Головна
  • Новини
  • Блоги
  • Всі рубрики
    • Топ-теми
    • Кримінал
    • Здоров’я
    • Відпочинок
    • Спорт
    • На замітку
    • Рекламні оголошення
Головна » Цікаво » Здоров'я » Як рівнянам вберегтися від ботулізму?

Як рівнянам вберегтися від ботулізму?

13-Лис-2018

Ботулізм – це дуже небезпечне, а інколи смертельне, токсичне харчове отруєння, яке виникає при вживанні продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини.
На Рівненщині щороку реєструються випадки ботулізму. Зокрема, за останніх 2 роки виявлено 6 випадків захворювання на ботулізм. Слід додати, що лікування ботулізму – складне та дороговартісне.
Етіологія ботулізму – мікроби групи клостридій. Клостридії у великій кількості присутні в грунті, в річковому мулі, де можуть існувати довгі роки, а також у кишечнику багатьох тварин, звідки з фекаліями потрапляють у ґрунт. Харчові продукти, забруднені клостридіями і недостатньо оброблені, стають причиною захворювання на ботулізм.
Токсин клостридій – ботулотоксин – починає вироблятися тільки без доступу кисню.
Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м’яса, риби, рідше – овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані та щільно закупорені продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином.
Токсин добре переносить заморожування, тому сардельки та інші ковбасні вироби, особливо у вакуумній упаковці, теж становлять загрозу щодо ботулізму
Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, бо мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.
Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м’яса (ковбаси, шинки тощо). Токсин може розвинутись в черевці засоленої риби, в овочах, рибі та м’ясі, засолених великими шматками, у великій тарі, до дна якої не проникає кисень.
Консервовані гриби теж можуть викликати ботулізм, особливо, коли вони були попередньо погано промиті.
Найчастіше причиною ботулізму стають в’ялені або копчені продукти домашнього приготування, проте реєструються випадки хвороби після вживання продуктів вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку не дотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.
Значно рідше ботулізмом можна заразитись через рани, так само рідко мікроорганізм передається від матері до дитини через грудне молоко.
Наразі невідомі випадки ботулізму, пов’язані із уживанням свіжих промитих та правильно проварених чи обсмажених продуктів.
Симптоми ботулізму з’являються через кілька годин або через кілька днів після вживання небезпечного продукту. Що коротший інкубаційний період, тим тяжчий клінічний перебіг хвороби. Основні симптоми ботулінічного отруєння: порушення зору (неможливість прочитати текст, двоїння в очах), порушення ковтання, гугнявість голосу, сухість в роті, запаморочення, слабість м’язів, швидка стомлюваність, можливі короткочасні болі в животі та здуття живота, блювання, закрепи.
У питаннях профілактики ботулізму основним є дотримання чистоти сировини. Тому чим чистіше відмито городину перед консервуванням, чим ретельніше промита риба перед засолом, тим менше ймовірність потрапляння до продукту збудника ботулізму.
Гриби складно повністю звільнити від мікрочастинок ґрунту, тому не рекомендується консервувати їх у герметично закритих банках у домашніх умовах.
Важливо добре стерилізувати банки й кришки безпосередньо перед закладкою в них продуктів.
Якщо можливо, то потрібно прогрівати домашні консерви перед вживанням, бо при 80 градусах ботулотоксин руйнується. Продукти після розморожування піддавати ретельній кулінарній обробці.
Найменше здуття кришки — причина для категоричної відмови від вживання в їжу вмісту даної банки.
Також необхідно категорично виключити придбання виготовлених у домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, солоної риби й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб.
У випадку появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря за медичною допомогою, так як зволікання може призвести до смерті.
Пам’ятайте, що хворобу легше попередити, ніж лікувати. Тому ретельно слідкуйте за якістю продуктів, які споживаєте самі та Ваша родина!
Повідомляє Тетяна Мамчур, головний спеціаліст відділу санітарно-гігієнічного нагляду та організації розслідування спалахів управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства

Позначки:
ботулізм

Маєте важливі і цікаві новини? Пишіть нам на електронну адресу: [email protected] або телефонуйте за номер телефону 098 37 98 993.

Новини партнерів:
Читайте також:
01-Тра-2020Здоров'я

Показник смертності від коронавірусу на Рівненщині – нижче середнього по Україні

26-Чер-2020Здоров'я

На Рівненщині зафіксовано 35 нових випадків захворювання на COVID-19

21-Чер-2021Здоров'я

За добу у Рівненській області підтверджено 8 випадків COVID-19

03-Вер-2021Здоров'я

COVID-19 на Рівненщині: за добу зафіксовано 53 випадки

Останні новини

13-Сер-2025

Ще 34 дитини пільгових категорій з Рівненщини вирушили на відпочинок у Артек

13-Сер-2025

Діти з Рівненщини, чиї батьки захищали Україну, поїхали на 11 днів до Болгарії

12-Сер-2025

На Рівненщині попрощалися із загиблим воїном, рівнянином Андрієм Біликом.

12-Сер-2025

СБУ викрила чергову схему ухилення від мобілізації, серед організаторів – адвокат з Рівного

12-Сер-2025

На Рівненщині майстер лісу зі спільниками вирізали дерев на майже1 млн грн

Популярні новини

23-Лип-2025

Поблизу Костополя внаслідок ДТП тяжко травмувався водій легковика

23-Лип-2025

У Костополі поліцейські затримали зловмисника за умисне вбивство знайомого

20-Лип-2025

Сім годин медики Березнівської ЦРЛ боролися за життя чоловіка, який постраждав у ДТП

25-Лип-2025

Костопільські поліцейські затримали наркодилера

01-Сер-2025

У Корці малолітній велосипедист потрапив під колеса мікроавтобуса

Ми в мережі

Новини по-рівненськи
Погода
Рівне

вологість:

тиск:

вітер:

Погода на 10 днів від sinoptik.ua

Всі права захищені чинним законодавством України.
Повне або часткове використання матеріалів сайту можливе лише за умови посилання (для інтернет-видань — гіперпосилання) на tomat.rv.ua
Редакція може не поділяти думку авторів. Адміністрація сайту залишає за собою можливість редагувати надані їй матеріали.
Блоги – це матеріали, які відображають винятково точку зору автора. Редакція не несе відповідальність за публікації блогерів.
Контакти сайту: Електронна адреса: [email protected] Тел: 098 37 98 993
© ТОВ «ІНФОРМАЦІЙНЕ АГЕНТСТВО «НОВИНИ ПО-РІВНЕНСЬКИ» 2014-2020

Розробка сайту.