Новини по-рівненськи
  • Головна
  • Новини
  • Блоги
  • Всі рубрики
    • Топ-теми
    • Кримінал
    • Здоров’я
    • Відпочинок
    • Спорт
    • На замітку
    • Рекламні оголошення
  • Головна
  • Новини
  • Блоги
  • Всі рубрики
    • Топ-теми
    • Кримінал
    • Здоров’я
    • Відпочинок
    • Спорт
    • На замітку
    • Рекламні оголошення
Головна » Новини » Як святкувати Великдень смачно і без переїдання

Як святкувати Великдень смачно і без переїдання

20-Кві-2025

Великдень – одне з найбільших родинних свят в Україні. Після Великого посту українці зазвичай готують щедрий стіл із м’ясними стравами та ковбасами, яйцями та пасками, хлібними й сирними. Та хоч пироги — не вороги, але міру треба знати, щоб навантаження на травну систему не нашкодило здоров’ю.

Виходьте з посту поступово
Якщо ви постували — організм не готовий одразу до жирної, смаженої чи дуже солоної їжі. Після Великого посту повертайтеся до звичного харчування поступово, з легших страв і малих порцій: печене м’ясо замість смаженого, свіжі або запечені овочі, риба, сир. І не більше однієї-двох страв за раз. Це дозволить шлунково-кишковому тракту легше адаптуватися.

Будьте обачні з традиційними великодніми продуктами
Ковбаси й м’ясні вироби часто містять багато солі, жиру й різних харчових добавок, часте або надмірне вживання яких може шкодити здоров’ю. Якщо плануєте подати на святковий стіл ковбасу та м’ясні вироби — віддавайте перевагу виробам без підсилювачів смаку та барвників, у яких вміст м’яса не менше 70%.

Паски, як і більшість борошняних виробів із додаванням цукру, містять багато простих вуглеводів. Надмірне споживання їх призводить до підвищення рівня цукру в крові та надлишку калорій. Контролюйте кількість солодкого й борошняного, яку споживаєте протягом дня. Рекомендована порція паски — це шматок розміром з долоню (100 г).

Якщо печете паски самі — спробуйте рецепт із меншою кількістю цукру. Якщо купуєте — звертайте увагу, щоб у складі було мінімум цукру і штучних добавок, натомість були цільнозернове борошно, кисломолочні складники та корисні спеції.

Яйця — відмінне джерело білка, важливого компонента здорового раціону. Для створення крашанок використовуйте натуральні продукти: цибулиння, буряк, куркума, червоноголова капуста.

Додайте у святкове меню баланс і різноманіття: страви з овочів, а також продукти, багаті на клітковину, такі як цільнозерновий хліб або каші. Включайте нежирні білки: рибу та птицю (крім м’яса водоплавних птахів), які добре засвоюються організмом.

Їжте менше, але частіше
Свято — це не змагання «хто більше з’їсть». Якщо смачних страв багато і все хочеться скуштувати, спробуйте їсти 4–5 разів на день невеликими порціями, оскільки великі порції можуть призвести до відчуття тяжкості в животі, печії чи навіть розладів травлення.

Пийте — воду і напої без доданого цукру
Вода в достатній кількості (1,5–2 літри на день) сприяє регулюванню апетиту та допомагає організму справлятися з перевантаженням їжею. Також вода сприяє запобігає зневодненню через вживання солоних чи надмірно жирних страв. Крім води, пийте соки без доданого цукру, компоти й узвари.

Від алкоголю краще відмовитися взагалі. Твердження про користь маленьких доз алкоголю — це міф.

Рух — найкращий друг після святкового столу
Після великодньої трапези сходіть прогулятися на свіже повітря. Навіть нетривалий рух сприяє кращому травленню, активізує роботу шлунково-кишкового тракту і допомагає уникнути тяжкості після ситного застілля.

Якщо дозволяє погода і безпекова ситуація — вирушайте всією родиною на прогулянку і нехай Великоднє свято принесе радість і залишить тільки приємні спогади.

Повідомляє Центр громадського здоров’я України 

Позначки:
Великденьпістсвятохарчування

Маєте важливі і цікаві новини? Пишіть нам на електронну адресу: [email protected] або телефонуйте за номер телефону 098 37 98 993.

Новини партнерів:
Читайте також:
07-Вер-2015Новини

Храм у селі Птича Дубенського району є власністю Української Православної церкви , так вирішив господарський суд міста Києва

29-Лип-2020Кримінал

На трасі «Київ-Чоп» у ДТП отримав травми водій позашляховика

03-Чер-2021Кримінал

За фактом ДТП у Рівному слідчі проводять досудове розслідування

21-Лис-2019Новини

У Рівному відбулася регіональна платформа з народними депутатами України

Останні новини

21-Сер-2025

Завдав батькові ножового поранення: острозькі слідчі повідомили зловмиснику про підозру

21-Сер-2025

У Рівному підвели підсумки діяльності проєкту «Розширення діяльності Міжрегіонального центру комунікації у сфері протидії туберкульозу»

20-Сер-2025

47% українців повідомляє про високий рівень стресу. Хто потребує додаткової підтримки та що допомагає дорослим та дітям бути більш стійкими — дослідження.

18-Сер-2025

«Жива спадщина: від громади до музею»: коли культура оживає на подвір’ї

15-Сер-2025

TikTok без бар’єрів: в Україні запускають курс із блогерства для підлітків з інвалідністю

Популярні новини

25-Лип-2025

Костопільські поліцейські затримали наркодилера

01-Сер-2025

У Корці малолітній велосипедист потрапив під колеса мікроавтобуса

04-Сер-2025

У Дубенському районі внаслідок ДТП загинув велосипедист

02-Сер-2025

“Рушник надії”: у Дубенському замку вишивали імена зниклих безвісти військових

11-Сер-2025

У Березному поліцейські викрили зловмисника, який незаконно перевозив зброю

Ми в мережі

Новини по-рівненськи
Погода
Рівне

вологість:

тиск:

вітер:

Погода на 10 днів від sinoptik.ua

Всі права захищені чинним законодавством України.
Повне або часткове використання матеріалів сайту можливе лише за умови посилання (для інтернет-видань — гіперпосилання) на tomat.rv.ua
Редакція може не поділяти думку авторів. Адміністрація сайту залишає за собою можливість редагувати надані їй матеріали.
Блоги – це матеріали, які відображають винятково точку зору автора. Редакція не несе відповідальність за публікації блогерів.
Контакти сайту: Електронна адреса: [email protected] Тел: 098 37 98 993
© ТОВ «ІНФОРМАЦІЙНЕ АГЕНТСТВО «НОВИНИ ПО-РІВНЕНСЬКИ» 2014-2020

Розробка сайту.