Новини по-рівненськи
  • Головна
  • Новини
  • Блоги
  • Всі рубрики
    • Топ-теми
    • Кримінал
    • Здоров’я
    • Відпочинок
    • Спорт
    • На замітку
    • Рекламні оголошення
  • Головна
  • Новини
  • Блоги
  • Всі рубрики
    • Топ-теми
    • Кримінал
    • Здоров’я
    • Відпочинок
    • Спорт
    • На замітку
    • Рекламні оголошення
Головна » Цікаво » Здоров'я » Профілактика ботулізму в умовах війни

Профілактика ботулізму в умовах війни

04-Кві-2022

Через військову агресію Росії багато українців опинилися в умовах, коли доступ до питної води та якісної їжі обмежений або зовсім відсутній. За таких обставин виникає загроза здоров’ю та навіть життю людини через харчові отруєння, викликані вживанням неякісних, зіпсованих або брудних продуктів.

Особливу небезпеку становить гостре токсико-інфекційне захворювання — ботулізм. Це харчове отруєння, яке може призвести до тяжких наслідків. Водночас у більшості випадків його можна уникнути, дотримуючись простих харчових правил.

Основною причиною ботулізму є вживання в їжу неякісно приготовлених продуктів, що були забруднені бактеріями ботулізму.

Найчастіше причиною ботулізму стають: зіпсовані домашні консерви з м’яса та риби, рідше — овочів; консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені; в’ялені/копчені продукти домашнього приготування. Проте реєструються випадки хвороби і після вживання продуктів вироблених у промислових умовах.

Рекомендації:

Не вживайте їжу з ємностей, які можуть нести ризик ботулізму: роздуті бляшанки; банки зі здутими кришками; банки, з яких щось витікає; банки, з яких відчувається дивний або неприємний запах.

Не вживайте консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігаються понад рік, або термін зберігання яких сплив.

Уникайте споживання в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби. Не купуйте консерви та інші продукти домашнього виготовлення з рук на вулицях та стихійних ринках.

Не вживайте продукти, якщо сумніваєтесь у їхній якості або не впевнені, що їх виготовляли, зберігали та/або транспортували належним чином.

Перед споживанням м’ясних та рибних консервів домашнього приготування піддавайте їх термічній обробці, адже токсин ботулізму за температури 80°С руйнується через 5–25 хвилин, в залежності від продукту, а за температури 100°С — у перші хвилини.

Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12–24 години після споживання зараженої їжі. Але можуть виникнути і раніше (уже за дві години).

Негайно зверніться до лікаря, якщо:

відчуваєте порушення близького зору, або у вас сильно виражена сухість у роті; вам важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає); у вас підвищена стомлюваність, м’язова слабкість чи запаморочення;

є короткочасні ознаки ураження шлунково-кишкової системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім — стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп), ураження м’язів шиї та кінцівок.

Успіх в одужанні залежить від ранньої діагностики, правильного лікування, у більшості випадків — введення ботулінічного антитоксину (сироватки, імуноглобуліну).

Профілактикою захворювання є ретельне дотримання технологій домашнього консервування та виконання санітарно-гігієнічних вимог. Категорично заборонені до вживання продукти з ознаками недоброякісності: вони мають запах гострого сиру або прогорілої олії.

Бережіть себе та будьте уважні до свого раціону!

Повідомляє пресслужба Міністерства охорони здоров’я

Позначки:
ботулізмвійна

Маєте важливі і цікаві новини? Пишіть нам на електронну адресу: [email protected] або телефонуйте за номер телефону 098 37 98 993.

Новини партнерів:
Читайте також:
24-Кві-2018Новини

Дошкільнятам Новомильська будують новий дитсадок

27-Бер-2021Кримінал

Допоможіть встановити місце знаходження безвісти зниклого рівнянина

29-Чер-2017Новини

Невідомий чоловік вчинив розбій, завдавши ножове поранення

04-Бер-2016Новини

У РІВНОМУ ЗАТРИМАЛИ ГРАБІЖНИКА

Останні новини

17-Вер-2025

У Білокриницькій громаді презентували результати культурного проєкту «Культурний код: відчуй себе в традиції»

17-Вер-2025

Вимагали неіснуючий борг: на Рівненщині перед судом постане 3 осіб

16-Вер-2025

У Дубні внаслідок наїзду потяга загинула неповнолітня: поліцейські встановлюють обставини трагедії

16-Вер-2025

На Рівненщині прогнозують пік захворюваності на грип та ГРВІ наприкінці вересня

16-Вер-2025

“МАМИ”: на рівненській сцені уперше поставили виставу за однойменною книгою Марії Матіос

Популярні новини

04-Вер-2025

Обласний шкірвендиспансер відновлює виїзні прийоми у громадах Рівненщини

08-Вер-2025

Осінь на Поштовій: як Рівне на один день повернулося в атмосферу 30-х років

04-Вер-2025

У Костополі малолітня дівчинка випала з вікна

10-Вер-2025

6 років за ґратами проведе зловмисник за збут канабісу у Дубенському районі

11-Вер-2025

Корець долучився до всеукраїнської акції «Рушник надії»

Ми в мережі

Новини по-рівненськи
Погода
Рівне

вологість:

тиск:

вітер:

Погода на 10 днів від sinoptik.ua

Всі права захищені чинним законодавством України.
Повне або часткове використання матеріалів сайту можливе лише за умови посилання (для інтернет-видань — гіперпосилання) на tomat.rv.ua
Редакція може не поділяти думку авторів. Адміністрація сайту залишає за собою можливість редагувати надані їй матеріали.
Блоги – це матеріали, які відображають винятково точку зору автора. Редакція не несе відповідальність за публікації блогерів.
Контакти сайту: Електронна адреса: [email protected] Тел: 098 37 98 993
© ТОВ «ІНФОРМАЦІЙНЕ АГЕНТСТВО «НОВИНИ ПО-РІВНЕНСЬКИ» 2014-2020

Розробка сайту.