Новини по-рівненськи
  • Головна
  • Новини
  • Блоги
  • Всі рубрики
    • Топ-теми
    • Кримінал
    • Здоров’я
    • Відпочинок
    • Спорт
    • На замітку
    • Рекламні оголошення
  • Головна
  • Новини
  • Блоги
  • Всі рубрики
    • Топ-теми
    • Кримінал
    • Здоров’я
    • Відпочинок
    • Спорт
    • На замітку
    • Рекламні оголошення
Головна » На замітку » Рекомендації рівнянам, як вберегтися від спеки та уникнути її негативних наслідків

Рекомендації рівнянам, як вберегтися від спеки та уникнути її негативних наслідків

20-Лип-2017

парфуми

спекаДовгоочікуване тепло цього літа, за прогнозами синоптиків на території України, очікується з 20 липня. Проте прогнозоване тепло в народі частіше називається спекою, яка становить загрозу не тільки для людей із специфічними захворюваннями, а й для здорових людей.
На стані здоров’я людей, в першу чергу дітей та літніх людей, може позначитися підвищення навколишньої температури як на відкритій місцевості, так і в приміщеннях – для отримання наслідків перегріву організму необов’язково їхати на відпочинок на природу або південні місця відпочинку.
В якості рекомендацій щодо уникнення негативних наслідків впливу спеки на організм людини ДУ «Рівненський ОЛЦ МОЗ України» пропонує дотримуватися наступних правил:
При виході на вулицу слід вдягнути простору легку одежу з натуральних матеріалів світлих кольорів із широким комірцем. Вузький та обтягуючий одяг, особливо із синтетичної тканини, створює ефект термосу ускладнюючи теплообмін тіла. В даному питанні слід згадати та взяти приклад з мешканців Ближнього сходу та Середньої Азії – простора одежа забезпечує максимальний захист тіла від прямих сонячних променів та постійний рух повітряного прошарку над шкірою, що створює постійну теплоізоляцію.
Важливими аксесуарами залишаються головні убори, скляні сонцезахисні окуляри та парасолі.
 
Важливим чинником щодо підвищення витривалості організму є правильний режим харчування. В спеку важливими пунктами є не тільки зниження калорійності їжі та збільшення кількості рідини, а і правильний розподіл трапез на протязі дня – потрібно розподілити основний об’єм та калорійність їжі, головним чином, на сніданок та вечерю, розвантаживши обід.
Серед продуктів перевагу слід надати морепродуктам, овочам, фруктам, ягодам та традиційним напоям, адже солодка газована вода не тільки не втамовує спрагу, а і становить небезпеку для вуглеводного обміну. Алкоголь є підступним та небезпечним супутником.
 
Обмеження перебування на вулиці та зменшення фізичних навантажень є важливим фактором, але не є безумовним порятунком. У приміщенні потрібно забезпечити провітрювання, використання кондиціонерів, вентиляторів.
При відвідуванні магазинів, кінотеатрів та інших громадських місць масового відвідування громадянами, слід надавати перевагу тим, де використовуються кондиціонери та вентилятори.
 
Дієвим засобом є прохолодний душ. Купання та водно-повітряні процедури на відкритому повітрі необхідно проводити виключно у відведених та належним чином обладнаних для цих цілей місцях із дотриманням правил безпечного поводження на воді, уникаючи годин обідньої спеки.
Якщо все ж таки ви відчули перші симптоми теплового удару, негайно викличте швидку медичну допомогу, а до її прибуття, або за відсутності такої можливості потрібно застосувати заходи першої допомоги:
– необхідно усунути етіологічний чинник – вплив тепла: негайно зайдіть в прохолодне кондиціоноване приміщення. Такими приміщеннями можуть бути торговельний центр, кінотеатр і т.п.;
– зніміть тісний одяг, розв’яжіть краватку, зніміть взуття;
– оберніться вологим простирадлом або ввімкніть вентилятор;
– якщо є можливість, прийміть прохолодний душ або ванну;
– так само, для зниження температури тіла можна прикласти до області шиї, спини, пахв мішечки з льодом;
– внаслідок втрати солей із потом рекомендується випити 1 літр води з додаванням 1-2 чайних ложок солі.
– при тепловому ударі у жодному випадку не пийте алкогольні напої і напої з високим вмістом кофеїну (чай, кава, капучино), оскільки вони порушують терморегуляцію організму.
Про це повідомляє Лікар ЗГ Державної установи “Рівненський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України” Волошин А.В.

Позначки:
спека

Маєте важливі і цікаві новини? Пишіть нам на електронну адресу: [email protected] або телефонуйте за номер телефону 098 37 98 993.

Новини партнерів:
Читайте також:
26-Бер-2022На замітку

Продовжено строк дії документів на перевезення небезпечних вантажів

26-Січ-2019На замітку

Рівнянам на замітку: як вигідно продати квартиру у старому будинку

17-Січ-2019На замітку

Що зміниться в системі охорони здоров’я у 2019 році?

23-Сер-2018На замітку

Про розмір субсидії можна дізнатися он-лайн

Останні новини

02-Тра-2025

Рівненщина налагоджує співпрацю з Аргентиною

02-Тра-2025

На Рівненщину евакуювали понад 600 корів із Сумщини

01-Тра-2025

CHEEV 2 травня виступить у Рівному: «Нарешті їду до вас!»

01-Тра-2025

Громада без бар’єрів. У Рівному будують інклюзивний маршрут

01-Тра-2025

У релокованому в Гощу Бахмутському училищі відкрили центр для електриків

Популярні новини

15-Кві-2025

Перед судом постане житель Рівненського району за скоєння смертельної ДТП напідпитку

11-Кві-2025

У Млинові та Гощі — нові керівники поліції

21-Кві-2025

Поліцейські та рідні розшукують зниклу 42-річну костопільчанку

13-Кві-2025

До Небесного війська доєналося троє захисників із Рівненщини

10-Кві-2025

Додому на Рівненщину «на щиті» повернулися двоє Захисників

Ми в мережі

Новини по-рівненськи
Погода
Рівне

вологість:

тиск:

вітер:

Погода на 10 днів від sinoptik.ua

Всі права захищені чинним законодавством України.
Повне або часткове використання матеріалів сайту можливе лише за умови посилання (для інтернет-видань — гіперпосилання) на tomat.rv.ua
Редакція може не поділяти думку авторів. Адміністрація сайту залишає за собою можливість редагувати надані їй матеріали.
Блоги – це матеріали, які відображають винятково точку зору автора. Редакція не несе відповідальність за публікації блогерів.
Контакти сайту: Електронна адреса: [email protected] Тел: 098 37 98 993
© ТОВ «ІНФОРМАЦІЙНЕ АГЕНТСТВО «НОВИНИ ПО-РІВНЕНСЬКИ» 2014-2020

Розробка сайту.