Новини по-рівненськи
  • Головна
  • Новини
  • Блоги
  • Всі рубрики
    • Топ-теми
    • Кримінал
    • Здоров’я
    • Відпочинок
    • Спорт
    • На замітку
    • Рекламні оголошення
  • Головна
  • Новини
  • Блоги
  • Всі рубрики
    • Топ-теми
    • Кримінал
    • Здоров’я
    • Відпочинок
    • Спорт
    • На замітку
    • Рекламні оголошення
Головна » Цікаво » Здоров'я » Рівнянам на замітку: як запобігти харчовим отруєнням

Рівнянам на замітку: як запобігти харчовим отруєнням

10-Чер-2018

Літо – це не тільки пора відпусток, подорожей, розваг на свіжому повітрі та нових вражень, але й час, коли підвищується ризик виникнення харчових отруєнь. Найбільшій небезпеці від отруєнь піддаються діти та люди літнього віку.
Сьогодні нагадуємо вам про основні правила, яких потрібно дотримуватися, щоб запобігти харчовим отруєнням.

  1. Чисті руки та чисті продукти

Перед тим, як готувати їжу, ретельно вимийте руки (посилання на чисті руки) , овочі та фрукти. Якщо вдома чи в магазині ви торкалися сирого м’яса, риби, яєць, брудних овочів чи фруктів, слід також вимити руки, незалежно від того чи будете ви готувати їжу чи ні.
Особливу увагу приділяйте зелені, листям салату: мити їх треба ретельно, в проточній воді. За найменших сумнівів не вживайте продукти в їжу.

  1. Розділяйте сиру та приготовану їжу

Нарізайте сирі продукти окремо від готових, користуйтеся окремими ножами та дошками для нарізання. Добре, якщо у вас є окремі дошка та ніж для м’яса, риби та овочів. Зберігати сирі та готові продукти також слід окремо.

  1. Тривала термічна обробка

Ретельно готуйте їжу, щоб знешкодити патогенні мікроорганізми, що можуть бути в продуктах. Уникайте сирої риби та непросмаженого м’яса, адже саме в таких продуктах швидко розвиваються патогенні мікроорганізми за високої літньої температури.

  1. Безпечна температура

Приготована їжа може зберігатися при кімнатній температурі не більше двох годин. Наприклад, морозиво та непастеризоване молоко можуть бути легко заражені небезпечними мікроорганізмами і становити небезпеку.

  1. Чиста вода

Для приготування їжі та споживання використовуйте лише чисту воду, в якості якої ви впевнені.
У разі, якщо якість питної води виникає сумнів, добре прокип’ятіть її. При кип’ятінні загинуть небезпечні мікроорганізми, що знаходяться в ній.
Найбільш безпечною є бутильована вода. Перед використанням впевніться, що пляшка не пошкоджена та герметично запакована.
Хвороботворні бактерії, віруси, паразити або шкідливі хімічні речовини, що містяться в брудних продуктах, є причиною більше 200 захворювань: від діареї до онкологічних захворювань. Приблизно кожна десята людина в світі – а це близько 600 мільйонів людей – хворіють після вживання забруднених харчових продуктів. Жертвами харчових отруєнь щороку стають біля 420 тисяч людей, серед них 40%  – це діти до п’яти років.
Правила безпечного поводження з деякими продуктами

  • Овочі, фрукти та ягоди

Щоб очистити їх, мийте ці продукти в 2 етапи: промийте плоди під проточною водою не менше 2-3 хвилин, а потім ще раз кип’яченою та/або обдайте окропом. Не купуйте і не вживайте продукти, зовнішній вигляд яких не викликає у вас довіри.

  • Яйця

Влітку купуйте яйця лише для споживання, а не «про запас». Мийте яйця перед приготуванням. Після цього обов’язково помийте руки з милом і тільки потім продовжуйте готувати.

  • М’ясо

Купуйте м’ясо лише в спеціалізованих місцях, уникайте стихійних ринків. Не купуйте вже замариноване м’ясо, добре просмажуйте при приготуванні їжі.

  • Риба

Під час спеки можна споживати виключно свіжу рибу. Пам’ятайте, що лише термічна обробка допоможе уникнути розмноження патогенів, тому не вживайте сиру рибу. Купуйте рибу тільки в спеціалізованих місцях , де її зберігання та якість контролюється.
Особливу увагу зверніть на копчену рибу, оскільки неякісно приготований продукт може стати причиною вкрай важкого отруєння.

  • Заморожені продукти

Продукт, який був розморожений, а потім заморожений знову, становить потенційну загрозу для організму: протягом розмороження в ньому можуть розмножуватись патогенні бактерії. Це стосується як овочів, фруктів, м’яса, риби, так і морозива.

  • Гриби

Не вживайте старі, перезрілі гриби. Максимальний строк зберігання зібраних грибів не повинен перевищувати 24 години при температурі не вище 10°С. Не збирайте гриби в посуху, оскільки гриб втрачає вологу та накопичує токсин. Не купуйте гриби на стихійних ринках та у продавців на автошляхах.
Повідомляє ДУ «Центр громадського здоровя Міністерства охорони здоровя України»

Позначки:
отруєнняпрофілактика

Маєте важливі і цікаві новини? Пишіть нам на електронну адресу: [email protected] або телефонуйте за номер телефону 098 37 98 993.

Новини партнерів:
Читайте також:
28-Лют-2023Здоров'я

На базі Рівненського обласного фтизіопульмонологічного медичного центру відкрилося паліативне відділення

10-Жов-2020Здоров'я

На Рівненщині за добу 278 хворих на COVID-19, 179 одужали, одна смерть

13-Лип-2020Здоров'я

Рівненський диспансер радіаційного захисту населення відновлює свою роботу

27-Бер-2025Здоров'я

Унікальну операцію провели в Рівненському обласному протипухлинному центрі

Останні новини

29-Сер-2025

Родинне свято об’єднує громаду Рівненщини

29-Сер-2025

Італійський лікар ділиться унікальними методиками лікування поранених військових на Рівненщині

29-Сер-2025

У Рівному скоїв смертельну ДТП у стані наркотичного сп’яніння: слідчий повідомив керманичу про підозру

28-Сер-2025

У Корці відкрили культурно-молодіжний простір «КультМо»

27-Сер-2025

«Моє Рівне»: виставка Тетяни Мельник як діалог із містом

Популярні новини

01-Сер-2025

У Корці малолітній велосипедист потрапив під колеса мікроавтобуса

04-Сер-2025

У Дубенському районі внаслідок ДТП загинув велосипедист

02-Сер-2025

“Рушник надії”: у Дубенському замку вишивали імена зниклих безвісти військових

11-Сер-2025

У Березному поліцейські викрили зловмисника, який незаконно перевозив зброю

04-Сер-2025

У Дубно внаслідок ДТП загинув малолітній хлопчик

Ми в мережі

Новини по-рівненськи
Погода
Рівне

вологість:

тиск:

вітер:

Погода на 10 днів від sinoptik.ua

Всі права захищені чинним законодавством України.
Повне або часткове використання матеріалів сайту можливе лише за умови посилання (для інтернет-видань — гіперпосилання) на tomat.rv.ua
Редакція може не поділяти думку авторів. Адміністрація сайту залишає за собою можливість редагувати надані їй матеріали.
Блоги – це матеріали, які відображають винятково точку зору автора. Редакція не несе відповідальність за публікації блогерів.
Контакти сайту: Електронна адреса: [email protected] Тел: 098 37 98 993
© ТОВ «ІНФОРМАЦІЙНЕ АГЕНТСТВО «НОВИНИ ПО-РІВНЕНСЬКИ» 2014-2020

Розробка сайту.