Новини по-рівненськи
  • Головна
  • Новини
  • Блоги
  • Всі рубрики
    • Топ-теми
    • Кримінал
    • Здоров’я
    • Відпочинок
    • Спорт
    • На замітку
    • Рекламні оголошення
  • Головна
  • Новини
  • Блоги
  • Всі рубрики
    • Топ-теми
    • Кримінал
    • Здоров’я
    • Відпочинок
    • Спорт
    • На замітку
    • Рекламні оголошення
Головна » Цікаво » Здоров'я » Рівнянам на замітку: що таке мікотоксини та чому вони небезпечні

Рівнянам на замітку: що таке мікотоксини та чому вони небезпечні

07-Лют-2019

Мікотоксини – це вторинні метаболіти мікроскопічних плісеневих грибів Aspergillus, Fusarium, Penicillіum та інші, які є особливо небезпечними токсичними речовинами. В наш час їх описано понад 500 різновидів. Продукуються мікотоксини біля 350 видами грибків та плісеней, які мають до 10 000 штамів.
Негативний вплив мікотоксинів на здоров’я людини може бути як гострим, так і хронічним, провокуючи такі проблеми, як зниження імунітету, зміни білкового обміну, респіраторні проблеми. Вони складають серйозну небезпеку для здоров’я людини, тому що серед мікотоксинів є речовини, здатні викликати мутації, рак, неправильне внутрішньоутробне формування організму та інші наслідки.
Основними джерелами надходження мікотоксинів у раціон людини є запліснявілі продукти (трав’яні чаї, овочі, фрукти, варення, хлібо – булочні вироби, м’ясні та ковбасні вироби, горіхи, зернові, сухі плоди, фруктові соки, м’ясні продукти та молоко тощо).
Проблема грибкових захворювань має особливе значення у всьому світі. Насамперед, це пов’язано з глобалізацією вживання антибіотиків. Внаслідок знищення бактерійних форм виникла біологічна ніша, яку успішно заповнюють мікроскопічні патогенні гриби. Зростання вмісту мікотоксинів у продуктах харчування також безпосередньо пов’язане з неконтрольованим використанням азотних добрив та пестицидів. Це призводить до виникнення різних давно відомих і нових грибкових захворювань.
Мікотоксини стійкі до нагрівання, пастеризації та кулінарної обробки. Вони мають властивість із заражених грибками кормів надходити в м’ясо та молоко, що отримують від тварин.
За даними ВООЗ, ураженість зернових культур мікотоксинами у світі сягає 25% від усієї сировини, що закладається на зберігання.
В м. Рівне є лабораторії, які проводять дослідження на вміст мікотоксинів, зокрема і лабораторія Рівненського обласного лабораторного центру.
За зверненням громадян та юридичних осіб обласним лабораторним центром проведено 489 випробувань харчових продуктів, сільськогосподарської сировини для виявлення та ідентифікації мікотоксинів, а саме масової частки афлотоксину В1 та М1, патуліну, зеараленону, дезоксиваленолу.
На підприємствах на етапі виробництва продукції необхідно проводити дослідження на вміст мікотоксинів у харчових продуктах, під час зберігання продукції здійснювати контроль параметрів мікроклімату (температури, вологості).
Найкращий спосіб вирішити будь – яку проблему — не допустити її розвитку.
Повідомляє Рівненський обласний лабораторний центр

Позначки:
мікотоксини

Маєте важливі і цікаві новини? Пишіть нам на електронну адресу: [email protected] або телефонуйте за номер телефону 098 37 98 993.

Новини партнерів:
Читайте також:
12-Чер-2020Здоров'я

У Рівному обговорили оздоровчу кампанію в умовах COVID-19

05-Лип-2020Здоров'я

В обласній раді шукають керівників для трьох комунальних підприємств галузі медицини

04-Лис-2020Здоров'я

У роботі Рівненського обласного клінічного лікувально-діагностичного центру відбулися зміни

27-Лис-2019Здоров'я

У Рівному новонародженим дітям зможуть перевірити слух

Останні новини

21-Жов-2025

Важливе обладнання для проведення нейрохірургічних операцій з’явилися в Рівненській обласній дитячій лікарні

21-Жов-2025

За незаконне заволодіння скутером перед судом постане житель Дубенського району

21-Жов-2025

Компанія з Рівненщини – серед провідних експортерів меду України

20-Жов-2025

Італійські інвестори планують відкрити виробництво екобудинків на Рівненщині

20-Жов-2025

Рівненщина попрощалася із полеглими воїнами

Популярні новини

06-Жов-2025

На Рівненщині провели фудфест для підопічних соціальних закладів

03-Жов-2025

Громади з Рівненщини на регіональній консультації щодо реформування місцевого самоврядування в умовах війни та підготовки до членства в ЄС

25-Вер-2025

У Рівному відбулася сонячна презентація проєкту «Сонечко на долоньці»

07-Жов-2025

Смертельна ДТП на Дубенщині: на місці події працює поліція

16-Жов-2025

У центрі розвитку ТЕДІ-Р допоможуть зрозуміти з чого починається розвиток дитини

Ми в мережі

Новини по-рівненськи
Погода
Рівне

вологість:

тиск:

вітер:

Погода на 10 днів від sinoptik.ua

Всі права захищені чинним законодавством України.
Повне або часткове використання матеріалів сайту можливе лише за умови посилання (для інтернет-видань — гіперпосилання) на tomat.rv.ua
Редакція може не поділяти думку авторів. Адміністрація сайту залишає за собою можливість редагувати надані їй матеріали.
Блоги – це матеріали, які відображають винятково точку зору автора. Редакція не несе відповідальність за публікації блогерів.
Контакти сайту: Електронна адреса: [email protected] Тел: 098 37 98 993
© ТОВ «ІНФОРМАЦІЙНЕ АГЕНТСТВО «НОВИНИ ПО-РІВНЕНСЬКИ» 2014-2020

Розробка сайту.