Торік на Рівненщині від отруєнь постраждали 143 людини
У 2019 році на Рівненщині зареєстровано 6 випадків спалахів кишкових інфекцій та один випадок отруєння невідомою речовиною. Для порівняння, у 2018 році в області було 5 випадків спалахів інфекційних хвороб.
Вцілому від отруєнь постраждало 143 особи, із них 43 дітей. На стаціонарному лікуванні перебувало 119 осіб, із них 38 дітей.
18 червня 2019 року в м. Рівне зареєстровано спалах сальмонельозу, пов’язаний із вживанням їжі в пабі «Бочка». Захворіло 6 осіб, із них 1 дитина. Епідрозслідуванням встановлено, що шлях передачі – харчовий, через курячі яйця, які були придбані на стихійному ринку. Із середини курячого яйця виділена сальмонела тифімуріум.
15.07.2019 після святкувань в кафе «Гурман» смт Мізоч Здолбунівського району на сальмонельоз захворіло 84 особи, із них 17 дітей. Встановлено джерело інфекції – це носії серед персоналу. Шлях поширення інфекції – харчовий через інфіковані готові страви, забруднений столовий посуд та кухонний інвентар.
22.07.2019 в м. Дубно на кишкову інфекцію, викликану умовно-патогенними мікроорганізмами групи кишкової палички, захворіло 14 учасників рок-фестивалю «Тарас Бульба». Серед захворілих було 5 дітей. Фестиваль проходив на місцевому стадіоні, де в повній мірі не були забезпечені належні санітарно-гігієнічні умови харчування людей. Всі захворілі пов’язували своє захворювання із вживанням шаурми, придбаної на тимчасовій рухомій потужності, власник якої підприємець із м. Луцьк. В пробі сиру твердого, відібраного у вказаній потужності, виділено бактерії групи кишкової палички.
17 вересня 2019 року в м. Дубно повторно зареєстровано ще один спалах – після святкування хрестин в магазині–кафетерію «На Паненській». На сальмонельоз захворіло 11 гостей, всі дорослі. В ході епідрозслідування виявлено джерело інфекції, ним виявився працівник кафетерію, який мав доступ до харчових продуктів. Збудник, який викликав спалах – сальмонела ентерітідіс.
27 вересня 2019 року в Березнівському районі зареєстровано спалах кишкової інфекції у 12 осіб, серед яких 4 дітей. У 4 хворих виділено сальмонелу ентерітідіс, ще у 4 – умовно-патогенні мікроорганізми кишкової групи. Всі захворілі вживали кондитерські вироби, придбані в кондитерському цеху «Калач», що в м. Березне. Джерело та фактор передачі інфекції встановити не вдалося через пізнє звернення захворілих за медичною допомогою. Ймовірний шлях передачі збудника – харчовий, через інфіковану кондитерську продукцію.
14 листопада 2019 року зареєстрований спалах норовірусної інфекції в ЗОШ №1 м. Рівне. За медичною допомогою до лікарів звернулося 4 школярів. Ймовірним джерелом інфекції була інша хвора дитина, яка відвідувала школу під час хвороби. Сприяло поширенню інфекції недотримання правил особистої гігієни.
20.11.2019 зареєстровано гостре отруєння 12 школярів Здовбицької ЗОШ Здолбунівського району невідомою речовиною, яка містилася в цукерках «Чорні цукерки баби Яги». Вказаними ласощами дітей пригостила однокласниця. В своєму складі цукерки, виробництва КНР, містили різні смакові фруктові та овочеві добавки, а також перець чілі. В ході проведених лабораторних досліджень цукерок не вдалося встановити речовину, яка спричинила отруєння.
Держпродспоживслужбою вживались необхідні заходи щодо локалізації та ліквідації спалахів. По кожному випадку проведені позапланові заходи державного нагляду. По результатах видано 7 приписів, складено 5 протоколів на штраф на загальну суму 125190 грн., видано 4 рішення про тимчасове призупинення виробництва та обігу продуктів. Тимчасово відсторонено від роботи 24 осіб з числа персоналу для проходження медогляду, а також 14 осіб серед захворілих, які відносяться до декретованих контингентів, для проходження позачергового медичного огляду після проведення курсу лікування. Видано 1 рішення про вилучення (відкликання) з обігу харчових продуктів. В кожному випадку інформувалися органи виконавчої влади та територіальні підрозділи Національної поліції для відкриття кримінального провадження, відкрито 5 кримінальних проваджень. Організовано проведення 7 засідань територіальних комісій з ТЕБ та НС.
Відповідно до укладених договорів, проведені необхідні лабораторно-інструментальні дослідження в осередках спалахів. Відібрано 11 проб питної води на санітарно-хімічне та бактеріологічне дослідження, результати задовільні. Досліджено 187 змивів з об’єктів довкілля, із них 83 позитивних, що становить 44,4%. Відібрано 30 проб сировини, із них у 8 виявлена невідповідність нормативним документам (26,7%). Частина відібраних готових страв (6 із 23 проб – 26,1%) не відповідали за мікробіологічними показниками. При обстеженні 45 осіб з числа персоналу виявлено 4 (8,9%) носіїв патогенних збудників. При незадовільних результатах підприємцям надавалися пропозиції по усуненню недоліків.
В області зареєстровано 3 випадки ботулізму, пов’язані із вживанням домашньої консервації (із них 2 випадки в с. Мульчиці Володимирецького району та с. Базальтове Костопільського району). При обстеженні підозрілої продукції (консервації) бутулотоксин не був виявлений. Враховуючи неблагополучну ситуацію з ботулізмом в державі, організовано відбір проб риби в місцях торгівлі для дослідження на ботулізм. Відібрано 15 проб готової рибної продукції, ботулотоксин не виявлено.
Зареєстровано 3 випадки отруєння грибами в м. Березне, пов’язані з вживанням дикорослих грибів, ймовірно, блідої поганки.
Повідомляє Головне управління Держпродспоживслужби в Рівненській області
Маєте важливі і цікаві новини? Пишіть нам на електронну адресу: [email protected] або телефонуйте за номер телефону 098 37 98 993.