У двох жителів Рівненщини підтвердився діагноз “ботулізм”
Вже вдруге за останній тиждень в ДУ «Рівненській лабораторний центр МОЗ України» гинуть піддослідні миші. Причиною тому є ботулотоксин. На щастя, постраждали лише миші, двоє хворих людей залишились живими. Діагноз «ботулізм» підтвердився у 22 – річної жительки Гощанського району, яка вживала сальтисон, придбаний в магазині «Стовпинські ковбаси» смт Гоща та у 56 – річного жителя Сарненського району, який скуштував м’ясні консерви, приготовлені в домашніх умовах. Життя хворим врятував вчасно введений ботулінічний анатоксин.
ДУ «Рівненський обласний лабораторний центр МОЗ України» нагадує, основною причиною виникнення ботулізму є вживання в їжу неякісно приготованих, зіпсованих продуктів. Провідну роль у запобіганні захворювання відіграє суворе дотримання санітарно-гігієнічних норм і правил під час транспортування, виготовлення та зберігання харчових продуктів, особливо консервованої продукції, ковбас, рибної продукції.
Необхідно дотримуватися технології стерилізації продуктів, які консервуються, особливо м’ясних та рибних. Консервовану продукцію слід зберігати в холодних приміщеннях. Для руйнування ботулотоксину перед вживанням консервів доцільно прогрівати їх до 100°С протягом 30 хвилин. В жодному випадку не можна вживати в їжу м’ясні та рибні консерви, якщо залізна банка роздута чи деформована.
Повідомляє Державна установа “Рівненський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України”
Маєте важливі і цікаві новини? Пишіть нам на електронну адресу: [email protected] або телефонуйте за номер телефону 098 37 98 993.