У музеї презентували епізод «Шумлять жорна» історико-кулінарного блогу «Я – Історія»
В стінах Здолбунівського історико-краєзнавчого музею відбулася презентація першого епізоду «Шумлять жорна» історико-кулінарного блогу «Я – Історія».
Презентація розпочалася з частування гостей теплими напоями, сиром, що варять монахи Гурбенського монастиря та мациком від Дубровицький мацик. Відвідувачам продемонстрували відео «Ніч в музеї».
Директор музею Олег Тищенко провів екскурсію виставковими залами та підземеллями, де раніше були катувальні камери та карцер, в котрих підчас ремонту були знайдені рештки страчених в’язнів. Усі присутні вшанували пам’ять жертв камер смерті підземель Панахідою, котру очолив намісник Гурбинського Свято-Воскресенського монастиря архімандрит Онуфрій.
Після гостям презентували фільм «Я – Історія. Шумлять Жорна», який переніс глядачів в умови підпілля Української повстанської армії, бою під Гурбами, та познайомив з кухнею української свободи.
Шеф-кухар проєкту Сергій Солдаткін, приготував страви з фільму, щоб гості могли не тільки побачити, а й відчути смак історії.
В завершення креативний продюсер проєкту Руслан Плясуля поділився планами на майбутнє:
«Наразі ми працюємо над сценаріями про українську космонавтику та вплив польської та чешської культур на український побут. Хочемо розповісти про вклад українців в підкоренні космосу. Плануємо поїздки в Житомир та Дніпро, можливо відвідаємо Харків. Також, в нас є кулінарний зошит 1906 року польської пані, котра готувала, якби зараз сказали кенді-бари. Ці сторічні рецепти ми плануємо відтворити.
Заплановано ряд екскурсій з дегустаціями – вже набрані групи, відзначу, що групи не тільки з Рівненщини, а й з інших областей України. Хотілось би спробувати провести уроки історії або патріотичного виховання у навчальних закладах в формі інтерактивного майстер-класу – вважаємо, що такий формат буде цікавим для дітей.»
«Я – Історія» – це команда молодих, амбітних людей, яких об’єднала ідея ретранслювати нашу історію на сучасному рівні. Руслан Плясуля – директор та креативний продюсер, Сергій Солдаткін – кухар, Олег Тищенко – історик, Павло Осіпов – оператор та монтажер, Анна Хмелевська – фотограф, Юрій Алєксєєв – композитор, Борис Клименко та Віталій Лялькін – помічники кухаря, а також численні волонтери, що долучились.
Реалізації задуманого сприяла підтримка спонсорів ТМ «Гощанські ковбаси» і ТМ «ВІЛІС» та меценатів Олександра Салійчука, Віктора Коваля, Ірини Плісецької, Віктора Жабчика.
Повідомляє прес-служба Творчого об’єднання «То-Сьо»
Фото Віктор Фрунзе та Алла Робейко
Маєте важливі і цікаві новини? Пишіть нам на електронну адресу: [email protected] або телефонуйте за номер телефону 098 37 98 993.