Новини по-рівненськи
  • Головна
  • Новини
  • Блоги
  • Всі рубрики
    • Топ-теми
    • Кримінал
    • Здоров’я
    • Відпочинок
    • Спорт
    • На замітку
    • Рекламні оголошення
  • Головна
  • Новини
  • Блоги
  • Всі рубрики
    • Топ-теми
    • Кримінал
    • Здоров’я
    • Відпочинок
    • Спорт
    • На замітку
    • Рекламні оголошення
Головна » Відпочинок » У Рівному досліджують автентичні кулінарні страви

У Рівному досліджують автентичні кулінарні страви

26-Чер-2020

Місто Рівне, як обласний центр, впродовж десятиліть зібрало в собі культурні традиції всіх районів Рівненщини. Це ж стосується і кулінарної спадщини.

Територіальне розташування Рівного майже на межі Полісся та Волині зумовило поєднання в межах міста кулінарних традиції цих історичних регіонів. Однак з часом старовинні традиційні страви все рідше з’являються на кухні рівненських господинь.

Тому для збереження та популяризації традиційної кулінарної спадщини Рівного в 2020 році стартував міжнародний проект «Культурна спадщина кухні – просування кулінарних традицій через професіоналізацію гастрономічної пропозиції Любліна і Рівного», який реалізовує Управління з питань стратегічного розвитку та інвестицій виконавчого комітету Рівненської міської ради та ГО «Агенція сталого розвитку міста» спільно з Урядом міста Люблін.

Проект здійснюється за фінансової підтримки Європейського Союзу в рамках програми транскордонної співпраці «Польща-Білорусь-Україна 2014-2020».

На даному етапі триває процес дослідження гастрономічних особливостей Рівного. Команда ГО «Агенція сталого розвитку міста» налагоджує комунікацію з місцевими рестораціями, які прагнуть популяризувати регіональні кулінарні традиції, та вивчає історію походження традиційних місцевих страв.

У рамках цього процесу відбулася експедиція в с.Більськ Рокитнівського району для дослідження кулінарних страв, які потрапили до Рівного саме з цього району. Члени громадської організації відвідали хутір «Фещуни», який розташований серед поліських лісів, де їх гостинно приймали господині – пані Єва та пані Ніна. Вони приготували найпопулярніші місцеві страви – потравку, млинці на заквасці, що запечені в печі, куліш з грибами та ребрами, розсол до бульби з лушпинням, морс з журавлини та пампушки, посипані маком, – та поділилися власними кулінарними секретами, які передаються в їхніх родинах з покоління в покоління.

Процес приготування супроводжувався історіями з життя господинь та колоритними автентичними піснями.

Пані Єва розповіла, що Рокитнівщина славиться своїми кулішами – тут в кожному селі їх готують по-особливому. В її сім’ї найчастіше готують цю страву на основі пшона з додаванням грибів: «Залити пшоно, промити – це на куліш. Промивати пшоно, поки вода не стане чиста. Мене мама вчила – засипати в глечик і поставити ложку, щоб ложка стояла. То досить. Сушені гриби жовті залили кип’яточком. Нехай закипить куліш, тоді кинемо гриби».

Пані Ніна розповіла декілька цікавих особливостей місцевої кулінарії. Наприклад, у кутю вона традиційно додає м’яту, а ще в її сім’ї люблять поєднувати молоко з шкварками та їсти це разом з гарячим хлібом. У неї нема кулінарної книги, бо всі рецепти передаються в спадок усно, а кількість інгредієнтів страви визначається «на око» – тут головне мати досвід.

Дослідження регіональних кулінарних традицій триває й досі, тому ГО «Агенція сталого розвитку міста» планує ще декілька експедицій для дослідження регіональної кулінарної спадщини, особливо, страви «Мацик», яка є унікальною для нашого регіону та по праву заслуговує стати кулінарним брендом Рівного.

Проєкт «Культурна спадщина кухні – просування кулінарних традицій через
професіоналізацію гастрономічної пропозиції Любліна та Рівного» створено та реалізовується за
фінансової підтримки Європейського Союзу у рамках Програми транскордонного співробітництва
Польща-Білорусь-Україна 2014-2020. За зміст несе відповідальність лише ГО «Агенція сталого розвитку
міста», і він не відображає позиції Європейського Союзу.

За інформацією ГО «Агенція сталого розвитку міста»

 

Позначки:
Кулінарна спадщина

Маєте важливі і цікаві новини? Пишіть нам на електронну адресу: [email protected] або телефонуйте за номер телефону 098 37 98 993.

Новини партнерів:
Читайте також:
17-Гру-2020Кримінал

Завдяки засобам масової інформації особу невідомого чоловіка у лікарні впізнали

13-Тра-2016Відпочинок

У Рівному вперше виступить «Стольний Град»

25-Жов-2017Новини

У Рівному відкрили меморіальну дошку Ніколаусу Арндту

24-Бер-2021Новини

У Рівному чоловік «випав» з вікна багатоповерхівки

Останні новини

25-Кві-2025

За вбивство матері син проведе за ґратами 8 років із примусовим лікуванням

25-Кві-2025

У Рівному відбувся семінар «Правові новини для землевпорядників: практика та роз’яснення» – відео

25-Кві-2025

На Рівненщині провели в останню земну дорогу двох військовослужбовців

24-Кві-2025

Зниклу жительку Дубенського району розшукав кінолог зі своїм чотирилапим напарником

24-Кві-2025

День спільнодії на Рівненщині: відкрили ще один Центр ментального здоров’я

Популярні новини

15-Кві-2025

Перед судом постане житель Рівненського району за скоєння смертельної ДТП напідпитку

11-Кві-2025

У Млинові та Гощі — нові керівники поліції

21-Кві-2025

Поліцейські та рідні розшукують зниклу 42-річну костопільчанку

13-Кві-2025

До Небесного війська доєналося троє захисників із Рівненщини

10-Кві-2025

Додому на Рівненщину «на щиті» повернулися двоє Захисників

Ми в мережі

Новини по-рівненськи
Погода
Рівне

вологість:

тиск:

вітер:

Погода на 10 днів від sinoptik.ua

Всі права захищені чинним законодавством України.
Повне або часткове використання матеріалів сайту можливе лише за умови посилання (для інтернет-видань — гіперпосилання) на tomat.rv.ua
Редакція може не поділяти думку авторів. Адміністрація сайту залишає за собою можливість редагувати надані їй матеріали.
Блоги – це матеріали, які відображають винятково точку зору автора. Редакція не несе відповідальність за публікації блогерів.
Контакти сайту: Електронна адреса: [email protected] Тел: 098 37 98 993
© ТОВ «ІНФОРМАЦІЙНЕ АГЕНТСТВО «НОВИНИ ПО-РІВНЕНСЬКИ» 2014-2020

Розробка сайту.