Новини по-рівненськи
  • Головна
  • Новини
  • Блоги
  • Всі рубрики
    • Топ-теми
    • Кримінал
    • Здоров’я
    • Відпочинок
    • Спорт
    • На замітку
    • Рекламні оголошення
  • Головна
  • Новини
  • Блоги
  • Всі рубрики
    • Топ-теми
    • Кримінал
    • Здоров’я
    • Відпочинок
    • Спорт
    • На замітку
    • Рекламні оголошення
Головна » Топ-теми » Відсьогодні в усіх закладах освіти Рівненщини нове шкільне меню

Відсьогодні в усіх закладах освіти Рівненщини нове шкільне меню

10-Січ-2022

Держспоживслужба опублікувала роз’яснення про нові норми харчування, які стали чинними з 1 січня 2022 року.

Наразі реформа шкільного харчування, ініційована першою леді України Оленою Зеленською, має запрацювати повною мірою.

Оновлене меню для шкільних їдалень містить 160 страв. У ньому зменшено кількість солі, цукру, жирів та субпродуктів. Натомість збільшено кількість споживання молочних продуктів, м’яса, риби, свіжих овочів і фруктів.

Нагадаємо, на Рівненщині в 408 закладах загальної середньої освіти вже оновлено шкільне меню, а в 98 закладах оновлено обладнання харчоблоків (їдалень).

Усі шкільні заклади з 1 січня 2022 року зобов’язані:

зменшити кількість цукру у 2-2,5 рази – до 7,5 г на один прийом їжі;
збільшити кількість фруктів до 100 г на один прийом їжі;
зменшити кількість хліба на 1 прийом їжі з 60-80 г до 30-50 г;
збільшити кількість м’яса птиці так, щоб протягом п’ятиденного робочого тижня при одноразовому харчуванні забезпечити дві порції м’яса по 70 г, 100 г або 120 г кожна, залежно від віку дітей;
збільшити кількість молочних продуктів при формуванні меню.

Особливості продуктів:

приблизно 75% продуктів у їдальнях мають бути рослинного походження: овочі, салати, злакові, фрукти та ягоди;
картоплю як окрему страву можна пропонувати не більше двох разів на тиждень у разі п’ятиденного перебування в школі, або не більше трьох разів на тиждень у разі 6–7-денного перебування;
відварювати овочі, щоби приготувати салати на наступний день, не можна;
салати треба заправляти перед видаванням;
треба надавати перевагу продуктам із вищим вмістом харчових волокон (наприклад, обирати гречку замість рису);
надавати перевагу цільнозерновим хлібобулочним виробам із високим вмістом клітковини з додаванням висівок, насіння;
м’ясні страви (очищені від волокон курку, індичку, нежирну свинину, телятину) треба якомога частіше комбінувати з овочевими гарнірами чи салатами;
насичені жири, зокрема вершкове масло, не мають становити понад 10% від загальної кількості калорій;
у стравах можуть бути очищені горіхи або насіння. Але про це треба вказувати в меню, аби діти з харчовими алергіями знали про це. Горіхи або насіння також можна пропонувати в окремій упаковці, але без глазурі й додавання цукру;
сніданок, обід та вечеря мають містити по одній порції зернових продуктів або картоплі, овочів, фруктів, м’ясних чи рибних страв, молочних чи кисломолочних продуктів. Плавлений сир не дозволяється;
сіль можна використовувати тільки йодовану та лише для приготування їжі;
заборонено використовувати соуси та майонези, крім кетчупу з високим вмістом томатів на 100 грамів продукту;
питна вода має бути доступна завжди під час їжі, сік можна пропонувати в обмеженій кількості й без додавання цукру та підсолоджувачів.

Заборони на продаж:

у шкільних буфетах заборонено продавати солодкі хлібобулочні вироби, продукти з високим вмістом цукру чи солі, консервантів, барвників та ароматизаторів.
газовані напої, зокрема й солодкі, м’ясні та рибні продукти промислового та кулінарного виробництва, непастеризовані соки та молочні продукти, кава і гриби.

Повідомляє пресслужба Рівненської ОДА

Позначки:
харчуванняшкільне меню

Маєте важливі і цікаві новини? Пишіть нам на електронну адресу: [email protected] або телефонуйте за номер телефону 098 37 98 993.

Новини партнерів:
Читайте також:
15-Тра-2020Здоров'я

Рівненська ОДА: головне про COVID-19 за 15 травня

17-Бер-2024Відпочинок

Арсен Мірзоян 20 березня вразить Рівне! Буде шалена енергетика, світлове шоу і глибина пісень

07-Кві-2017Новини

15-річному рівнянину перевізник безпідставно відмовив у пільговому перевезенні

18-Чер-2018Новини

Вогнеборці ліквідують пожежу на ПРАТ «Рокитнівський склозавод»

Останні новини

04-Сер-2025

Двоє ветеранів з інвалідністю стали амбасадорами проєкту «Рух без барʼєрів» на Рівненщині

04-Сер-2025

На Рівненщині віддали останню шану трьом Воїнам

04-Сер-2025

У Дубенському районі внаслідок ДТП загинув велосипедист

04-Сер-2025

У Дубно внаслідок ДТП загинув малолітній хлопчик

02-Сер-2025

“Рушник надії”: у Дубенському замку вишивали імена зниклих безвісти військових

Популярні новини

23-Лип-2025

Поблизу Костополя внаслідок ДТП тяжко травмувався водій легковика

23-Лип-2025

У Костополі поліцейські затримали зловмисника за умисне вбивство знайомого

20-Лип-2025

Сім годин медики Березнівської ЦРЛ боролися за життя чоловіка, який постраждав у ДТП

10-Лип-2025

У Березному внаслідок ДТП тяжко травмувався велосипедист

14-Лип-2025

На Володимиреччині автомобіль врізався у дерево: травмований пасажир помер у лікарні

Ми в мережі

Новини по-рівненськи
Погода
Рівне

вологість:

тиск:

вітер:

Погода на 10 днів від sinoptik.ua

Всі права захищені чинним законодавством України.
Повне або часткове використання матеріалів сайту можливе лише за умови посилання (для інтернет-видань — гіперпосилання) на tomat.rv.ua
Редакція може не поділяти думку авторів. Адміністрація сайту залишає за собою можливість редагувати надані їй матеріали.
Блоги – це матеріали, які відображають винятково точку зору автора. Редакція не несе відповідальність за публікації блогерів.
Контакти сайту: Електронна адреса: [email protected] Тел: 098 37 98 993
© ТОВ «ІНФОРМАЦІЙНЕ АГЕНТСТВО «НОВИНИ ПО-РІВНЕНСЬКИ» 2014-2020

Розробка сайту.