Новини по-рівненськи
  • Головна
  • Новини
  • Блоги
  • Всі рубрики
    • Топ-теми
    • Кримінал
    • Здоров’я
    • Відпочинок
    • Спорт
    • На замітку
    • Рекламні оголошення
  • Головна
  • Новини
  • Блоги
  • Всі рубрики
    • Топ-теми
    • Кримінал
    • Здоров’я
    • Відпочинок
    • Спорт
    • На замітку
    • Рекламні оголошення
Головна » Цікаво » Здоров'я » Вірусологічною лабораторією в 6 осіб було виявлено антиген норовірусу

Вірусологічною лабораторією в 6 осіб було виявлено антиген норовірусу

21-Сер-2018

Влітку харчові отруєння та гострі кишкові інфекції (ГКІ) займають перше місце серед інфекційних хвороб людей. Збудниками ГКІ крім бактерій, можуть бути віруси (ротавіруси, норовіруси, ентеровіруси).
За 7 місяців поточного року вірусологічною лабораторією ДУ «Рівненський ОЛЦ МОЗ України» при обстеженні осіб, які перебували у контакті з хворими ГКІ – в 6 було виявлено антиген норовірусу.
Захворюваність норовірусною інфекцією має осінньо-зимово-весняну сезонність, проте реєструються випадки цієї хвороби і влітку. До зараження норовірусами схильні люди різного віку. Норовіруси частіше передаються при прямому контакті з хворим і набагато рідше – через заражену їжу або воду.
Норовіруси можуть викликати спалахи гострих кишкових інфекцій при недотриманні санітарно-гігієнічних вимог та правил особистої гігієни в установах громадського харчування, дитячих дошкільних установах, загальноосвітніх школах, лікарнях, будинках престарілих тощо. Доведена висока контагіозність норовірусу: менш як 10 вірусів достатньо, щоб при попаданні в шлунково-кишковий тракт дорослої людини викликати захворювання.
Основними шляхами передачі норовірусу є: контактно-побутовий, коли вірус потрапляє в організм через немиті руки, предмети побуту, посуд і ін.; харчовий (при вживанні в їжу немитих овочів та фруктів); водний (при споживанні води, що містить вірус).
Джерелом інфекції при харчових спалахах в багатьох випадках стають працівники установ громадського харчування та члени їх сімей. Факторами передачі в таких випадках можуть служити різноманітні продукти, що не проходять термічну обробку.
Люди, інфіковані норовірусом, здатні заразити оточуючих під час гострого періоду захворювання і протягом наступних 2 діб, але в деяких випадках віруси виводяться з організму протягом 2-х тижнів після початку захворювання. Перші симптоми захворювання проявляються через 24-48 год. після зараження. Це може бути одноразова, але частіше багаторазова блювота, пронос, сильна нудота, підвищення температури.
Після хвороби організм виробляє імунітет до вірусу, але на дуже короткий період, близько 8 тижнів. Після цього терміну людина може знову заразитися норовірусом і захворіти. На даний момент вакцини від норовірусів ще не розроблені. Тому основними заходами профілактики норовірусної інфекції є дотримання правил гігієни. Це миття рук після повернення з вулиці, миття всіх овочів і фруктів перед вживанням в їжу, а також дотримання правил приготування та зберігання харчових продуктів. Необхідно пам´ятати, що головний захист від норовірусної інфекції та інших кишкових інфекцій, викликаних вірусами – це не тільки заходи особистої гігієнічної профілактики, але і своєчасне звернення за медичною допомогою в лікувально-профілактичні установи, тим більше, якщо хворіють діти!
Повідомляє Державна установа “Рівненський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України”

Позначки:
кишкова інфекція

Маєте важливі і цікаві новини? Пишіть нам на електронну адресу: [email protected] або телефонуйте за номер телефону 098 37 98 993.

Новини партнерів:
Читайте також:
24-Чер-2020Здоров'я

На Рівненщині зафіксовано 40 нових випадків захворювання на COVID-19

28-Кві-2020Здоров'я

Більшість медиків Рівненщини інфікувалися через недіагностований Covid у пацієнтів

29-Жов-2021Здоров'я

На Рівненщині зафіксували найвищий добовий показник захворювання на COVID-19

13-Лют-2020Здоров'я

13 лютого у світі відзначають Міжнародний день презерватива

Останні новини

13-Жов-2025

«Культурний код: відчуй себе в традиції»: інноваційна примірочна ожила у Білокриницькій громаді

09-Жов-2025

У Дубні відбулося засідання секції секретарів рад Рівненщини

08-Жов-2025

«1325 зміцнює країну»: на Рівненщині відбулася інформаційна зустріч для представників органів місцевого самоврядування та держслужбовців

07-Жов-2025

Понад 5 років за ґратами проведе дубенчанин за ножове поранення знайомого

07-Жов-2025

Смертельна ДТП на Дубенщині: на місці події працює поліція

Популярні новини

06-Жов-2025

На Рівненщині провели фудфест для підопічних соціальних закладів

03-Жов-2025

Громади з Рівненщини на регіональній консультації щодо реформування місцевого самоврядування в умовах війни та підготовки до членства в ЄС

07-Жов-2025

Смертельна ДТП на Дубенщині: на місці події працює поліція

20-Вер-2025

У Рівненській ОДА оголосили переможців обласної літературної премії імені Світочів

25-Вер-2025

У Рівному відбулася сонячна презентація проєкту «Сонечко на долоньці»

Ми в мережі

Новини по-рівненськи
Погода
Рівне

вологість:

тиск:

вітер:

Погода на 10 днів від sinoptik.ua

Всі права захищені чинним законодавством України.
Повне або часткове використання матеріалів сайту можливе лише за умови посилання (для інтернет-видань — гіперпосилання) на tomat.rv.ua
Редакція може не поділяти думку авторів. Адміністрація сайту залишає за собою можливість редагувати надані їй матеріали.
Блоги – це матеріали, які відображають винятково точку зору автора. Редакція не несе відповідальність за публікації блогерів.
Контакти сайту: Електронна адреса: [email protected] Тел: 098 37 98 993
© ТОВ «ІНФОРМАЦІЙНЕ АГЕНТСТВО «НОВИНИ ПО-РІВНЕНСЬКИ» 2014-2020

Розробка сайту.