600x401_0_7a73c36c0f94522eff86b5afd4778cdf@800x534_0x59f91261_15423173601381417613В кожної господині напевно є свій фірмовий рецепт цієї смакоти, особливо, якщо заходить мова про незвичайні, виготовлені навмисно до Андрієвого свята, яке святкується у ніч та день 13 грудня. А там в хід іде багато чого, що тільки фантазія дозволить: вата, копійки, перець, сіль, цукор, ґудзики, льодяники. Кому дістанеться такий сюрприз, має виконати якесь бажання, або ж, якщо попався їстівний – «посмакувати». І, оскільки, напевно, що в кожному домі 12 грудня ввечері готується традиційна вечеря, хотілося б порадити й рецепт більш звичайних вареників – з грибами від «Новин по-рівненськи». Це смачне, соковите блюдо по гідно оцінять ваші рідні, а незвичайна начинка приємно їх здивує.
Вареники нагадують пельмені з невеликою різницею в тісті і різноманітними начинки. Спочатку традиційними начинками були шкварки, вишня і картопля. Пізніше вареники стали частіше готувати з сиром, лівером або варенням. Вареники подають зі сметаною, медом або рослинним маслом. Це блюдо є не тільки в українській кухні, аналогічні вареники зустрічаються в Польщі і називаються пєрогі, а також у Литві – колдунаї. До речі, щодо чаклунства, ще й ходили колись повір’я, що зібравшись співати пісні і принісши з собою власно вироблені вареники, позначивши кожна свого, дівчата викладали їх перед собакою. Якого першим з’їсть – та панянка першою й заміж вийде.
Інгредієнти для приготування вареників з грибами:
Для тіста:
1. Борошно пшеничне в/г – 300 гр.
2. Яйце куряче – 1 шт.
3. Вода – 100 мл
4. Сіль – щіпка
Для начинки:
1. Гриби (краще шампіньйони) – 250-300 гр.
2. Цибуля ріпчаста – 100 гр.
3. Масло вершкове – 70 гр.
4. Сіль – за смаком
5. Сметана – 80 гр.
Приготування вареників з грибами:
Крок 1: Готуємо тісто
Замішувати тісто ми будемо в мисці, не дивлячись на те, що українські домогосподарки роблять це прямо на столі. Отже, в мисці збийте за допомогою виделки яйце з сіллю, а потім додайте води – трохи перемішайте. А потім акуратно, порціями всипайте борошно і починайте місити м’яке, еластичне тісто. Після чого накрийте його рушником і залиште витримуватися хвилин на 30.
Крок 2: Готуємо грибну начинку.
Для цього дрібно нарізаємо цибулю і гриби (у мене печериці). Ставимо на середній вогонь розігрівати сковороду, наливаємо трохи олії і викладаємо обсмажуватися спочатку цибулю, а коли вона стане рум’яніти – гриби. Смажимо під кришкою на повільному вогні до готовності (поки не випарується весь грибний сік). В кінці трохи солимо і знімаємо з вогню. Готову начинку остуджуємо.
Крок 3: Готуємо вареники з грибами
Ставимо на середній вогонь каструлю з водою. А поки вона буде закипати, почнемо ліпити вареники. Для цього ділимо тісто на кілька частин і формуємо кульки, потім кожен розгортаємо в пласт за допомогою качалки і накладаємо на варенницю. Зверху чайною ложечкою розподіляємо грибний фарш. Розкачуємо ще одну кульку і накриваємо нею зверху фарш. Потім добре пройдемося качалкою по варенниці таким чином, щоб стало видно обриси вареників. Перевертаємо і добре стукаємо нею по столу для того щоб дістати вареники. Акуратно складаємо їх на столі. Подібним чином розкачуємо всі кульки.
Як тільки вода закипить, трохи солимо її за смаком і починаємо порціями варити вареники. Коли вони спливуть, відразу витягуємо за допомогою друшляка і перекладаємо в миску. Додаємо масло і добре (але акуратно) перемішуємо. На все-про-все піде не більше 20 хвилин.
Поради:
-Готові вареники краще подавати відразу, поки вони не злиплися. Налийте побільше сметани в піалу і приготуйте ще овочевий салат.
– Для приготування більш ситного варіанту, грибну начинку можна змішати з картопляним пюре.
– Ліпити вареники можна не тільки за допомогою варенниці. Розкачайте тісто в пласт і за допомогою ножа наріжте квадратики: у середину кладемо начинку і звертаємо в трикутник. Або видавлюємо на розкатаному пласту стаканом кружечки. Добре защипуємо краї.
– Вареники можна не змащувати вершковим маслом, а відразу полити сметаною.

578529614
Приємного апетиту!

Лариса Качановська

Читайте також у “Новинах по-рівненськи”:

Марія Рудомська ділиться з рівнянками рецептом корисного хліба і не тільки…

Як харчуватись аби на все вистачало сил та енергії радить коуч-тренер Ірена Слута

tomat_green-01

1 726 переглядів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

чотирнадцять + шість =