Рівнянки поділились рецептом улюбленої паски
До Великодня усі готуються завчасно – готують душу й тіло постом та смиренням, прибирають у домі, готують Великодній кошик до освячення, а також печуть паску. Усі господині добре знають, що ця справа відповідальна і потребує особливої уваги та внутрішнього настрою. Не можна ставати до випікання паски у поганому настрої, а тим паче сваритися. А ще старі люди кажуть, що у день коли печеться паска не можна нічого позичати – бо так можна позичити чужі негаразди та лиху долю.
Рецептів Великоднього хліба є безліч, у кожної господині є свій улюблений… Отож сайт “Новини по-рівненськи” розпитав у рівнянок рецепти пасочок, якими вони частують своїх рідних.
Оксана Лисюк, завідувач клубною установою, клубний працівник:
Пасочка з вершками
Складники: 5 склянок пшеничного борошна, 100 г свіжих дріжджів, 1,5 склянки вершків, 250 г вершкового масла, 8 жовтків, 1 склянка цукру, 0,5 склянки очищеного від плівок мигдалю, 0,5 склянки родзинок, 0,5 порошку ванільного цукру, 0,5 склянки цукатів, 1 ч. л. солі.
Приготування опари: в злегка підігрітих вершках розвести дріжджі і половину борошна. Поставити опару в тепле місце. Поки опара підходить, розтерти до білого жовтки з цукром, з’єднати їх з розтертим дочиста маслом. Ізюм перебрати, вимити й обсушити. У готову опару ввести розтерті жовтки з маслом, родзинки, нарізані цукати, подрібнений мигдаль. Масу добре розмішати, всипати сіль, борошно, що залишилося, ванільний цукор. Все добре вимісити на столі, укласти у велику миску і поставити в тепле місце на 60-80 хвилин Після цього тісто ще раз вибити на столі і вдруге поставити в тепле місце. Помістити тісто у форми. Попередньо змазати маслом, її дно і стінки вистелити промасленим папером. Поставити форми з тістом в тепле місце на 60-80 хвилин. Випікати паску при температурі 200-220 градусів протягом 60-70 хвилин.
Алла Сафнюк, вчитель історії та права:
Улюблена паска
Складники: 750 г борошна, 1 склянка молока, 60г дріжджів, 180 г цукру, 180 г вершкового масла, 5 жовтків, 2 яйця, 1 столова ложка родзинок, 1 столова ложка апельсинової цедри
Приготування: розмішати дріжджі з невеликою кількістю теплого молока, 1 чайною ложкою цукру, 1 столовою ложкою борошна і поставити для бродіння. Яйця, жовтки і цукор збити на водяній бані, поки не загусне, а потім, збиваючи, остудити. Теплу масу влити в борошно, додати дріжджі, що забродили і тепле молоко. Вимісити тісто. Поступово додати розтоплене вершкове масло, родзинки і подрібнену апельсинову цедру. Тісто добре вимісити і залишити для бродіння. Перекласти у змазані жиром і посипані борошном форми. Випікають паски при температурі 180 градусів протягом 40 хвилин.
Віта Сич, бухгалтер:
Шоколадна баба
Опара: 125 г борошна, 200 мл теплого молока, 45 г свіжих дріжджів, 2 ст. л. цурку. Решта складників: 375 г борошна, 200 г цукру, 1 ст. л. ванільного цукру, 40 г какао, 2 яйця, 4 жовтки, 120 г розтопленого масла, родзинки
Шоколадна глазур: 50 г масла, 10 ст. л. молока, 1,2 скл. цукру, 3 ст. л. какао Приготування: розмішати дріжджі в молоці з цукром та борошном. Коли опара підійде додати яйця, жовтки і цукор і борошно, вимішане з какао та сіллю, місити тісто 10 хвилин. Наприкінці додати родзинки, вимочені в міцній заварці. Форму випікання змастити маслом, викласти тісто, поставити в тепле місце, щоб підійшло. Пекти при температурі 170 С 25 – 30 хв. Приготувати глазур й полити бабку, коли вона вже охолоне.
Протас Олена, зараз у декретній відпустці:
Пасочка від Олени
Складники: 1л. молока, 1л. цукру, 4 яйця, 8 жовтків, 200 г олії, 200 г масла, 200 г дріжджів, 2 п. ванільного цукру.
Приготування: Молоко, цукор, яйця та жовтки збити. Додати інші складники та замісити. Тісто помістити у форми та випікати до готовності.
Наталя Дем’янчук, у декретній відпустці:
Запашна паска
Складники: 1 л. молока, 1 п. маргарину, 0,5 л. сметани, 1 л. цукру, 10 яєць, 300 г масла, 300 г горілки або коньяку, 200 г дріжджів, 1 ч. л. солі,1 с. л. олії, 200 г ізюму, 2 п. ванільного цукру, 3 кг муки.
Приготування: дріжджі залити теплим молоком, додати трохи цукру та солі. Добре розтерти яйця з цукром, який залишився. Маргарин та масло розтопити. Все перемішати. Додати молоко, сметану та горілку (коньяк), перемішати. До маси додати муку, щоб тісто стало однорідне. На годину поставити у тепле місце. Згодом додати ізюм та знову поставити у тепле місце на 1.5 години. Викласти у форми та випікати у розігрітій духовці протягом 40 хвилин.
Наталя Давидюк, молодша медична сестра:
Лимонна пасочка
Складники: 1 л. молока, 200 г дріжджів, 1 л. цукру, 100 г горілки, 15 жовтків, 5 яєць, 200 г масла, 100 г олії, цедра одного лимона, ванілін за смаком.
Приготування: цукор, яйця та жовтки збити. Молоко, цукор, яйця та жовтки збити. Додати інші складники, замісити та дати підійти. Тісто помістити у форми та випікати до готовності.
Анастасія Горчикова, асистент кафедри теорії і методики журналістської творчості у Міжнародному економіко – гуманітарному університеті ім. С. Дем’янчука:
Весняна пасочка
На 300 мл. теплого молока робити опару: дріжджі (150 г.) розчинити із теплим молоком, додати 1 ст. л. цукру, муки, щоб тісто було, як на товсті млинці. Коли тісто підійде і почне осідати – воно готове (опара підходить близько півтори години).
Жовтки (15 шт.) збити із цукром (3 склянки) до піни, 600 мл. молока скип’ятити і гарячим влити в яйця із цукром. Дати охолонути і змішати із опарою, додати дрібку солі, 3-4 столові ложки сметани і вимішувати тісто до готовності (щоб не прилипало до рук).
Розтопити 200 гр. маргарину, 100 гр. масла, 50 гр. олії, дати охолонути і влити в тісто, перемішати.
Можна додати ванілін, родзинки та поставити, щоб підходило. Через 2-3 години тісто готове. Випікати до готовності.
Можливо Вам прийдеться до смаку один із опублікованих рецептів і Ви здивуєте своїх рідних новим смаком улюбленої паски. Сайт “Новини по-рівненськи” бажає вам радісних Великодніх свят і смачної паски!
Юлія Давидюк
Читайте також у “Новинах по-рівненськи”:
Що покладуть до Великоднього кошика рівненські господині
Що мають зробити рівненські господині, перед тим, як стати до випікання паски.
Оригінальний рецепт вареників на Андрія для рівненських господинь
Марія Рудомська ділиться з рівнянками рецептом корисного хліба і не тільки…
Як харчуватись аби на все вистачало сил та енергії радить коуч-тренер Ірена Слута
Маєте важливі і цікаві новини? Пишіть нам на електронну адресу: [email protected] або телефонуйте за номер телефону 098 37 98 993.