Новини по-рівненськи
  • Головна
  • Новини
  • Блоги
  • Всі рубрики
    • Топ-теми
    • Кримінал
    • Здоров’я
    • Відпочинок
    • Спорт
    • На замітку
    • Рекламні оголошення
  • Головна
  • Новини
  • Блоги
  • Всі рубрики
    • Топ-теми
    • Кримінал
    • Здоров’я
    • Відпочинок
    • Спорт
    • На замітку
    • Рекламні оголошення
Головна » Цікаво » Здоров'я » Кулінарна “рулетка” або діарея на замовлення

Кулінарна “рулетка” або діарея на замовлення

30-Сер-2017
парфуми 1Епідеміологи у поточному році фіксують підйом захворюваності в м.Рівне на гострі кишкові інфекції, яка в 2,7 раза перевищує середній показник по області та в 1,6 раза – тогорічну захворюваність у самому обласному центрі. При зборі епідеміологічного анамнезу у захворілих (з’ясуванні причин та обставин харчових отруєнь) значна кількість потерпілих пов’язують свої захворювання із харчуванням у кафе і ресторанах та придбанням товарів у супермаркетах, зокрема зазначають факт придбання неякісної продукції у кулінарних відділах супермаркетів.
фото ілюстративне з мережі Інтернет

фото ілюстративне з мережі Інтернет

У серпні спеціалісти Рівненського обласного лабораторного центру долучились до журналістського розслідування та отримали підтвердження результатів епідеміологічного моніторингу:
90% продукції кулінарних відділів супермаркетів виявилось епідемічно небезпечною!
Мова навіть не йшла щодо загальної якості харчових продуктів – досліджувалось лише те, чи можна ними отруїтись, чи ні. Чому ж дев’ять з десяти покупців не опинились на лікарняному ліжку? Здатність організму людини захищатись від інфікування збудником кишкових інфекцій залежить від кількісного та якісного складу мікрофлори кишківника. У осіб, які мають хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту, із ослабленим імунітетом, у дітей та людей похилого віку вірогідність захворіти на гострі кишкові інфекції значно вища. У здорових осіб харчування такими продуктами (за умови, що інфекційний агент не вельми патогенний та потрапив в організм у незначній кількості) проблем може не викликати.
У 9-ти кулінарних відділах супермаркетів та одному закладі громадського харчування було відібрано та досліджено 22 зразки харчових продуктів, 20 з яких були мікробно забруднені, причому повністю безпечної продукції не було у жодному закладі!
У досліджених продуктах виявлено невідповідність за широким спектром показників безпечності, зокрема бактерії кишкової палички (в т.ч. умовно патогенні кишкові бактерії), золотистий стафілокок, які можуть стати етіологічними чинниками гострих гастроентероколітів. Значно перевищена допустима кількість дріжджових грибів та загальна кількість мікроорганізмів.
Про що свідчать такі результати? Насамперед:
– працівників згаданих закладів батьки не вчили (або погано вчили) мити руки;
– сировина, яка використовується для приготування не завжди якісна та неправильно зберігається;
– порушується температурний режим зберігання готової продукції;
– забруднені місця зберігання готової продукції;
– робочі поверхні при приготуванні страв не миються і не дезінфікуються;
– самі працівники можуть бути носіями інфекцій.
Наводимо перелік цих закладів та «проблемних» продуктів, що були досліджені:
1. Мережа супермаркетів “Сільпо”, вул. Київська,69 та вул. Гагаріна, 16 (мікроорганізми виділені із салатів “Мономах” та “Полонинський”, курки по-діжонськи, торту “Іллюша”, рулету вершково-фруктового).
2. Мережа супермаркетів «Наш Край» по пр. Миру, 2 та по вул. Карнаухова, 31 (з крилець курячих «Гриль» та паніні з куркою (італійський бутерброд з сиром, ковбасою чи м’ясом та овочами), салату «Купецький» та м’яса по французьки).
3. Супермаркет “Сам-маркет”, вул. Кн. Ольги, 1 (зрази з м’ясом, салат “Здоров’я”).
4. Супермаркет “Еко-маркет”, вул. Соборна, 17 (вінегрет, зрази картопляні з м’ясом та торт “Трюфельний).
5. Супермаркет “Вопак”, вул. Київська, 10 (торт “Оригінальний вечірній”, млинці з лівером та салат буряковий).
6. Супермаркет “SPAR”, вул. Відінська, 50 (паніні «Прошуто»).
7. Кафе “Мацурі”, вул. Соборна. 263 (суші «Каліфорнія сяке сурими»).
8. Магазин «Тундир Хаус», вул. Київська, 67 (шаурма).

Отож власникам супермаркетів варто або припинити цей бізнес, або стрімко збільшувати професійні компетенції. А пересічному користувачу побажаємо бути пильним та берегти здоров’я своє та близьких.

Повідомляє Державна установа “Рівненський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України”

Позначки:
заклад громадського харчуванняотруєнняпродуктисупермаркет

Маєте важливі і цікаві новини? Пишіть нам на електронну адресу: [email protected] або телефонуйте за номер телефону 098 37 98 993.

Новини партнерів:
Читайте також:
14-Жов-2020Здоров'я

COVID 19: на Рівненщині 158 нових випадків захворювання

21-Лис-2016Новини

На Рівненщині молодики, щоб продовжити застілля обікрали магазин

10-Сер-2016Новини

Земельний пай – не перешкода для отримання мешканцями Рівненщини субсидії

18-Гру-2019Новини

У Рівненській ОДА змоделювали карту наявних і необхідних соціальних об’єктів

Останні новини

27-Чер-2025

Біля Рівненської лікарні облаштовують безбар’єрний простір

27-Чер-2025

Троє військовослужбовців з Рівненщини повертаються з полону додому.

27-Чер-2025

Поліцейські та рідні розшукують зниклого 15-річного рівнянина

27-Чер-2025

У Вараському районі внаслідок ДТП тяжко травмувався неповнолітній мотоцикліст

27-Чер-2025

Дослідження теми патернів у трейдингу: корисна інформація для новачків

Популярні новини

12-Чер-2025

На Рівненщині додому на щиті повернулися двоє Захисників

12-Чер-2025

На Кореччині внаслідок ДТП загинув мотоцикліст

02-Чер-2025

На Рівненщині сталася смертельна ДТП

16-Чер-2025

На Рівненщині повернувся додому на щиті Віктор Остапчук з Дубенщини

30-Тра-2025

У Костополі внаслідок ДТП травмувався мотоцикліст

Ми в мережі

Новини по-рівненськи
Погода
Рівне

вологість:

тиск:

вітер:

Погода на 10 днів від sinoptik.ua

Всі права захищені чинним законодавством України.
Повне або часткове використання матеріалів сайту можливе лише за умови посилання (для інтернет-видань — гіперпосилання) на tomat.rv.ua
Редакція може не поділяти думку авторів. Адміністрація сайту залишає за собою можливість редагувати надані їй матеріали.
Блоги – це матеріали, які відображають винятково точку зору автора. Редакція не несе відповідальність за публікації блогерів.
Контакти сайту: Електронна адреса: [email protected] Тел: 098 37 98 993
© ТОВ «ІНФОРМАЦІЙНЕ АГЕНТСТВО «НОВИНИ ПО-РІВНЕНСЬКИ» 2014-2020

Розробка сайту.