Новини по-рівненськи
  • Головна
  • Новини
  • Блоги
  • Всі рубрики
    • Топ-теми
    • Кримінал
    • Здоров’я
    • Відпочинок
    • Спорт
    • На замітку
    • Рекламні оголошення
  • Головна
  • Новини
  • Блоги
  • Всі рубрики
    • Топ-теми
    • Кримінал
    • Здоров’я
    • Відпочинок
    • Спорт
    • На замітку
    • Рекламні оголошення
Головна » Цікаво » Здоров'я » На Рівненщині зафіксували третій випадок ботулізму

На Рівненщині зафіксували третій випадок ботулізму

25-Лип-2019

23 липня 2019 року в жителя К., 1970 р.н. із Костопільського району було діагностовано випадок захворювання на ботулізм. Держпродспоживслужба проводить розслідування даного випадку, зокрема, досліджує продукт, який ймовірно спричинив дане захворювання. Це вже третій випадок ботулізму у 2019 році.
Нагадаємо, ботулізм — небезпечне гостре інфекційне захворювання, що спричиняють екзотоксини ботулінічних клостридій. Клостридії у великій кількості присутні в грунті, де можуть існувати довгі роки, а також у кишечнику багатьох тварин, звідки з фекаліями потрапляють у грунт. Харчові продукти, обсіменені цим мікробом і недостатньо оброблені, стають причиною захворювання на ботулізм.

фото ілюстративне з мережі Інтернет


Токсин клостридій – ботулотоксин – починає вироблятися тільки без доступу кисню. Зазвичай це відбувається в консервованих, щільно закупорених продуктах, в черевці засоленої риби, в овочах, рибі та м’ясі, засолених великими шматками, у великій тарі, до дна якої не проникає кисень. Багато випадків отруєння ботулотоксином виникають від вживання консервованих грибів. У більшості випадків захворювання на ботулізм виникають після вживання м’ясних та рибних консерв, копчених та сиров’ялених ковбас, а також копченої та в’яленої риби.
Ботулізм характеризується тяжким ураженням нервової системи та найчастіше проявляється такими симптомами, як двоїнням в очах, затруденим ковтанням, порушенням мови. У важких формах при несвоєчасній діагностиці та лікуванні захворювання виникають порушення з боку основних життєвих центрів головного мозку, що може призвести до смерті.
В Україні щорічно реєструється близько 50 випадків цього захворювання.
Літо – сприятлива пора року для розвитку епідемічних ускладнень, насамперед, ботулізму. Так як частіше порушуються вимоги щодо зберігання продуктів. Також в цей період виготовлення найбільша частина домашньої консервації.
У питаннях профілактики ботулізму основним є дотримання чистоти сировини. Тому чим чистіше відмито городину перед консервуванням, чим ретельніше промита риба перед засолом, тим менше ймовірність потрапляння до продукту збудника ботулізму. Гриби складно повністю звільнити від мікрочастинок ґрунту, тому не рекомендується консервувати їх у герметично закритих банках у домашніх умовах. При домашньому консервуванні, особливо овочів, що містять мало природної кислоти, необхідно додавати за рецептурою оцтову, лимонну кислоти, тому що збудник ботулізму не любить кисле середовище. Важливо добре стерилізувати банки й кришки безпосередньо перед закладкою в них продуктів. Якщо можливо, то потрібно прогрівати домашні консерви перед вживанням, бо при 80 градусах ботулотоксин руйнується.
Найменше здуття кришки консерви — причина для категоричної відмови від вживання в їжу вмісту даної банки.
Також необхідно категорично виключити придбання виготовлених у домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, солоної риби й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб.
У випадку появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря за медичною допомогою, так як зволікання може призвести до смерті.
Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей. Прислухайтесь до вищевказаних порад.
Про це повідомляє Тетяна Мамчур, головний спеціаліст відділу санітарно-епідеміологічного нагляду та організації розслідування спалахів управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства.

Позначки:
ботулізм

Маєте важливі і цікаві новини? Пишіть нам на електронну адресу: [email protected] або телефонуйте за номер телефону 098 37 98 993.

Новини партнерів:
Читайте також:
25-Січ-2022Здоров'я

З 27 січня на Рівненщині встановлюється «червоний» рівень епідеміологічної небезпеки

01-Вер-2020Здоров'я

Учні 55 шкіл «червоної» зони на Рівненщині розпочнуть навчання дистанційно

21-Кві-2021Здоров'я

COVID-19 на Рівненщині: за добу хворобу виявили у 616 осіб

19-Бер-2024Здоров'я

Міфи про туберкульоз такі ж небезпечні, як і сама хвороба

Останні новини

09-Вер-2025

Вересень у філармонії: які музичні події варто відвідати

09-Вер-2025

На Сарненщині поліцейські затримали зловмисника, який обікрав оптовий магазин

09-Вер-2025

У Гощі вишивали «Рушник Надії»

08-Вер-2025

Осінь на Поштовій: як Рівне на один день повернулося в атмосферу 30-х років

08-Вер-2025

У Рівному відбулася інформаційна сесія щодо реалізації кампанії «1325 Зміцнює країну»

Популярні новини

11-Сер-2025

У Березному поліцейські викрили зловмисника, який незаконно перевозив зброю

11-Сер-2025

У Дубенському районі внаслідок лобового зіткнення двох авто на трасі «Київ-Чоп» травмувалися троє осіб

04-Вер-2025

Обласний шкірвендиспансер відновлює виїзні прийоми у громадах Рівненщини

08-Вер-2025

Осінь на Поштовій: як Рівне на один день повернулося в атмосферу 30-х років

04-Вер-2025

У Костополі малолітня дівчинка випала з вікна

Ми в мережі

Новини по-рівненськи
Погода
Рівне

вологість:

тиск:

вітер:

Погода на 10 днів від sinoptik.ua

Всі права захищені чинним законодавством України.
Повне або часткове використання матеріалів сайту можливе лише за умови посилання (для інтернет-видань — гіперпосилання) на tomat.rv.ua
Редакція може не поділяти думку авторів. Адміністрація сайту залишає за собою можливість редагувати надані їй матеріали.
Блоги – це матеріали, які відображають винятково точку зору автора. Редакція не несе відповідальність за публікації блогерів.
Контакти сайту: Електронна адреса: [email protected] Тел: 098 37 98 993
© ТОВ «ІНФОРМАЦІЙНЕ АГЕНТСТВО «НОВИНИ ПО-РІВНЕНСЬКИ» 2014-2020

Розробка сайту.