На Рівненщині гриби схожі на печериці “вбили” чоловіка. Яка небезпека вас чекає під час «тихого полювання».
В розпалі літо. Час відпусток та відпочинку. Після теплого літнього дощику приємно піти до лісу і назбирати грибів. На жаль, це заняття, а особливо останнім часом, нерідко виявляється небезпечним для життя. Щороку в нашій країні близько 2 – 3 тисяч людей попадають на лікарняне ліжко через отруєння грибами. До 10 відсотків отруєних, нажаль, лікарям врятувати життя не вдається.
3 початком грибного сезону серед населення Рівненської області починають виявлятися випадки отруєнь дикорослими грибами. Традиційно, у цей час у медичних закладах реєструють найбільше таких випадків.
Так, в середині квітня місяця поточного року було зареєстровано 2 випадки отруєння зморшками жителів села Хотинь Березнівського району. Також, підтвердженням цього, є отруєння грибами 51 річного жителя с. Кричильська Сарненського району, яке сталося 16 липня поточного року і закінчилось летально. Отруєння викликало вживання смажених грибів схожих на печериці, які були зібрані мешканцем на території житлової забудови села.
Слід наголосити, що Полісся являється зоною України, де гриби є традиційним компонентом харчового раціону населення. Крім їстівних, у лісах краю, зустрічається велика кількість грибів потенційно небезпечних для здоров’я населення. Серед них більше десятка становлять реальну небезпеку для життя людини.
Проте якщо ви, все ж таки, відправились до лісу по гриби, необхідно пам’ятати про їх небезпеку в тому числі і смертельну. Тому, ДУ “Рівненський ОЛЦ МОЗ України” рекомендує населенню дотримуватись наступних правил:
– збирайте і купуйте тільки ті гриби, про які Вам добре відомо, що вони їстівні;
– гриби, які ви не знаєте, або ті, які викликають сумнів, не слід вживати в їжу і пробувати на смак, тим більш у сирому вигляді;
– купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте купівлі на стихійних ринках;
– не збирайте гриби, якщо не впевнені, що знаєте їх – якими б апетитними вони не здавалися;
– не збирайте гриби поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;
– не збирайте грибів з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих або ослизлих;
– уважні будьте при збиранні пластинчатих грибів – отруйні гриби маскуються під них;
– не збирайте “шампіньйони” та “печериці”, у яких пластинки нижньої поверхні капелюха гриба білого кольору;
– не куштуйте сирі гриби на смак;
– гриби – не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв малолітнім дітям;
– не можна вживати гриби вагітним та жінкам, які годують груддю;
– ще раз перевірте вдома принесені гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні – сміливо викидайте.
Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.
Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм.
Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких, негайно викликайте “швидку медичну допомогу”. Гриби, які залишились не викидайте. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм
Не займайтесь самолікуванням! Чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.
Запам’ятайте:
Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Врятування життя потерпілого залежить від своєчасного надання йому допомоги. Краще недорахувати декілька грибочків у кошику, ніж поставити під загрозу здоров’я, а інколи й життя своєї родини та своє власне життя.
Про це повідомляє Державна установа “Рівненський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України”
Маєте важливі і цікаві новини? Пишіть нам на електронну адресу: newskvv@ukr.net або телефонуйте за номер телефону 098 37 98 993.